2018-11-19 05:09


UPDATE. Valea Jiului: Minerii şi-au radicalizat protestul – au trecut la greva foamei

 |  09:23
UPDATE. Valea Jiului: Minerii şi-au radicalizat protestul – au trecut la greva foamei

UPDATE, ora 17.16. Protestul minerilor din Valea Jiului s-a radicalizat, cu toate asigurările pe care premierul Victor Ponta le-a dat, precum să situaţia se va reglementa. După blocarea în subteran, acum 400 de mineri au intrat în greva foamei.

Patru sute de mineri de la Paroşeni au intrat, vineri, în greva foamei, începând cu ora 16,00, nemulţumiţi că nu li s-a prezentat nicio garanţie că mina va funcţiona normal până în anul 2018, aşa cum prevede programul de închidere al acestei exploatări miniere din Valea Jiului, informează Agerpres.

Protestul extrem al minerilor, ce sunt blocaţi în subteran de mai bine de 24 de ore, are loc pe fondul negocierilor purtate la sediul Prefecturii Hunedoara între reprezentanţii Complexului Energetic Hunedoara şi cei ai Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ) în vederea preluării de către termocentrale a cărbunelui extras din minele Paroşeni, Petrila şi Uricani.

“Am discutat cu oamenii şi aceştia sunt nemulţumiţi de faptul că nu există nicio garanţie că mina Paroşeni va funcţiona până la data prevăzută în programul de închidere (n.r. – 2018). Sunt oameni care mai au şapte - opt ani până pensie. Nu vor să renunţe la protest. De la ora 16,00 vor intra în greva foamei. Situaţia este foarte gravă”, a declarat preşedintele Sindicatului Huila, Laszlo Domokos.

Liderul sindical a spus că va solicita noului director al SNIMVJ, Aurel Anghel, fost director al minei Paroşeni, să prezinte ortacilor o copie a contractului ce a fost negociat vineri la sediul Prefecturii Hunedoara şi să le garanteze că mina va funcţiona până în 2018.

Între timp, din cauza stării de epuizare, mai mulţi mineri au avut nevoie de îngrijiri medicale. În cursul după amiezii de vineri, un ortac a fost preluat cu o ambulanţă din faţa sediului EM Paroşeni şi transportat la spital după ce i s-a făcut rău în subteran. Un alt miner a ajuns la spital în cursul dimineţii, cu tensiune şi glicemie ridicate, starea lui fiind ameliorată.

Explicaţia premierului

Între timp, premierul Victor Ponta a anunţat că ministrul Economiei, Varujan Vosganian, şi ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, au dat mandat pentru găsirea unei soluţii pentru preluarea cărbunelui de la exploatările Paroşeni, Petrila şi Uricani.

“Am vorbit şi cu ministrul Vosganian, care, dacă este cazul, se va deplasa în Valea Jiului, am vorbit cu ministrul Niţă. Împreună, cei doi miniştri au dat mandat pentru găsirea unei soluţii referitoare la preluarea cărbunelui de la cele trei mine. De asemenea, miercuri am considerat că pentru o mai mare coerenţă inclusiv Societatea de închidere a minelor, care acum este la ministrul Vosganian, să treacă la Departamentul de Energie. Pentru a avea o coerenţă între cei care produc cărbunele şi cei care îl consumă. Realitatea este, în acest moment, că la Complexul Energetic Hunedoara stocurile sunt pline, nu a existat consum. Ţineţi minte că am dat acea hotărâre de guvern prin care am încercat să sprijin Complexul Energetic Hunedoara. Am fost foarte criticat atunci, toţi cei care m-au criticat atunci mă critică acum că de ce nu luăm cărbunele. Dar eu am responsabilitatea să iau decizii - şi sper că astăzi mesajul meu pentru mineri este de a le spune că facem tot ceea ce este omeneşte posibil”, a spus premierul, prezent la sediul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Rezolvarea problemei

