2018-12-13 03:51


Ministrul Sănătăţii anunţă continuarea controalelor inopinate la SMURD şi Ambulanţă

 |  18:49
Ministrul Sănătăţii anunţă continuarea controalelor inopinate la SMURD şi Ambulanţă
Ministrul Sănătăţii,Cseke Attila, susţine că în ultima perioadă reprezentanţi ai ministerului aufăcut controale inopinate la serviciile de Ambulanţă şi SMURD din mai multejudeţe ale ţării şi că principalele nereguli descoperite sunt legate demanagement, adăugând că aceste acţiuni vor continua.

MinistrulSănătăţii, Cseke Attila, a declarat că în ultima perioadă reprezentanţi aiministerului au făcut mai multe verificări şi evaluări la serviciile judeţenede Ambulanţă şi SMURD. Potrivit lui Cseke, aceste controale s-au desfăşurat în mai multe judeţe din ţară. "Principaleleprobleme sesizate au fost legate de managementul acestor servicii. Trebuie săse înţeleagă foarte clar: serviciile medicale de urgenţă trebuie să funcţionezedupă reguli foarte dure, după reguli militare. Pentru că vorbim de un serviciu care decide, de multe ori, limita dintreviaţă şi moarte", a spus Cseke. El a precizat că o altă deficienţă descoperităa fost legată de nerepectarea unor proceduri stabilite prin ordin de ministru,adăugând că aceste controale inopinate vor continua şi în perioada următoare."Vor fi sancţiuni", a spus el, menţionând că în unele situaţii existădeja proceduri de cercetare disciplinară în curs. Totodată, Cseke a afirmat că,într-o săptămână, ministerul va începe procesul deselecţie prin concurs a şefilor de servicii de Ambulanţă, concurs care se vadesfăşura la nivel naţional, şi nu la nivel local. "Toţi vor da concurs lanivel naţional, la Bucureşti", a spus el. Tot legat de aceste servicii,Cseke a menţionat că luni la minister, se va discuta propunerea de implementarea unor standarde de cost pentru serviciile de ambulanţă, pentru ca fiecarejudeţ să primească bani în funcţie de numărul locuitorilor. "În finanţarea serviciilor de ambulanţă până acum nu existau reguliclare de finanţare. (...) În judeţul Tulcea, de exemplu, finanţarea este de74,86 de lei pe cap de locuitor, este cel mai mult, în timp ce la Sibiu, careeste şi centru universitar, finanţarea este cea mai mică, de 16,28 de lei pecap de locuitor, deci primeşte de patru ori mai puţini bani", a declaratCseke.

Cseke a spus că în următorii trei ani ministerul va lucrala "o apropiere a acestor tarife", pentru că nu este normal caPrahova, de exemplu, care este cel mai mare judeţ al ţării, să aibă un cost dedoar 24,1 lei şi un buget de 19,7 milioane de lei. "Tulcea este al doileacel mai mic judeţ din ţară şi are un buget aproape identic", a spus el.

Ministrul Sănătăţii a mai spus că în următorii trei ani vorfi create "reguli clare legate de standardele de cost", astfel încâttoate judeţele să primească bani în mod corect.

"În primul an, tariful minim, deci sub care nu se vasitua niciun judeţ, va fi de 23,5 lei pe cap de locuitor şi maxim de 37 delei", a afirmat Cseke.

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, se află vineri într-ovizită în judeţul Bihor. El a participat la festivitatea de inaugurare areparaţiei integrale a corpului principal al Spitalului Municipal "GavrilCurteanu" din Oradea, urmând să viziteze mai multe secţii reabilitate cubani de la minister, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi laSpitalul Orăşenesc Aleşd.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639244-02-18
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...