2018-12-17 11:52


Ministrul Justiţiei avertizează cu măsuri "deloc blânde" în privinţa lucrărilor publicate de deţinuţi

 |  08:47
Ministrul Justiţiei avertizează cu măsuri "deloc blânde" în privinţa lucrărilor publicate de deţinuţi

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a avertizat că va dispune măsuri deloc blânde dacă va constata că legea a fost încălcată sau aplicată defectuos în privinţa lucrărilor publicate de deţinuţi.

Raluca Prună a afirmat, în cadrul unei emisiuni la Digi24, că prevederea legală privind reducerea pedepsei cu închisoare pentru publicarea de lucrări ştiinţifice datează din 1969.

"Problema nu este prevederea în sine, ci problema este modul în care o anumită procedură a fost aplicată", a afirmat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a mai spus că din 2007 în 2010, la nivelul sistemului penitenciar din România, a fost o lucrare pe an scrisă, în 2011 - trei lucrări, în 2012 - şase, 2013 - 11, 2014 - 69, iar în 2015 - 331 de lucrări ştiinţifice.

"Rămâne ca fiecare dintre noi să judece dacă o lucrare care se numeşte «Zborul unui suflet gol» sau «Biruinţă în suferinţă» poate fi calificată lucrare ştiinţifică", a completat Raluca Prună.

Ministrul Justiţiei a mai spus că a cerut să i se pună la dispoziţie toate aceste recomandări scrise pentru lucrările din 2015.

"Fac o analiză foarte serioasă, în primul rând plecând de la faptul că din 2013 asistăm la o creştere absolut impresionantă a numărului de lucrări şi doresc împreună cu ANP să înţeleg cum s-a aplicat această procedură. Şi sigur că, în situaţia în care voi constata că ea s-a aplicat defectuos sau cu încălcarea legii, doresc să asigur pe toată lumea că nu am să fiu deloc timidă în a propune măsuri pe care legea mi le pune la dispoziţie. (...) Pentru asta am dispus o analiză, pentru a dispune nişte măsuri care, repet, nu vor fi blânde deloc. Cer îngăduinţă pentru a face această analiză care va fi finalizată cât de curând pentru că ştiu care este aşteptarea publică. Cred că avem o problemă majoră", a subliniat Raluca Prună.

"Am cerut ANP să transmită în teritoriu la şefii de penitenciare o adresă în care să ceară nimic altceva decât pur şi simplu aplicarea unor reguli care, repet, sunt aici din 2011. (...) Ceea ce pot să vă promit este că în 2016 nu numai că cifra nu va creşte, eu sper ca cifra să coboare, să fim în curba aceea a lui Gaus şi să coborâm la nivelul, dacă nu reuşim să abrogăm această dispoziţie, să coborâm la numărul rezonabil - o lucrare ştiinţifică în penitenciar într-un an cred că este o cifră rezonabilă. Putem să ne gândim că cineva care are ceva de spus pentru avansarea ştiinţei în lume poate să scrie o lucrare. Că 331 de lucrări sunt scrise şi că ele sunt considerate ştiinţifice, am îndoieli", a susţinut ministrul Raluca Prună.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-07
Citeste si:
Ministrul Justiţiei a anunţat criteriul de care va ţine cont la propunerile pentru PICCJ şi DNA

TAGURI: ministru, justitie, avertizeaza, masuri, deloc, blande, lucrare, detinut
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...