2019-02-15 23:17


Microciparea maidanezilor Capitalei costă peste 3 milioane de lei

 |  17:41
Microciparea maidanezilor Capitalei costă peste 3 milioane de lei

Peste 3 milioane de lei ar costa microciparea câinilor fără stăpân de pestrăzile Capitalei şi alcătuirea unei baze de date cu animalele pe care PrimăriaMunicipiului Bucureşti vrea să-l aplice. Potrivit Primăriei Capitalei, înprezent, pe străzile Bucureştiului există aproximativ 50.000 de câini, “organizaţi în circa 7.000 dehaite. Curţile spitalelor, unităţilor militare sau autobazele RATB sunt adevărateadăposturi pentru maidanezi, susţin reprezentanţii PMB.

Din datele Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), instituţiesubordonată Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), pe străzile Capitalei existăaproximativ 50.000 de câini fără stăpân. Municipalitatea bucureşteană vrea săplanteze microcipuri pe toţi maidanezii. Având în vedere că pentru un singur câineoperaţiunile de sterilizare şi plantare a cipului costă aproximativ 60 de lei,valoarea totală a proiectului de construire a unei baze de date ar depăşi 3milioane de lei. De menţionat că unii patrupezi au fost deja castraţi şi “dotaţi” cu microcipuri. “În ceea cepriveşte ASPA, instituţia Primăriei Capitalei microcipează câini, împreună cucele 19 cabinete veterinare cu care a încheiat acorduri-cadru de servicii desterilizare, astfel că toţi câinii sterilizaţi sunt şi microcipaţi, operaţiuneacostând pentru fiecare câine în parte în jur de 60 de lei. Pentru câinii comunitari există buget pentru sterilizat şimicrocipat. ASPA a achiziţionat microcipuri prin procedura de licitaţie publicăcu 6,8 lei/bucată”, ne-au declarat reprezentanţii PMB. Aceştia susţin cănumărul exact al câinilor fără stăpân din Bucureşti nu poate fi precisdeterminat, dar se estimează că ar exista 7.000 de haite. „În ceea ce priveşte numărul de câini din stradă şi de peteritoriul privat, acesta este unul aproximativ, întrucât nu s-a efectuat până înprezent un recensământ, însă prin crearea acestei baze de date se poate ajungela o aproximare foarte apropiată de realitate. Spre exemplu, din cercetările făcutepe teren de lucrătorii ASPA a rezultat un număr de circa 7.000 de haite,totalizând aproximativ 50.000 de câini. Printre aceştia sunt şi cei care suntcomunitari, dar stau şi primesc mâncare în diverse incinte private sau publice,nefiind asumaţi oficial de nimeni, dar fiind ocrotiţi de angajaţi airespectivelor instituţii”, ne-au maiexplicat reprezentanţii PMB.

Maidanezii, adăpostiţi în curţile spitalelor şi ale bazelormilitare

PotrivitPrimăriei Capitalei, printre instituţiile care adăpostesc câini se numărăspitale, unităţi militare sau autobaze. “Înaceste incinte nu pot pătrunde lucrătorii ASPA, iar sursa înmulţirii câinilorsunt exact aceste locuri unde legea este făcută de iubitori care doresc cât maimulţi câini în stradă. În momentul în care sunt evidenţiaţi, spre exemplu, 100de câini într-o curte, iar cazurile sunt foarte multe (exemple putând fi spitalele, unităţilemilitare, autobazele, depourile, spaţiile virane unde trebuia să se construiascăansambluri rezidenţiale etc.), atunci autorităţile în drept pot intervenipentru a reglementa situaţia. Aceşti câini trebuie să fie în mod obligatoriuluaţi oficial în grijă de către cineva, iar dacă sunt găsiţi pe spaţiul public,cineva trebuie să răspundă pentru abandonul lor. Altfel lucrurile se întâmplă caacum, când, din cauza resursei limitate de hrană, câinii îşi fac singuridreptate, pleacă din locurile unde s-au născut şi ajung în stradă, unde intră înconflict cu haitele deja existente şi care o duc la rândul lor greu cu resursăde hrană, şi de aici agresivitatea şi cazurile sociale deosebit de grave”,ne-au mai declarat reprezentanţii Primăriei Capitalei.

Proprietarii care nu-şimicrocipează câinii riscă amenzi

Deţinătorii de câini din Capitală vor trebui sămonteze cipuri pe animalele lor, pe propria cheltuială. “În HCGMB estespecificat foarte clar faptul că toţi câinii cu proprietar sunt microcipaţi pecheltuiala deţinătorului. Microciparea câinilor cu proprietar este foarte utilăîn procesul de identificare a câinilor abandonaţi pe domeniul public sau încazurile de agresivitate. Ambiguitatea din prezent şi starea conflictuală din teren, datorată şi de numărul foartemare de persoane muşcate de câini comunitari, impune o evidenţă a câinilor,lucru care ajută la scoaterea acestor câini agresivi din stradă. Potrivitlegii, câinii agresivi trebuie capturaţi şi duşi în adăposturile publice. Persoaneleprivate au termen de microcipare a câinilor 12 luni. După expirarea acesteidate, dacă nu pot face dovada microcipării, vor plăti o amendă”,ne-au mai explicat reprezentanţii PMB.

Primăria Capitalei susţine că proiectul de formare a unei baze de date cumaidanezii din Bucureşti este foarte important. “Proiectul de HCGMB aflat îndezbatere publică referitor la microciparea câinilor cu şi fără stăpân de peraza municipiului Bucureşti şi de înfiinţare a unei baze unice şi publice dedate referitoare la câini, are câteva elemente foarte importante. În primul rând, se realizează o actualizare a tuturor datelor deţinuteatât de către ASPA, care a sterlizat, microcipat şi crotaliat un număr de câiniabandonaţi pe domeniul public. Apoi sunt datele obţinute de la primăriile desector 1 şi 2 care au realizat aceleaşi operaţiuni. În paralel, foarte mulţi câinicomunitari au fost sterilizaţi şi marcaţi ori cu crotal, ori cu microcip de cătrecabinetele veterinare sau de către medici angajaţi de diferite fundaţii”,susţin reprezentanţii municipalităţii. La nivelul ţării nu există o bază dedate în care să fie înregistraţi toţi maidanezii. “Numărul şi dateleacestor câini, precum şi ale adoptatorilor sau îngrijitorilor lor nu le cunoaştenici o instituţie a statului. Pentru a se face lumină în această problemă estenecesară o astfel de bază de date. Prin completarea formularului de cătrecabinete se certifică inclusiv situaţia epidemiologică a câinilor, respectivstarea lor de sănătate şi situaţia efectuării la timp a vaccinurilorobligatorii. Această temă este una foarte spinoasă şi ţinută sub preş de cătreiubitorii de animale, întrucât câinii nevaccinaţi de pe stradă pot constitui unreal pericol pentru locuitorii Bucureştiului, cei mai afectaţi fiind copiii”,ne-au mai menţionat reprezentanţii PMB.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-02-25
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...