2019-04-20 12:24


 |  10:01
Monumentul Eroilor Francezi, un simbol al recunoștinței

Monumentul Eroilor Francezi, un simbol al recunoștinței

Cu siguranță, niciun bucureștean, sau oaspete al orașului, care a trecut prin parcul Cișmigiu, nu se poate să nu fi observat statuia discretă, dar plină de expresivitate, dedicată eroilor francezi. Simbol al recunoștinței pentru ajutorul pe care Franța - în virtutea relației speciale pe care o avea și o are cu România -, ni l-a acordat în cea mai grea perioadă a Primul Război Mondial, Monumentul Eroilor Francezi a fost inaugurat în anul 1922.

Statuia, realizată din marmură albă de Carrara, impresionează prin frumusețe și simplitate. Grupul statuar înfățișează o soră de caritate care se apleacă asupra unui soldat rănit. Soclul are forma unui trunchi de con așezat pe o treaptă. Inscripția este bilingvă, în română și franceză, fiind dedicată ostașilor francezi căzuți pe câmpul de luptă, pe pământ românesc, în timpul marelui război (1916-1919).

În acea perioadă, Franța a trimis în România un corp de soldați și ofițeri care au format celebra misiune condusă de generalul Berthelot.

Monumentul eroilor francezi a fost executat de către celebrul sculptor Ion Jalea (1887 – 1983), elevul lui Frederick Storck și al lui Dimitrie Paciurea, care a lucrat o vreme la Paris, în atelierul lui Rodin.

Ion Jalea, el însuși combatant în Primul Război Mondial, și-a pierdut o mână în timpul luptelor la care a participat, fiind astfel obligat să sculpteze toată viața doar cu dreapta.

A obținut Marele premiu al Expozițiilor internaționale de la Paris și Barcelona, iar în țară Premiul național pentru sculptură, în 1941. Autor a numeroase monumente, busturi, statui și basoreliefuri, Ion Jalea a fost membru titular al Academiei Române și președinte activ al Uniunii Artiștilor Plastici.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-10-27

TAGURI: monumentul euroilor francezi, romani centenar
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SăRACII ADEVăRAțI FRANCEZI!
27 Oct 2018

Dacă ar vedea în ce s-a transformat țara lor...ar ieși din morminte și i-ar lua la baionetă pe trădătorii care au transformat și continuă să musulmanizeze Franța, cetățenii ei având deja altă culoare la piele și altă închinare!
Random imageUltimele stiri


STARBAG