2017-01-18 23:04

SOCIAL


Ministerul Educaţiei vrea să prelungească anul şcolar până la 190 - 200 de zile. Elevii au şanse mari să se bucure de vacanţe mai lungi, din toamnă

 |  19:12
Ministerul Educaţiei vrea să prelungească anul şcolar până la 190 - 200 de zile. Elevii au şanse mari să se bucure de vacanţe mai lungi, din toamnă
Mărirea numărului de zile de curs pentru elevi, extinderea vacanţei deiarnă şi a celei de Paşte sunt opţiunile luate în calcul de MinisterulEducaţiei pentru modificarea structurii anului şcolar 2011 – 2012. Cea maiprobabilă modificare este mărirea vacanţelor. Reprezentanţii profesorilorsusţin că extinderea anului şcolar nu are nici un rost cât timp programelerămân încărcate, iar elevii învaţă doar teorie după manuale învechite.

Secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar, OanaBadea, a declarat pentru ziarul “Puterea” că Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretuluişi Sportului (MECTS) ia în considerare modificarea structurii anului şcolar,începând cu 2011 – 2012, mărind vacanţa de iarnă sau pe cea de Paşte şi mărindnumărul de zile de curs pentru elevi. “Suntem încă în dezbatere şi MinisterulEducaţiei nu a exprimat public nici un punct de vedere. Aşteptăm absolut toatesemnalele de la cei interesaţi. Majoritatea semnalelor sunt pentru o creştere anumărului de zile a vacanţei de iarnă, pentru o vacanţă de iarnă, respectiv dePaşte mai consistentă, pentru eliminarea săptămânii de vacanţă intersemestrialăşi, în principiu, toată lumea recunoaşte că trebuie să avem o direcţie depoziţionare ca număr total de zile de cursuri, alături de statele europene. Noisuntem cu numărul de zile de şcoală cu mult în urma altor state europene cucare ne comparăm. Şi aici ne referim la câte zile de curs au elevii români încomparaţie cu ceilalţi elevi din Europa. Sunt state care au 175, 190, 200 dezile de curs. Noi avem undeva la 170 şi ceva de zile”, ne-a declarat Oana Badea.Oficialul MECTS susţine că modificările ce vor surveni sunt rezultatul uneidezbateri îndelungate. “Noi adunăm încă semnale. Dezbateri au fost în diferitemedia, a fost şi dezbaterea în ţară, unde şi puterea legislativă şi-a spuspunctul de vedere. De asemenea, au fost numeroase sondări ale opiniilor online.Le-am urmărit pe toate, inclusiv comentariile. Am dorit ca în decizia pe care ovom lua să fim foarte apropiaţi de dorinţele şi de semnalele pe care ni le dăsistemul. Este destul de evident că ne dorim să fim eficienţi, în primul rând,pentru procesul de învăţare. Succesiunea învăţare - repaus - învăţare - repauseste stabilită în funcţie de reperele pe care ni le dau elevii.

Dacă ar fi să păstrăm tradiţia, în luna mai ar trebui săapară ordinul ministrului de reglementare a anului şcolar”, ne-a mai spusBadea. Dintre măsurile enumerate mai sus, extinderea vacanţei de iarnă şi acelei de Paşte sunt cele mai probabile, în opinia secretarului de stat peînvăţământ superior. “N-aş vrea să mă pronunţ înainte să terminăm totparcursul, dar este evident că, din moment ce există o majoritate careatenţionează că vacanţa de iarnă ar trebui extinsă măcar cu o săptămână şi căvacanţa de Paşte ar trebui întărită cu încă o săptămână, credem că ar trebui săţinem cont de acest lucru. Dar nu aş vrea să fie ca o decizie luată, pentru cănu am luat încă nici o decizie. Ministerul este parte în această dezbatere, darnoi nu am generat-o. A fost un semnal la care am fost sensibili şi credem că ebine să dăm o soluţie cât mai bună pentru elevi şi profesori pentru că, înprimul rând, ei fac eforturi”, ne-a mai declarat Oana Badea.

Sindicate: Prelungirea anului şcolar, o pierdere de timp

Sindicatele din învăţământ susţin că extinderea anului şcolarcu zece zile sau reorganizarea structurii anului şcolar sunt doar o pierdere detimp dacă programele rămân la fel de încărcate. “Eu cred că doamna Oana Badea,cât şi domnul ministru Funeriu, ar trebui să lase declaraţiile de comprezenţăşi să se gândească la adevăratele probleme ale sistemului de învăţământ.Principala problemă este legată de curriculum, unde nimeni nu a avut curaj săintervină. Degeaba întindem anul şcolar, dacă programa este încărcată şiînvăţăm elevii doar teorie. Eu aştept de zece ani o modificare a programelor deînvăţământ. Dacă tot şi-au asumat Legea educaţiei, ar trebui să intervină şiasupra acestui curriculum. Dar acest lucru necesită efort financiar şi competenţăintelectuală. Vorbesc acum de mărirea vacanţei de Paşte. Nu tot domnul ministruFuneriu a semnat şi actuala structură a anului şcolar? Nu a văzut atunci căprima zi de şcoală cade în a doua zi de Paşte? Multe cadre didactice au nevoiede reconversie profesională. Avem nevoie de manuale noi, iar ei vorbesc demărirea anului şcolar”, ne-a declarat secretarul general al FederaţieiSindicatelor Libere din Învăţământ, Liviu Pop.

Un nou opţional pentru elevi

Elevii de liceu vorputea opta, începând cu anul şcolar 2011-2012, pentru studiul disciplinei“Dezbatere, Oratorie şi Retorică”, după ce Ministerul Educaţiei a aprobat şcolară. Disciplina va putea fistudiată, o oră pe săptămână, indiferent de profilul sau specializarealiceului.

Introducerea acestei discipline în curriculumul de va depinde de o decizie în acest sens a unităţilor şcolare.

Programa şcolară pentru disciplina opţională “Dezbatere,Oratorie şi Retorică” a fost aprobată prin Ordinul ministrului educaţiei nr.4074 din aprilie 2011.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-06-23Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image