2019-01-17 00:41


Muntele Găina, între tradiţie şi legendă la Târgul de Fete

 |  17:12
Muntele Găina, între tradiţie şi legendă la Târgul de Fete

Câteva mii de persoane vor participa la acest sfârşit de săptămână la una dintre vele mai vechi manifestări populare din tradiţia românilor din zona Apusenilor, Târgul de Fete de pe muntele Găina, organizat în fiecare an înaintea praznicului de Sfântu Ilie. Dacă legenda spune că aici o crăiasă avea o găină, care făcea ouă de aur, iar tinerii îndrăgostiţi primeau câte unul cadou atunci când îşi mărturiseau dragostea, acum pe vârful Muntelui Găina, la 1.500 metri altitudine, cele mai bune formaţii de folclor din zonă pentru un premiu în valoare de 50.000 de lei.

Târgul de Fete este atestat documentar din 1816, iar în anii ce au urmat, zeci de tinere care doreau să fie peţite de feciori se prezentau în dimineaţa zilei de Sfântul Ilie pe Muntele Găina. Zestrea pregătită cu ani înainte de familia fetelor era împachetată şi adusă în lăzi sculptate cu diferite motive florale pentru a fi prezentată tinerilor, care îşi aleg în aceeaşi zi viitoare soţie. Cununia avea loc chiar pe Muntele Găina deoarece localnicii consideră acest loc drept unul care aduce noroc şi fericire în noua căsnicie. Printre cei care au participat ca oaspeţi de onoare la deja celebra manifestare se numără şi prinţul Franz Joseph, dar şi fostul mare om politic I.C. Brătianu.

 

Parada portului popular

 

În acest an, manifestările vor începe, conform tradiţiei în localitatea Avram Iancu (fosta Vidra de Sus), cu o paradă a portului popular, etapa finală a concursului “Cultură pentru cultură” dedicată tinerilor din judeţ, iar marele premiu pus în joc este de 50.000 de lei, iar seara Tulnicăresele din Avram Iancu, Ansamblul Folcloric al Judeţului Alba, clasele Şcolii de Arte şi Meşteşuguri ale Centrului de Cultură 'Augustin Bena' Alba, clasa de tulnicărese Cîmpeni şi clasa de dansuri populare din Sohodol. Veta Biriş şi Ciprian Pop vor susţine recitaluri în finalul manifestărilor din Avram Iancu. Tradiţia va fi uitată seara, atunci când e programat un concert de muzică uşoară cu Desperado şi Spitalul de Urgenţă, iar ulterior de discotecă şi foc de artificii.

Duminică, ziua tradiţiei

Partea artistică a Târgului de Fete va debuta duminică, urmând ca în aceeaşi zi, pe platou, să aibă loc Târgul Meşterilor Populari şi un concert folcloric susţinut de Nicolae Furdui Iancu, Ionuţ Fulea, ansambluri folclorice din Alba Iulia, Calafat, judeţul Dolj, Beiuş, judeţul Bihor, şi Olari, judeţul Arad.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-19

TAGURI: muntele gaina, targul de fete, traditie, popular, apuseni, cultura, traditie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...