2018-12-14 19:09


Ministrul Muncii, împotriva pensiilor speciale

 |  20:14
Ministrul Muncii, împotriva pensiilor speciale
P24

Ministrul Muncii, Ana Costea, apreciază că Legea pensiilor speciale pentru aleşii locali întoarce România cu cinci ani în urmă. Ea susţine că mandatul său este prea scurt pentru modificarea actualui proiect votat de parlamentari.

”Din păcate, mandatul meu este foarte scurt. La susţinerea bugetului în Parlament am zis că legea salarizării şi legea pensiilor sunt strategice. Analiza şi punerea pe criterii şi formule de calcul care să nu mai genereze astfel de discuţii necesită timp şi nu îmi pot asuma acest lucru în acest mandat”, a spus ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ana Costea, citată de Mediafax.

Legea pensiilor ar trebui discutată având în vedere că prin majorările acordate unor categorii speciale în 2015 ne întoarcem la ceea ce era în anul 2010, când a fost modificată legea, a precizat ministrul Muncii, Ana Costea, precizând că mandatul său este prea scurt pentru a face acest lucru, după votul din Senat.

Demnitarul a precizat că se impune discutarea acestui act normativ, dar în acelaşi timp este o lege mult prea importantă şi ea trebuie analizată.

„În 2015 ne întoarcem la ce era în 2010 (pensiile speciale -n.r.). E mult de discutat, ia timp, însă această discuţie este necesară”, a mai spus Ana Costea.

În 2010, a intrat în vigoare actuala lege a pensiilor - Legea 263 privind sistemul unitar de pensii publice - prin care s-a încercat eliminarea pensiilor speciale, calculul pensiei fiind făcut doar pe baza contribuţiei.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat, a decis, luni, Senatul.

Pentru mandate incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de un mandat de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consilii Judeţene.

Primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii Consiliilor Judeţene care beneficiază de indemnizaţia pentru limită de vârstă şi care au ocupat până la vârsta de pensionare şi alte funcţii pentru care este stabilită indemnizaţia pentru limită de vârstă, prin alte acte normative, au obligaţia să opteze pentru una dintre indemnizaţii.

De indemnizaţia pentru limită de vârstă benficiază şi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşdinţii Consiliilor Judeţene care au avut anterior intrării în vigoare a acestei legi calitatea de primar, viceprimar, preşedinte sau vicepreşedinte de Consiliul Judeţean.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-12-22

TAGURI: ana costea, pensii, speciale, alesi, locali
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CETATEAN
21 Dec 2015

Iar Directorul de la Casa de Pensi Sector 1 , injura si vorbeste josnic la audiente , cu pensionari amariti . Asa sai ajute dumnezeu . Cine tine un asemenea animal , in functie . Amina cu ani solicitarile de calculare definitive si sporurile aferente . Au devalizat conturile Casei de Pensi Sector 1 . Cind se va face un control si aici ?
Random imageUltimele stiri


loading...