2017-01-17 02:58

SOCIAL


Ce se va învăţa în clasa pregătitoare

 |  21:00

Curriculumul pentru clasa pregătitoare a fost prezentat de către Ministerul Educaţiei partenerilor de dialog social invitaţi pentru dezbateri.

Au fost publicate programele pentru următoarele discipline şcolare: Comunicare în limba română, educaţie pentru societate, religie, matematică şi explorarea mediului, muzică şi mişcare, Tehnologii de informare şi comunicare, educaţie fizică şi sport, Consiliere şi orientare, precum şi Progresia competenţelor în ciclul achiziţiilor fundamentale şi nota privind elaborarea planului-cadru pentru învăţământul primar pentru clasa pregătitoare şi clasele I şia II-a.

Limba română

Astfel, disciplina Comunicare în limba română de la clasa pregătitoare îşi propune să înceapă structurarea comunicării orale şi scrise, limitându-se pentru clasa pregătitoare la contextele uzuale, respectiv acelea în care se găseşte cel mai frecvent copilul de această vârstă. Sunt ocolite noţiunile de gramatică tradiţională, având în vedere că se învaţă mai întâi comunicarea. Copiii vor participa la activităţi precum selectarea unei imagini dintr-un set, pentru a indica despre ce este vorba în mesaj; realizarea unui desen pentru a indica despre ce este vorba în mesaj; selectarea unui cuvânt dintr-un set de cuvinte/expresii spuse, pentru a indica despre ce este vorba în mesaj; oferirea de răspunsuri scurte la întrebarea: Despre ce este vorba (în acest fragment de poveste)? sauoferirea de replici afirmative/negative la enunţuri scurte care testează înţelegerea global; îndeplinirea unor sarcini, instrucţiuni, adresate individual sau grupului (sarcini enunţate de adulţi sau de alţi copii).

De asemenea, micuţii din clasa pregătitoare vor trebui să numească personajele dintr-un fragment de poveste ascultat şi să indice cuvintele percepute prin diferite semne: bătăi din palme, jetoane puse pe bancă, săritură (de exemplu: Pune pe masă atâtea jetoane câte cuvinte ai auzit).

Matematică şi cunoaşterea mediului

Cele două au fost contopite într-o singură materie. În urma studierii acestui obiect, elevii ar trebui să recunoască şi să utilizeze numerele în calcule elementare; să localizeze şi să relaţioneze elementele geometrice;să manifeste curiozitate faţă de fenomene, relaţii, regularităţi din mediul înconjurător; să formuleze explicaţii prin folosirea unor elemente de logică;să formuleze datele în scopul rezolvării problemelor;să compare unele mărimi din mediul apropiat prin intermediul unor măsuri ale lor.

Consiliere şi orientare

Disciplina Consiliere şi orientare urmăreşte dezvoltarea următoarelor competenţe:“manifestarea interesului pentru autocunoaştere şi a atitudinii pozitive faţă de sine şi faţă de ceilalţi;aplicarea abilităţilor de interacţiune pozitivă cu copii şi adulţi cunoscuţi, exprimarea adecvată a emoţiilor; aplicarea abilităţilor de menţinere a stării de bine şi a unui stil de viaţă sănătos;aplicarea abilităţilor şi atitudinilor de învăţare specifice şcolarului mic; identificarea intereselor personale şi a informaţiilor de bază despre muncă şi meserii, ca parte a mecanismelor de cunoaştere şi înţelegere a lumii reale”. Copiii vor desena, în cadrul orelor de Consiliere şi orientare, conturul corpului în mărime naturală pe coli de flipchart. Fiecare copil va colora conturul, astfel încât să semene cât mai bine cu sine (culoarea părului, culoarea ochilor etc.). Profesorii pot opta şi pentru alte activităţi de acest gen.

Sport

Elevii din clasa pregătitoare, I şi a II-a vor avea una sau două ore de educaţie fizică pe săptămână. La ora de Sport, elevii vorrecepta mesaje artistice exprimate prin limbaj vizual, în contexte variate;vor exprima idei/experienţe şi emoţii/sentimente prin modalităţi specifice artelor vizuale şi vor crea obiecte practice şi estetice folosind materiale, instrumente şi tehnici specifice lucrului manual. Clasa pregătitoare va combina practica din activităţile susţinute la materia educaţie fizică şi sport la grădiniţă şi în clasa I. Copiii vor alerga, vor practica diferite tipuri de mers, diferite jocuri cu mingea (aruncarea unei mingi în sus cu ambele mâini sau baterea ei de pământ) ori diverse jocuri sportive (de exemplu minijoc de fotbal sau de handbal). De asemenea, nelipsite vor fi orele de gimnastică. Ministerul recomandă practicarea de exerciţii în aer liber, în contexte diferite: la pădure, la iarbă verde, pe nisip, pe zăpadă, cu bicicleta, cu săniuţa sau în parc cu rolele.

Curriculumul pentru clasa pregătitoare este supus dezbaterii publice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-09-07

TAGURI: clasa- pregatitoare, curricula, elevi, cursuri, sport, romana, matematicaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image