2017-01-23 04:45


Mii de cadre didactice vor rămâne fără loc de muncă din toamnă. Comasările de unităţi şcolare aduc noi disponibilizări în sistemul educaţional

 |  18:20
Mii de cadre didactice vor rămâne fără loc de muncă din toamnă. Comasările de unităţi şcolare aduc noi disponibilizări în sistemul educaţional
Comasările de şcoli aduc noi disponibilizări în sistemul de învăţământ.Sute sau chiar mii de cadre didactice ar putea rămâne fără loc de muncă.Comasările aduc noi directori de şcoli, numiţi politic. Tinerii dascăli vor finevoiţi să meargă din “poartă în poartă pe la unităţile de învăţământ pentru a-şi găsi un nou loc de muncă după comasări.Legea Educaţiei naţionale permite tinerilor dascăli să intre în sistem, dar nule oferă siguranţa locului de muncă. Profesorii ce au susţinut examenul detitularizare sunt singurii pentru care Ministerul Educaţiei este obligat săgăsească noi posturi după comasarea şcolilor.

Comasările de unităţi şcolareau dat naştere la numeroase controverse. Directorii grădiniţelor, şcolilor sauliceelor care şi-au pierdut personalitatea juridică sunt schimbaţi din funcţie,în multe cazuri, înlocuiţi cu dascăli apropiaţi sau chiar membri ai partiduluiaflat la putere.

În timp ce ministrul educaţiei, cercetării, tineretuluişi sportului, Daniel Petru Funeriu, “se bate cu pumnul în piept” (ori de câteori este invitat la o emisiune tv), susţinând că nu vor mai fi disponibilizăriîn învăţământ, persoanalul auxiliar este redus odată cu procesul de comasare aşcolilor, iar mulţi profesori nu ştiu dacă vor mai avea un loc de muncă dintoamnă. Mai multe cadre didactice aflate în acestă situaţie nu au mai aşteptatca inspectoratele şcolare să le găsească un nou post, alegând să părăseascăsistemul educaţional. Mai mulţi directori de unităţi de învăţământ, precum şiinspectori şcolari ne-au mărturisit că numărul maxim de elevi admişi într-oclasă va fi depăşit şi în anul şcolar următor.

Sindicatele din învăţământ avertizează că sute sau chiarmii de cadre didactice pot fi disponibilizate, în urma comasărilor. “Domnul ministru Daniel Funeriu îşi continuă campania dedezinformare. Comasările înseamnă desfiinţarea unor clase. De asemenea, conformLegii educaţiei naţionale, dascălii cu gradul didactic I şi 25 de ani deexperienţă nu vor mai avea dreptul de a-şi reduce norma de predare cu două ore.Astfel, în loc de 16, vor avea 18 ore. Actuala conducere a ministerului încalcăchiar şi Legea educaţiei pe care ei au promovat-o. Clasele nu pot avea mai multde 30 de elevi, dacă se depăşeşte această limită, trebuie înfiinţate douăclase. Dacă va fi depăşită această normă, este în afara legii. Nu este de mirare,pentru că membrii acestui Guvern au demonstrat că se şterg pe pantofi cu legileşi cu Constituţia”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ “Spiru Haret”, Marius Nistor.

„De la începutul anului au fost comasate aproximativ1.700 de unităţi şcolare. Ţinta este de 3.000 de unităţi, după cum a anunţatpreşedintele Traian Băsescu. Mii de profesori vor rămâne fără loc de muncă dintoamnă. Pe lângă mass-media, şi părinţii elevilor trebuie să înţeleagă căaceste măsuri afectează calitatea actului didactic. Probabil că vom avea totmai mulţi profesori care vor alege să părăsească sistemul”, a spus Marius Nistor.

Tinerii dascăli, pasaţi de la un director la altul

În ciuda “veşnicelor promisiuni” ale ministrului Daniel Funeriu că noua Lege a educaţiei va încurajatinerii să intre în sistemul de învăţământ, chiar noua generaţie de dascăli vaavea cel mai mult de suferit de pe urma comasărilor de şcoli. Inspectorateleşcolare sunt obligate să găsească posturi noi pentru profesorii titulari (careau susţinut examenul de titularizare) intraţi în restrângere. Noua Lege a educaţieia desfiinţat examenul de titularizare, cei care intră în sistem fiind declaraţititulari pe post de unităţile şcolare. În aceste condiţii, Ministerul Educaţieinu este obligat să le asigure tinerilor dascăli noi posturi dacă au intrat înrestrângere. Astfel, va fi mult mai greu pentru tinerii dascăli să aibă un locde muncă sigur. “Este părerea domnului ministru că nu vor mai fi disponibilizări. Ministeruleste obligat să găsească posturi pentru profesorii care au luat examenul detitularizare. Mulţi profesori părăsesc sistemul nu doar din cauza comasărilor,ci şi din cauza salariilor mizere”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale, ConstantinCiosu.

Chiar dacă Daniel Funeriu a anunţat că, în general,unităţile din mediul rural vor fi comasate, au existat şi şcoli sau licee dinmarile oraşe ce şi-au pierdut personalitatea juridică. Aceasta este situaţia înmunicipiul Târgovişte.

La 1 septembrie 2010, în judeţul Dâmboviţa, erau 170 deunităţi şcolare cu personalitate juridică şi 452 de structuri ale acestora. Dela începutul anului şcolar 2010-2011, 34 de unităţi cu personalitate juridicăau fost transformate în structuri, iar 10 şcoli cu clase I-VIII, au rămas doarcu clasele I-IV. Prin urmare, au rămas 100 de directori delegaţi (fără drept desemnătură), în unităţile şcolare din Dâmboviţa. Dintre aceştia, 20 au fostschimbaţi din funcţie: 3 au demisionat, 2 au ieşit la pensie, iar restul au fost înlocuiţi(politic, după cum susţin profesorii).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-04-15Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image