2019-01-24 04:31


Ministerul Apărării nu ştie când va înapoia banii reţinuţi ilegal pensionarilor. Cozile interminabile, motiv de laudă pentru MApN

 |  17:09
Ministerul Apărării nu ştie când va înapoia banii reţinuţi ilegal pensionarilor. Cozile interminabile, motiv de laudă pentru MApN

Oficialii Ministerului Apărării Naţionale nupot spune când îşi vor primi drepturile băneşti fostele cadre militare cărorale-au fost “şterşi cu buretele” ani întregi de activitate, graţie funcţionarilor de la centrele regionale.Reprezentanţii pensionarilor susţin că multe persoane nu-şi vor mai vedeaniciodată banii. Cu toate acestea, ministerul condus de Gabriel Oprea esteconvins că noua lege de recalculare a pensiilor este în favoarea foştilormilitari. Cozile interminabile de la ghişee sunt însă motiv de laudă pentruoficialii MApN.

MinisterulApărării Naţionale (MApN) recunoaşte că mai multor fostecadre militare le-au fost “tăiate” perioade importante de activitate, acest lucru urmând să se resimtă larecalcularea pensiilor. Într-un material gândit ca o reacţie la articoleleapărute în cotidianul “Puterea”, în care se menţiona că pensionarii din armată pierd ani întregi deactivitate şi sunt ţinuţi la cozi interminabile de funcţionarii centrelormilitare regionale, reprezentanţii MApN admit că nu se poate specifica operioadă de timp-limită în care fostele cadre să-şi primească drepturilebăneşti. “Aşa cum prevede Legea nr. 119/2010, adeverinţele de venit din care lipsescdate vor fi completate provizoriu cu salariul mediu brut pe economie, urmândca, pe măsura identificării documentelor doveditoare, să se completeze şiaceste date, în regim de urgenţă, de către centrele militare, iar pensionariimilitari vor primi drepturile cuvenite, retroactiv, imediat ce sunt procesatenoile date. La fel stau lucrurile şi pentru cei care s-au prezentat la centrelemilitare mai târziu, iar timpul rămas la dispoziţie pentru procesarea dateloreste foarte scurt. Şi pentru ei, calculul se va face pornind de la salariulmediu brut pe economie, urmând ca, pe măsura procesării datelor, şi aceştia săprimească retroactiv drepturile cuvenite”, precizează reprezentanţii MApN.

Conducerea Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate în Rezervă sau înRetragere (SCMD) avertizează că ministerul condus de Gabriel Oprea mintefostele cadre militare, astfel încât acestea să-şi diminueze singure pensiile. “O astfel de lege a recalculării pensiilor nu poate fi aplicată retroactiv.Acest lucru contravine Constituţiei şi normelor europene. Reprezentanţii ministeruluiştiu acest lucru şi încearcă să ne facă să depunem aceste cereri de recalcularea pensiilor. Astfel, noi am fi cei care solicită recalcularea. Am recomandatcadrelor militare să solicite acele adeverinţe ca să le folosim drept dovezi înprocesele contra MApN. Anii de activitate ar trebui stabiliţi de oameni de laarhivă, nu de şefii unor centre militare. Ne vom adresa instanţelor de judecatăpentru a-i obliga pe aceşti reprezentanţi ai centrelor să recunoască cine le-aimpus aceste proceduri. Ei duc la capăt ordinele ministrului Oprea, ordineurlate, nu scrise”, ne-a declarat preşedintele SCMD, colonelul în rezervăMircea Dogaru.

Mai marii MApN fug de propria lege

Ministerul Apărării se laudă însă cu numărul foarte mare de pensionarinevoiţi să aştepte la cozi interminabile, în faţa centrelor regionale. “Până laaceastă dată, peste 70 la sută din pensionarii militari aflaţi în plată aucompletat formularele pentru obţinerea adeverinţelor de venit, necesarerecalculării pensiilor, numărul acestora fiind în creştere în ultima perioadă. Circa20.000 de adeverinţe au sosit deja la Direcţia Financiar-Contabilă pentrurecalculare şi emiterea deciziilor. Pensionarii militari au înţeles cărecalcularea pensiilor este în favoarea lor, aşa se explică şi numărul foartemare de pensionari care se prezintă la centrele militare, la unele dintreacestea creându-se în ultima lună o oarecare aglomeraţie”, ne-au mai explicat reprezentanţii MApN.

Cu toate acestea, oficialii ministerului condus de Gabriel Oprea suntconvinşi că Ordinul prin care centrele regionale militare au fost împuternicitesă se ocupe de recalcularea pensiilor vine în sprijinul foştilor angajaţi dinarmată.

Reprezentanţii pensionarilor militari atrag însă atenţia că şi oficialiiMApN se feresc de noul sistem de recalculare. “Dacă acest nou sistem este atât de bun, de ce doamna Maria Lupu, şefulDirecţiei Financiar-contabile din Ministerul Apărării şi-a depus cererea deretragere pentru a beneficia de legea veche? Ni s-a spus că nu sunt bani. Bani sunt, dar pentru panseluţe, borduri suprapusesau autostrăzi inexistente”, concluzioneazăpreşedintele SCMD, colonelul în rezervă Mircea Dogaru.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-04-11
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...