2018-12-15 13:28


Mușamalizare! Spitalele din București nu aveau capacitatea de a trata răniții din Colectiv

 |  12:00
Mușamalizare! Spitalele din București nu aveau capacitatea de a trata răniții din Colectiv

Alianța Medicilor pentru Modernizarea Sistemului de Sănătate din România, o comunitate online a cadrelor medicale din România, cu peste 21.000 de membri, îi acuză de mușamalizarea situației reale a spitalelor bucureștene, din punct de vedere al capacității insuficiente de tratare a răniților din club Colectiv, pe Nicolae Bănicioiu, ministrul interimar al Sănătății, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Administrației și Internelor și pe Acad. Prof. Dr. Dan Mircea Enescu, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică - Microchirurgie Reconstructivă şi Arsuri a Spitalului Clinic de Urgenţă "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti și prof. univ. dr. Ioan Lascăr, șeful Clinicii de Chirurgie Plastică și Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul Clinic de Urgență București.

Președintele Alianței Medicilor pentru Modernizarea Sistemului de Sănătate din România este dr. Bogdan Tănase, Medic Primar Chirurgie Generală, Institutul Oncologic București (foto), iar membri fondatori sunt dr. Coriu Letiția, Medic Primar ATI, dr. în științe medicale – Spitalul Universitar de Urgență București, dr. Ilie George, Medic Primar ATI, Spitalul Universitar de Urgență București și dr. Copaciu Elena, Conf. Dr. UMF Carol Davila, Medic Primar ATI - Spitalul Universitar de Urgență București.

Iată comunicatul organizației, publicat luni, pe site-ul propriu:

„În ultima perioadă se discută intens despre ce trebuia și nu trebuia făcut în legătură cu victimele din incendiul de la Clubul Colectiv.

Asociația noastră, ca asociație care reprezintă interesele medicilor din România, protestează public față de modul în care este gestionată această criză. Dorim să spunem public că avem un deosebit repect pentru tot personalul medical care se ocupă direct de acești pacienți, care i-au îngrijit în ultimele zile. Ei sunt eroii nenumiți în ciuda problemelor provocate de managerii sănătății românești.

Dorim să protestăm public față de liderii politici informali și formali care au creat confuzie în rândul opiniei publice, oameni care nu au făcut altceva decât să stea în fața camerelor de filmat și au făcut lobby unor politicieni pentru beneficii vremelnice.

În primul rând noi ca stat nu avem condiții de a trata marii pacienți arși și nu am avut niciodată. Nu avem dotări, camere sterile, unități de arși. Nu suntem pregătiți cu personal și nu înțelegem de ce nu s-a detașat personal de la unitățile spitalicești din România pentru a suplini deficitul din București. Iar dacă ne cunoaștem acest deficit de ce nu s-a cerut ajutor din prima clipă din străinătate? Dotările nu se rezumă doar la materiale sanitare, e nevoie de condiții aseptice ridicate pe care, din păcate, nici un spital public din România nu le are.

Transferurile pacienților s-au facut doar la insistența ONG-urilor din România care au pus presiune pe Ministerul Sănătății și pe managementul spitalelor. Nu a existat niciun fel de intenție din partea guvernanților de a transfera pacienții sau a cere ajutor. Aproape tot sprijinul a venit prin mobilizarea societății civile, a cetățenilor români din diaspora.

Faptul că pacienții au fost bine tratați, cât de bine s-a putut, e meritul personalului care a făcut eforturi supraomenești, fără dotări cu multe ore de muncă și care au început să fie epuizați.

Protestăm public împotriva ministrului demisionar – Nicolae Banicioiu, Prof. dr. Ioan Lascăr, dr. Raed Arafat, Prof dr. Enescu Mircea Dan – care din motive necunoscute nouă au încercat să mușamalizeze situația reală si competența noastră ca țară”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-10

TAGURI: musamalizare, spitale bucuresti, colectiv, Nicolae Banicioiu, Ioan Lascăr, Raed Arafat, Enescu Mircea Dan
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...