2017-01-21 21:41

SOCIAL


Ministrul Educaţiei s-a sucit. Funeriu plăteşte profesorii la Bac, încălcându-şi propria lege

 |  17:34
Ministrul Educaţiei s-a sucit. Funeriu plăteşte profesorii la Bac, încălcându-şi propria lege
Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) trecepeste prevederile “Legii Funeriu şi va plăti profesorii care participă la examenul de bacalaureat.Secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar, Oana Badea, afirmă că sumeledestinate pentru plata dascălilor vor fi aceleaşi ca anul trecut. OficialiiMECTS nu explică însă dacă sumele vor fi din nou diminuate cu 25%. Sindicateledin învăţământ susţin că, probabil, Ministerul Educaţiei s-a temut deboicotarea examenului. Potrivit Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ(FSLI), sumele acordate pentru plata profesorilor care au participat la Baculde anul trecut au fost mai mici cu 50% faţă de 2009.

Toţi profesorii ştiau cănu vor mai fi retribuiţi, începând cu anul acesta, pentru asistenţa sau pentrucorectarea tezelor la examenul de bacalaureat. Oficialii MinisteruluiEducaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) anunţă însă, cu maipuţin de o lună înainte de prima zi a Bacului, că sumele alocate de la bugetpentru plata profesorilor asistenţei şi a celor corectori sunt asemănătoare cucele stabilite şi anul trecut. “Nu ştiu de unde a apărut informaţia că nu se va plăti bacalaureatul.Sindicatele au fost prezente la ultima dezbatere cu partenerii sociali, la carea participat şi domnul ministru. Sindicatele au întrebat dacă sunt banisuficienţi pentru examenul de bacalaureat şi li s-a răspuns că da. Ordinul carestabileşte sumele acordate este în lucru. Nu pot să spun care vor fi sumele,dar, din punctul meu de vedere, vor fi aceleaşi ca anul trecut”, ne-a declarat secretarul de stat pe învăţământpreuniversitar, Oana Badea. Oficialul MECTS a evitat însă să menţioneze dacăsumele ce vor fi primite de dascăli vor fi cele acordate în prima sesiune abacalaureatului din 2010 sau cele din “etapa” de toamnă (diminuate cu 25%, conform Legii 118/2010). “Eu am spus doar că vor fi alocate sume pentru plata bacalaureatului, caşi anul trecut. Legea este lege. Ordonatorul de credite nu poate stabilialtă sumă de bani”, ne-a mai precizat Oana Badea.

Sindicaliştii contrazic afirmaţiile oficialilor MECTS

Sindicatele din învăţământ neagă însă că ar fi discutatcu reprezentanţii ministerului despre plata profesorilor la Bac. “Nu am avut oastfel de discuţie. Dacă vor fi plătiţi profesorii, atunci cum explicăreprezentanţii Ministerului articolul din Legea educaţiei care stipulează caaceastă activitate să fie trecută în norma didactică? Este posibil să mizeze peaceastă perioadă de tranziţie. Foarte bine dacă vor fi plătiţi profesorii. Săvedem însă documentul oficial”, ne-a declarat preşedintele Federaţiei SindicatelorLibere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu. Acesta nu exclude ca deciziaMinisterului Educaţiei de a plăti dascălii pentru participarea la bacalaureat săfie rezultatul temerii că nu va avea cine să supravegheze candidaţii sau săcorecteze tezele. “Este foarte posibil că ministerul a decis să plătească bacalaureatul şi deteama unui boicot. Este un boicot faţă de care sindicatele nu au nici olegătură. Noi am încercat să boicotăm examenul anul trecut, dar profesorii nuau fost de acord. Aceasta cu toate că semnaseră pentru această formă deprotest. Vom avea însă bacalaureat cu mascaţi anul acesta. Domnul ministru apromis că va fi ca în vămi. Trebuie să recunoaştem că au existat şi colegi caresă se aplece la astfel de gesturi (n.r. - luare de mită), însă sunt cazuriizolate. Nu există pădure fără uscături. Nu trebuie să generalizăm”, ne-a maispsus Hăncescu.

Liderul FSLI susţine însă că sumele acordate dascălilorpentru participarea la Bac erau oricum “jignitoare”. “Şi anul trecut sumele au fost mici, însă au fost mulţi participanţi.Probabil că aşa va fi şi anul acesta. Anul trecutsumele au fost cu 50% mai mici decât în 2009. Sumele acordate profesorilorpentru asistenţă sau corectură denotă oricum bătaie de joc. Un profesor câştigacât să-şi cumpere un suc”, ne-a mai spus Simion Hăncescu.

Anul trecut, Ministerul Educaţiei a cheltuit 26.414 leipentru plata profesorilor care au participat la examenul de bacalaureat dindiverse “posturi” (şefi de comisie, asistenţi, corectori). Un profesor corectora fost retribuit în prima sesiune a bacalaureatului din 2010 cu 40 de lei pelucrare. În sesiunea “de toamnă”, veniturile dascălilor care au participat la BAC au fostdiminuate cu 25%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-09-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image