2018-12-19 09:36


Ministrul Muncii crede că lucrătorii români nu vor avea de suferit după ce au primit interzis în Spania

 |  14:35
Ministrul Muncii crede că lucrătorii români nu vor avea de suferit după ce au primit interzis în Spania

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, spune că niciun român nu va fi afectat de restricţiile de pe piaţa muncii din Spania. "Sincer vă spun, niciun român nu va fi afectat (de restricţiile de pe piaţa muncii din Spania-n.r.). Cei de pe teritoriul Spaniei, sigur nu, iar cei din România, care vor să-şi găsească un loc de muncă în Spania nu depind de aceste restricţii, ci depind de cererea de forţă de muncă din Spania, adică de angajatorii spanioli şi vă spun că angajatorii spanioli în continuare caută români pentru slujbele pe care spaniolii nu le vor ocupa niciodată: construcţii, agricultură, menaj", a explicat ministrul Muncii, la RFI. Lăzăroiu precizează că românii pot să se angajeze, ei având nevoie doar de permisul de muncă, iar acesta trebuie obţinut de angajator, nu de cel care pleacă din România să-şi găsească un loc de muncă. "Iar angajatorii spanioli cred că au suficientă forţă de lobby să obţină aceste permise de muncă, dacă-şi doresc muncitori din România", subliniază ministrul.

Comisia Europeană a adoptat joi, 11 august, decizia prin care pe piaţa forţei de muncă, până la data de 31 decembrie 2012. Totuşi, Comisia Europeană precizează că nu Madridul, ci Bruxellesul va decide când se va ridica restricţia.

László Andor, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune, insistă asupra faptului că: "Această decizie a fost luată din cauza situaţiei foarte specifice a ocupării forţei de muncă în Spania. Ca regulă generală, sunt convins că restricţionarea liberei circulaţii a lucrătorilor europeni nu constituie abordarea adecvată a unui nivel ridicat al şomajului. Ar trebui mai degrabă să ne concentrăm pe crearea de noi oportunităţi de locuri de muncă". Încă de la început, spune oficialul, Spania a avut în permanenţă o politică foarte deschisă faţă de lucrătorii din alte ţări, inclusiv faţă de cei din noile state membre, fapt pe care Comisia l-a apreciat dintotdeauna. "Cu toate acestea, Comisia înţelege motivul pentru care, în acest moment, din cauza situaţiei dramatice a ocupării forţei de muncă şi a contextului financiar foarte complex, autorităţile spaniole doresc să se distanţeze de principiul liberei circulaţii totale. Solicitarea spaniolă este susţinută prin elemente de probă concrete, Tratatul de Aderare permiţând reinstituirea de măsuri restrictive temporare în astfel de cazuri. . Prin punerea în practică a acestor modificări, Spania încă ar rămâne mai deschisă pentru lucrătorii din noile state membre decât unele din celelalte state membre. Cu toate acestea, sper că acest demers va fi limitat, pe cât posibil, în timp şi că atitudinea în general pozitivă faţă de libera circulaţie în Europa va continua să prevaleze. Voi continua să încurajez Spania să îşi reformeze piaţa forţei de muncă şi să îmbunătăţească şansele de angajare pentru tineri şi, de asemenea, solicit eforturi mai mari pentru a spori posibilităţile de ocupare a forţei de muncă din România. Ambele ţări trebuie să folosească mai bine fondurile structurale ale UE pentru a crea locuri de muncă într-o manieră mai eficientă. Acest lucru este necesar pentru a ameliora pe termen lung situaţia ocupării forţei de muncă", a mai declarat László.

Rata şomajului a fost de 21% în luna iunie în Spania, fiind cea mai mare înregistrată vreodată într-o ţară din zona euro de la introducerea monedei unice, în 1999. Şomajul în rândul tinerilor se ridică la 45 de procente.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-04-07
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...