2018-12-16 17:20


Ministrul Mediului: România ar putea ajunge groapa de gunoi a Europei

 |  07:44
Ministrul Mediului: România ar putea ajunge groapa de gunoi a Europei

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a precizat, într-un comunicat de presă, că taxa de depozitare a deşeurilor inerte şi nepericuloase este necesară deoarece fără această măsură România ar putea ajunge groapa de gunoi a Europei.

Reacţia ministrului Mediului vine după ce Sulfinei Barbu a afirmat că Guvernul vrea să introducă noi taxe care vor duce la creşterea preţurilor la carburanţi, la medicamente şi la reciclarea deşeurilor.

Graţiela Gavrilescu a susţinut că taxa pentru depozitarea deşeurilor inerte şi nepericuloase se regăseşte în toate statele UE.

"Efectul acestei taxe nu are cum să fie neatingerea ţintelor de reciclare din moment ce prin această taxă se doreşte limitarea depozitării deşeurilor reciclabile la gropile de gunoi şi redirecţionarea acestora către reciclare. Toate studiile ne arată că activitatea de reciclare a deşeurilor va înregistra o creştere semnificativă din momentul instituirii acestei taxe. Mai mult decât atât, anul 2016 va fi anul liberalizării circulaţiei deşeurilor în cadrul UE, iar fără un astfel de instrument România riscă să devină groapa de gunoi a Europei. Probabil că asta este ceea ce îşi doreşte doamna fost ministru PDL", a precizat Graţiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului a mai afirmat că declaraţiile Sulfinei Barbu sunt "mincinoase".

"O altă minciună rostită astăzi de doamna Barbu se referă la o presupusă scumpire a carburanţilor, anumitor medicamente şi alcoolului. Adevărul este, însă, total opus. Proiectul de act normativ nu face referire în niciun fel la aceste produse, ele nefiind clasificate drept periculoase pentru mediu. Proiectul aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor propune ca aplicarea contribuţiei de 2% din valoarea substanţelor să se aplice şi amestecurilor în compoziţia cărora intră o substanţă chimică periculoasă şi care la rândul lor sunt clasificate, ambalate şi etichetate ca fiind periculoase pentru mediu, acestea fiind la fel de nocive pentru mediu ca şi substanţa respectivă, pentru care deja se plăteşte această contribuţie", a explicat Graţiela Gavrilescu.

Referitor la băuturile alcoolice, ministrul Mediului a spus că "chiar dacă nu este vorba despre nicio scumpire, ţinând cont de politica UE privitoare la tutun şi alcool şi de efectele negative dovedite ale acestora asupra sănătăţii umane, îmi este foarte greu să înţeleg de ce doamna Barbu consideră că scumpirea alcoolului ar fi un lucru negativ."

"Este îngrijorător că doamna Barbu, care a deţinut şi funcţia de ministru al Mediului, minte cu atât de multă nonşalanţă, afirmând că Guvernul Ponta a folosit fondul pentru mediu pentru a-şi completa bugetul de stat. Domnia sa ar fi trebuit să ştie că Fondul de Mediu este un instrument financiar alimentat exclusiv din taxele şi contribuţiile plătite de către poluatori, destinaţia acestora fiind strict finanţarea proiectelor şi programelor-pilot, precum şi a proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului. Aşadar, este imposibil un transfer de bani de la Fondul de Mediu către bugetul de stat, din simplul motiv că legea nu permite aşa ceva", a precizat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-08-21

TAGURI: ministru, mediu, romania, poate, ajunge, groapa, gunoi, europa
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...