2018-12-12 05:00


Ministerul Educaţiei a ierarhizat facultăţile. Angajarea studenţilor, în funcţie de categoria universităţii

 |  19:28

Programele de studii organizate de universităţi au fost clasificate, lista fiind făcută publică de Ministerul Educaţiei. Studenţii sunt îndrumaţi de către oficialii ministerului către programele de categorie A, pentru a avea mai multe şanse de a se angaja, după absolvire. 

Ministerul Educaţiei a publicat ierarhizarea programelor de studii organizate de universitățile acreditate din sistemul național de învățământ conform articolului 193 din Legea educației naționale nr. 1/2011. Reprezentanţii ministerului le recomandă tuturor absolvenţilor de liceu, interesaţi să devină studenţi, să îşi îndrepte atenţia către programele de studiu de categorie A. “Pregătirea este superioară din toate punctele de vedere la un program de studiu de categorie A, decât la un program de categorie C. Eu cred că orice student ar trebui să-şi dorească să intre la o universitate care să poată să le asigure cel mai ridicat nivel de pregătire. În funcţie de clasificare va fi acordată şi finanţarea. Universităţile de nivel I vor organiza cele mai multe doctorate finanţate de la bugetul de stat. Universităţile din prima categorie vor avea şi mai mulţi bani pentru dotări”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Tudorel Urian. Acesta susţine că absolvenţii unui program de studiu de categorie A vor avea mai multe şanse la angajare. “Nu ştiu dacă pe diploma de absolvire va fi trecută categoria programului de studiu, dar în mod sigur vor fi trecute facultatea şi specializarea şi va fi foarte uşor de verificat ce categorie de program de studiu a terminat respectivul student”, ne-a mai explicat Urian.  

Cele mai bune

Potrivit clasificării realizate de Ministerul Educaţiei, pentru domeniul Matematică, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”,din Iaşi, oferă cel mai bun program de studiu, alături de Universitatea din Craiova, Universitatea din Bucureşti şi Universitatea “Babeş - Bolyai”Cluj, iar cele mai slabe programe, în acest domeniu, se găsesc la Universitatea “Valahia”din Târgovişte.

Pentru Informatică, cel mai bun program de studiu este asigurat de Universitatea din Bucureşti, în timp ce la polul opus se află Universitatea din Petroşani. Tot Universitatea din Bucureşti deţine prima poziţie şi la domeniul Ştiinţele educaţiei. 

Tot în anul academic care a început intră în vigoare şi un nou mod de organizare a doctoratului. “Doctoratul devine din acest an o primă experienţă profesională de cercetare. Finanţarea doctoratului se realizează prin granturi consistente, statutul doctorandului este mult mai bun. Am solicitat ca locurile la doctorat să fie atribuite celor mai buni profesori şi cercetători, pe criterii de performanţă”, a declarat ministrul educaţiei, Daniel Funeriu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-07

TAGURI: facultăți, studenți, clasificare
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...