2018-12-12 05:25


Muzeul de Istorie, renovat în reluare

 |  20:02

Lucrările de la Muzeul Naţional de Istorie a României trebuie realuate de la zero, susţine conducerea instituţiei. Problema cea mai mare este găsirea unui spaţiu adecvat unde să poată fi mutat tezaurul.

Ministerul Culturii doreşte rezilierea contractului cu Romconstruct SA, firmă deţinută de fostul acţionar al echipei de fotbal Dinamo, Vasile Turcu, pentru reabilitarea Muzeului Naţional de Istorie a României (MNIR), însă susţine că nu poate face nimic în acest sens. „Eu am recomandat acest lucru. Nu pot să reziliez eu contractul, pentru că nu eu l-am semnat. Cred că va înţelege şi acel antreprenor că altfel nu se mai poate. Nu pot să dau o dată pentru reluarea lucrărilor, nici măcar o lună apropiată. Se poate găsi o soluţie pentru mutarea temporară a unei mici părţi din colecţie, dar marea problemă este cu tezaurul”, ne-a declarat ministrul culturii, Kelemen Hunor.

Directorul general al MNIR, Ernest Oberländer, speră să rezilieze contractul cu Romconstruct până la finele anului. „Primul pas ar fi să găsim o formulă de reziliere a contractului, urmând ca apoi să lucrăm la elaborarea unor proiecte finanţate cu resurse din exterior, pentru că, în acest moment, România nu are suma necesară pentru întreaga lucrare. Practic, nu e vorba de finalizarea lucrărilor, ci ar trebui luate de la zero, pentru că vechiul proiect nu a ţinut cont de o seamă de lucruri, nu a privit întreaga clădire ca un ansamblu. Toate lucrurile lăsate s-au agravat în ultimii zece ani şi, în acest moment, clădirea se află într-o situaţie mult mai proastă decât atunci când au fost demarate lucrările”, ne-a spus directorul MNIR.

Constructorul cere o sumă ce nu poate fi plătită

Romconstruct refuză rezilierea contractului, solicitând plata unor lucrări ilegale, potrivit conducerii instituţiei muzeale. „Contractul are o problemă structurală, în sensul că reabilitarea şi consolidarea muzeului au fost privite ca obiectul unui singur contract. S-a pornit de la o sumă mai mică, ce a fost depăşită deja la sfârşitul primului an de lucru. În decembrie 2006, Ministerul Culturii a constatat, în urma unui control, că valoarea contractului fusese depăşită cu peste 50%, ceea ce era deja în contradicţie cu legislaţia şi s-a decis stoparea lucrărilor. Din păcate, după ce MNIR a notificat constructorul că nu mai poate continua, acesta a efectuat o serie de lucrări pentru care pretinde 140.000 de lei, deşi ele nu s-au făcut în condiţii legale. Contractul prevedea că orice lucrare se realizează în baza existenţei unei finanţări, care venea de la Guvern prin Ministerul Culturii şi pe baza unei comenzi scrise”, ne-a mai explicat Oberländer.

Din păcate, şansele ca o bună parte a tezaurului, care momentan este ţinută în cutii, undeva la subsolul muzeului, să fie expuse pentru vizitatori sunt reduse. „S-ar putea găsi clădiri care să se preteze la acest lucru. Pe Calea Victoriei există o astfel de clădire, care cu o investiţie minimală ar putea găzdui colecţiile, în perioada în care muzeul va fi închis pentru consolidare, renovare şi reamenajare. Ar mai fi şi alte soluţii, de exemplu spaţii în clădirea Parlamentului”, ne-a mai declarat directorul MNIR. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-01-07

TAGURI: Muzeul de Istorie, renovat
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...