2018-10-18 06:15


Ministrul Justiţiei, precizări despre lucrările ştiinţifice scrise de deţinuţi

 |  07:43
Ministrul Justiţiei, precizări despre lucrările ştiinţifice scrise de deţinuţi

Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, marţi, că instanţe din România au refuzat, în anii trecuţi, să reducă pedepse cu închisoarea pentru publicarea de lucrări ştiinţifice, în condiţiile în care respectivele lucrări nu erau ştiinţifice.

Fiind întrebată, în cadrul unei conferinţe de presă, cine trebuie să stabilească dacă o lucrare este ştiinţifică sau nu, ministrul Raluca Prună a spus: „În primul rând bunul simţ stabileşte că este o lucrare ştiinţifică, dacă am o lucrare, nu ştiu, despre faptul că astăzi plouă, cred că suntem cu toţii de acord că nu este o lucrare ştiinţifică, dar în afară de o primă cenzură a bunului simţ, repet, aceste lucrări erau în cele din urmă cenzurate de o instanţă care sigur nici instanţa, nici judecătorul nu este ţinut să se pronunţe cu privire la absolut orice fel de domeniu ştiinţific, dar există expertize judiciare ce pot fi cerute", transmite Mediafax.

Ministrul Justiţiei a mai spus că există decizii ale instanţelor din România care au refuzat reducerea pedepsei deoarece lucrarea respectivă nu este o lucrare ştiinţifică.

"Încă nu am finalizat ancheta pentru a vedea câte astfel de cereri s-au făcut, dar eu sunt convinsă că au fost mult mai multe cereri decât numărul de lucrări ce au fost reţinute în cele din urmă ca fiind lucrări ştiinţifice", a susţinut Raluca Prună.

Chestionată în continuare care este soarta celor care scriu lucrări cu un real caracter ştiinţific, ministrul Raluca Prună a spus că, potrivit Codului penal, ceea ce se analizează când se cere eliberarea condiţionată este inclusiv conduita condamnatului.

"Aşa încât eu cred că pe viitor, dacă această dispoziţie (reducerea pedepsei pentru publicarea de lucrări ştiinţifice, n.r.) va fi abrogată, nu se aduce atingere dreptului unei persoane care doreşte să scrie pentru că are ceva de comunicat, pentru avansarea ştiinţei în lume. Sunt convinsă că în clipa în care persoana respectivă va ajunge în faţa comisiei ce e chemată să se pronunţe cu privire la oportunitatea eliberării condiţionate şi apoi a instanţei ce trebuie să acorde efectiv acest drept, sunt convinsă că o astfel de lucrare ştiinţifică autentică va putea fi reţinută ca fiind o dovadă a îndreptării unei persoane condamnate", a susţinut ministrul Justiţiei.

Raluca Prună a mai anunţat că va propune Guvernului, în prima şedinţă din februarie, emiterea unei OUG pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-13
Citeste si:
Dosar penal deschis de DNA în cazul lucrărilor scrise de deținuți

TAGURI: ministru, justitie, precizare, reducere, pedeapsa, inchisoare, publica, lucrare, stiintifica
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


HMM....
13 Ian 2016

De la bun început NU TREBUIA acceptată prostia asta ”științifică”! Adică dacă un BOU/VACĂ infractor/infractoare este genial(ă) , dacă scoate pe bandă rulantă lucrări științifice ”riscă” anii de pușcărie și SCAPĂ? E o sfidare a însăși ideii de echitate și dreptate! Cui i-a năzărit o asemenea prostie, ar trebui împușcat! Dacă mai punem și vârsta înaintată (peste 60 de ani), niscaiva ulcere, cancere și alte boli ivite brusc, de la prima înfățișare...animalul infractor iese zâmbind, n-asha?
HAI Să VB șI DESPRE
13 Ian 2016

Edituri! Vă dați seama CĂ PUTE ÎNFIORĂTOR toată treaba asta? Adică (vb CTP-lui) unul care scris/a scris toată viața abia, abia găsește o editură care să vrea să-i tipărească lucrarea (științifică sau nu...) dar ÎN/PE DOMENIUL SĂU DE ACTIVITATE și în deplină cunoștință de cauză, iar un infractor găsește (culmea...) și banii, și lectorii (profesorii) care să-l gireze de dăștept și potențial, iar editurile sar de cur în sus care mai de care pt.așa genialitate care trebuie musai tipărită mai repede....e putred rău (nu numai în Danemarca), în Ro.în special!
DACă MINISTREASA
13 Ian 2016

de Justiție sistează, anulează prostia asta, să lase limbajul dublu care lasă loc de interpretare. Adică ”o lucrare științifică” scrisă de un deținut poate fi considerată ca un semn de îndreptare a aceluia, pe lângă conduita ”îndreptată”....vax! Ce conduită frate? În lagărele de concentrare Made în Ro....intri pt.o coțcărie și totuși uman, dar datorită condițiilor mizerabile la care ești supus (fizic și moral) te transformi în FIARĂ cu 7 capete! Atât spitalele cât și penitenciarele trebuiesc dărâmate și construite altele...altfel, ele sunt/rămân lagărele morții sau a ieșirii cu alte și alte boli sau infecții nemaipomenite.
Random imageUltimele stiri


loading...