Pe de altă parte, ministrul Varujan Vosganian susţine că el şi-a făcut partea lui de treabă, situaţia trebuind să fie încheiată de Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. Ministrul aprecizat că minerii care sunt blocaţi în subteran aparţin celor trei mine aflate în program de închidere şi rămase în administrarea Ministerului Economiei. “Celelalte patru mine au intrat în administrarea Complexului Energetic Hunedoara. Ei bine, cei de la termocentrala Mintia (n.r. – din CE Hunedoara) au găsit de cuviinţă să facă un regim preferenţial şi să cumpere cărbunele numai de la cele patru mine din interiorul Complexului Energetic, de parcă celelalte trei mine n-ar fi tot în această ţară, iar minerii de acolo nu ar fi tot mineri ca şi ceilalţi. Acest regim discriminatoriu s-a concretizat în faptul că preţul oferit pentru achiziţionarea cărbunelui la cele trei mine era de două ori mai mic decât celălalt. Chiar şi acum, astăzi, preţul oferit celor patru mine care sunt în administrarea termocentralei era de 69 lei pe gigacalorie, iar la celelalte trei mine de 43 de lei”, a declarat Vosganian la un post TV.

Ministrul a adăugat că “a trimis mai multe semnale ministrului Energiei şi conducerii termocentralei Mintia care au rămas fără rezultat”, a completat ministrul Economiei. “Chestiunea este în plus agravată de faptul că anul trecut, nu ştiu în ce bază, Mintia a achiziţionat 220.000 tone de huilă din import pe care nu aveau nicio nevoie, care au rămas pe stoc şi care au îngreunat lucrurile”, a spus Vosganian.

Ministrul Economiei a atrs atenţia că sitiaţia este generată de discriminarea de preţ pentru cele trei mine aflate în procedură de închidere. “Am convenit cu primul-ministru, cu domnul Victor Ponta, să trecem şi celelalte trei mine în administrarea Complexului Energetic Hunedoara, astfel încât să nu mai fie nicio discriminare de niciun fel, iar Ministerul Economiei se va ocupa în continuare de monitorizarea închiderilor de mine”, a precita demnitarul.

“Chestiunea este că trebuie să se semneze un contract cu Mintia. (…) Dacă termocentrala refuză, atunci sigur că ministrul Niţă ar trebui să îi tragă la răspundere disciplinar pe cei care refuză”, a completat ministrul Economiei.

Peste 1.100 de mineri de la exploatările Paroşeni, Petrila şi Uricani continuă vineri dimineaţa protestul declanşat în urmă cu o zi, ei blocându-se în subteran nemulţumiţi că producţia de cărbune nu este preluată integral de Complexul Energetic Hunedoara.

"Minerii continuă protestul, în acest moment toate cele patru schimburi de la exploatările miniere Paroşeni, Petrila şi Uricani fiind în subteran. Este vorba de peste 1.100 de mineri la care s-a alăturat şi personalul TESA, ceea ce înseamnă că la acţiunea de protest participă circa 1.300 de oameni", a declarat pentru Agerpres preşedintele sindicatului Huila, Laszlo Domokos.

Laszlo Domokos a spus că pe timpul nopţii au fost înregistrate câteva cazuri în care minerii din subteran au avut nevoie de îngrijiri medicale, aceştia fiind trataţi la gura minei după care oamenii au preferat să continue protestul. "Au fost oameni care s-au simţit rău, dar şi-au luat medicamentele sau au urmat tratamentul, după ce i-am scos afară din subteran au preferat însă să continue acţiunea de protest declanşată împreună cu ortacii lor", a afirmat Domokos.

Domokos a spus că în Valea Jiului a sosit deja un secretar de stat de la Ministerul Economiei şi că este aşteptat şi un oficial de acelaşi rang de la Ministerul Energiei în încercarea de a negocia cu minerii şi a dezamorsa conflictul.

Minerii sunt nemulţumiţi de faptul că producţia de cărbune realizată la cele trei exploatări nu este preluată de Complexul Energetic Hunedoara şi spun că vor continua protestul până când vor primi asigurări ferme că toată cantitatea de huilă extrasă din abataje va ajunge în silozurile termocentralelor Mintia şi Paroşeni.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-19
Citeste si:
UPDATE. 450 de mineri din Valea Jiului s-au blocat în subteran

TAGURI: mineri, subteran, valea, jiului, protest
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...