2018-07-20 06:01


MODIFICĂRI LA BAC. Ce îi aşteaptă pe elevii de a IX-a

 |  21:00
MODIFICĂRI LA BAC. Ce îi aşteaptă pe elevii de a IX-a

Comisia de Educaţie de la Camera Deputaţilor a adus amendamente Ordonanţei de Urgenţă 92/2012 ce aduce modificări Legii educaţiei naţionale 1/2011. Noua Ordonanţă schimbă şi structura bacalaureatului. Astfel a treia probă scrisă, cea la alegere, a fost eliminată, cum prevedea şi Legea 1/2011, însă acum a fost eliminată şi proba transdisciplinară gândită de fostul ministru Daniel Funeriu. Prin urmare, elevii nu vor mai avea deloc de-a face la examenul de bacalaureat cu materii precum Istorie, Geografie, Fizică sau Biologie. Noua structură a Bacului va fi implementată din 2016.

Conform noilor modificări, bacalaureatul va avea următoarea structură: o probă scrisă la limba şi literatura română; o probă scrisă la limba maternă, alta decât limba română; o probă scrisă la matematică; o probă la o limbă de circulaţie europeană, susţinută în timpul anului; o probă practică de utilizare a calculatorului.

Iniţial, articolul 74 din Legea educaţiei prevedea că Bacul se susţine la următoarele probe: scrisă la limba română; scrisă la limba maternă; o probă scrisă transdisciplinară la matematică şi ştiinţe; o probă scrisă la o limbă de circulaţie internaţională; o probă practică de utilizare a calculatorului, susţinută în timpul anului; o probă orală transdisciplinară de evaluare a competenţelor civice şi sociale, susţinută în timpul anului.

Primii absolvenţi de liceu care vor susţine examenul de bacalaureat în noua formă sunt elevii care vor trece în clasa a X-a la sfârşitul acestui an şcolar.

Consilierul prezidenţial Daniel Funeriu critică eliminarea probei transdisciplinare de la examenul de bacalaureat. “Elevii vor avea în programă materii al căror conţinut, că e atractiv sau nu, că e învăţat sau nu, nu contează. Materii a căror însuşire nu se verifică prin examen. Oricât de atractivă va fi programa de biologie sau fizică, ea nefiind testată, elevii nu şi-o vor însuşi.Se va crea o «programă paralelă», copiii vor învăţa doar la materiile din care «se dă examen». Ei vor deveni mici «roboţei de rezolvat probleme», fără legătură cu realitatea”, scrie Daniel Funeriu pe blogul său. O altă modificare adusă Legii educaţiei naţionale păstrează clasa a IX-a la liceu.

Dedicaţie pentru doctori gen Ponta

Printr-o altă modificare adusă Legii educaţiei, conducerilor universităţilor li s-a eliminat posibilitatea de a retrage diplomele şi titlurile acordate, după demonstrarea unui plagiat sau a unei ale forme de fraudă. Rectorul unei universităţii poate acum, în urma unei anchete a Comisie de Etică a instituţiei de învăţământ superior şi a unei aprobări din partea Senatului Universitar, să solicite Ministerului Educaţiei luarea unor măsuri. În articolul eliminat din Legea 1/2011 se menţiona că rectorul poate anula o diplomă acordată de universitate, după demonstrarea unei fraude. Nici “Legea Funeriu”nu a fost însă bine redactată, lăsând multe posibilităţi de interpretare. Cel mai bun exemplu este cazul plagiatului premierului Ponta, unde teza a fost analizată de trei comisii, însă tot ministerul a luat ce decizie a vrut.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-01-15

TAGURI: educatie, bacalaureat, examen, modificari, comisie, plagiat, Ministerul Educatiei, teza

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova

Besliu Servicii Funerare Brasov este o afacere de familie. Promisiunea noastra este aceea de a fi alaturi de fiecare familie si de fiecare persoana pentru a trece peste momentele grele, pentru ca timpul si atentia dumneavoastra sa fie acordate celor dragi.