2017-01-17 11:22

SOCIAL


Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare se spală pe mâini. Profesorii pensionari sunt păstraţi pe posturi, titularii sunt trimişi la ţară

 |  19:14
Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare se spală pe mâini. Profesorii pensionari sunt păstraţi pe posturi, titularii sunt trimişi la ţară

Ministerul Educaţiei şi inspectoratele şcolare aflate în subordineaacestuia dau un nou sens zicalei “Cine n-are bătrâni, să-şi cumpere”, oferindcontinuitate la catedră pensionarilor, în oraşe mari ale ţării, în timp ceprofesorii titulari sunt trimişi la ţară. Inspectoratele susţin că metodologiaeste respectată, în timp ce oficialii Ministerului Educaţiei refuză săcomenteze, sub pretextul că nu au suficiente date.

În timp ce mai marii Ministerului Educaţiei, Cercetării,Tineretului şi Sportului (MECTS), în frunte cu Daniel Funeriu, se laudă că noualege încurajează tinerii să intre în învăţământ, pentru inspectoratele şcolaredin ţară altele par să fie criteriile de selectare a cadrelor didactice.

Un caz concludent în acest sens este cel al unei profesoarede chimie, care preda la Colegiul “Henri Coandă” din Bacău şi care afost transferată la o şcoală din comunaSascut (la aproximativ 40 de kilometri de Bacău), după ce a intrat în procedurade restrângere a postului. Asta cu toate că existau posturi vacante launităţile şcolare din oraş, însă acestea au fost ocupate de patru pensionari.Cu toate că legea interzice acest lucru, profesorilor pensionaţi li s-a acordat“continuitate” lacatedră, înainte ca procedurile de restrângere să fie finalizate. Profesoara,care a obţinut un procentaj bun la restrângere, 71 de puncte din 100 (n.r. - suntsituaţii în care nu se intră în restrângere nici cu 50 şi ceva de puncte), s-aadresat atât Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bacău, cât şi MinisteruluiEducaţiei, însă nu a reuşit să rezolve problema. De la inspectorat i s-acomunicat că posturile din oraş nu sunt viabile, deoarece nu prezintă siguranţădecât pentru un an. Totuşi, profesorii pensionaţi nu sunt la primul an decontinuitate pe respectivele posturi (respectivii dascăli beneficiază decontinuitate de doi sau trei ani de la pensionare). De la Ministerul Educaţiei,profesoarei de chimie i s-a comunicat că s-a adresat “prea târziu” pentru a-i fi rezolvată problema. Astfel profesoara, cu grad didactic I,masterat, publicaţii şi mentorat (criterii de “ierarhizare” a cadrelor didactice impuse de MECTS), este obligată să “facă naveta” pe o distanţă de 40 de kilometri (încondiţiile în care primăriile nu prea “se grăbesc” să acorde banii pentrunavetă dascălilor), în timp ce pensionarii rămân în continuare la catedră, înlicee importante din municipiul Bacău.

Cu toate acestea, Conducerea Inspectoratului ŞcolarJudeţean Bacău susţine că s-a procedat corect, însă admite o greşeală morală. “Cunosc cazul doamnei profesoare. Nu cunosc toatedetaliile, dar pot să vă spun că procedurile efectuate au respectat normelemetodologice. Continuităţile au fost acordate legal, la acea dată erau maimulte posturi vacante decât restrângeri”, ne-a declarat inspectorul general al ISJ Bacău, Florin Lazăr. Acesta “aruncă” vina pentru situaţia creată pe direcţiunea Colegiului “Henri Coandă”. “La data în care s-austabilit, în Consiliul de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean, continuităţile, noi nu eram informaţi de situaţiade la respectivul liceu. Noi aveam o previziune de asamblu pe tot judeţul, iarla acea dată erau mai multe posturi decât restrângeri. Conducerea unităţiişcolare trebuia să ne informeze în legătură cu restrângerea. Metodologia spuneînsă că trebuie să găsim un post în judeţ, ceea ce am făcut. Din punct devedere metodologic suntem acoperiţi, dar, după cum am spus, este o problemă demoralitate, pe care o să fac tot posibilul să o rezolv”, ne-a mai explicat inspectorul general Florin Lazăr.

Ministerul Educaţiei mai vrea o adresă de la profesoara trimisă la ţară

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei au refuzat să oferedeclaraţii în legătură cu situaţia profesoarei din Bacău, până când nu vor aveala dispoziţie “toate datele”. “Trebuie văzut procesul verbaldin şedinţa publică. În şedinţa publică este prezent şi liderul de sindicat. Nuam nici o declaraţie de făcut până nu am situaţia pe hârtie, scrisă de doamnacare se plânge. Nu pot să-i spun unui om că a fost tratat corect, dar nicialtora că nu au procedat cum trebuie, dacă nu văd situaţia. Liderul de sindicatnu semnează sau îşi exprimă nemulţumirea, dacă este cazul, atunci, în şedinţapublică”, ne-a spus secretarul de stat pe învăţământpreuniversitar, din cadrul MECTS, Oana Badea.

Aceasta nu este prima problemă apărută recent la Colegiul“Henri Coandă” din Bacău. Luni, un profesor a fost reţinut de DirecţiaNaţională Anticorupţie (DNA), după ce a primit 200 de lei şpagă de la o elevăpentru a-i permite acesteia să susţină examenul de macalaureat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-07-31Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image