2017-01-24 19:32


Neinteresant pentru Ministerul Sănătăţii. Bolerioza a afectat mii de persoane în ultimii doi ani

 |  18:05
Neinteresant pentru Ministerul Sănătăţii. Bolerioza a afectat mii de persoane în ultimii doi ani

Pierderea memoriei, paralizia parţială sau totală şi chiar decesul sunturmările boleriozei (o formă a bolii lyme), infecţie transmisă în principal decăpuşe, care a fost înregistrată la mii de persoane, în ultimii doi ani. Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţiiconsideră că boala este una rară. În momentul de faţă, în România, persoanelepot verifica dacă au sângele infectat din cauza acestei boli doar cu unmicroscop deţinut de un cabinet veterinar privat din Capitală.

Cu toate că, în ultimii ani, în Româniaau fost depistate mii de cazuri de persoane infectate cu bolerioză (o formă abolii lyme), Ministerul Sănătăţii (MS) consideră, în continuare, că aceastăafecţiune este una rară.

Medicii de specialitate susţin că bolerioza,în România, era rar întâlnită la oameni, înainte de anii ’90, însă situaţia s-aschimbat dramatic, între timp.

Bolerioza este transmisă în primul răndde căpuşe. “Infecţia aceasta era cunoscutăde Ministerul Sănătăţii, dar era şi încă este considerată, în România, o boalăfoarte rară. Într-adevăr, pe vremea lui Ceauşescu chiar era o boală foarte rară,pentru că se luau măsuri de combatere a vectorilor: se spălau oile de două oripe an, se tratau cu insecticid pajiştile pentru distrugerea căpuşelor şi aşamai departe. Boala lyme este destul de rară, dar există alţi paraziţi dinfamilia boleriozei care au o pondere destul de mare în Europa, pentru care nuprea s-a testat populaţia, deşi se pare că proporţia infestată este destul demare. Din acest motiv, atât epidemiologii, cât şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţiiau fost puţin «luaţi de val», au fost prinşi nepregătiţi. Căpuşele sunt principaliitransmiţători ai boleriozei”, ne-a declarat medicul Bogdan Cristian Ion.

Din nefericire, boleria sedepistează foarte greu. Mulţi medici nu reuşesc să deosebească bolerioza dealte afecţiuni, neurologice spre exemplu. “Nu prea îţi dai seama. Boleria este o boală sistemică. Eacreează o inflamare a vasului. Unde sunt inflamate vasele apare o solicitare înorganism, care poate să dea simptomatică articulară, neurologică... Adică,poate să doară diferite articulaţii, coloana, bazinul, poate apărea un simptomde epuizare, ameţeli, dureri de cap, ţiuituri de urechi, parestezii şi chiarparalizii”, ne-a mai explicat doctorul Bogdan Cristian Ion. “În principiu, dacă medicul se gândeşte şila această posibilitate (n.r. infecţia cu boleria), se pot face o serie deteste. De fapt, existenţa acestei boli este cunoscută de aproximativ 20–25 deani şi există medici în România care cunosc această afecţiune, dar cei caresolicită astfel de teste nu aprofundează problema. Astfel, s-a creat impresia căboleria este rară sau inexistentă în România. De fapt, în ultimii doi ani, câtevamii de persoane s-au îmbolnăvit de bolerioză”, ne-amai explicat medicul.

Tratamentul nu este plătit de CNAS

Doctorul Bogdan Cristian Ion susţine că pacienţii cu ameţeli sau cu dureri de capputernice, rezistente la antibiotice, ar trebui verificaţi pentru bolerioză. “În principiu, se consideră că în cadrulunei simptomatici neurologice destul de rezistente la tratamente, precum ameţeala,durerile de cap puternice, paraliziile progresive, durerile articularerepetate, durerile reumatismale, trebuie verificat dacă nu e vorba de un sifilissau de o borelia. Boleria este o specie asemănătoare sifilisului. Ele nici nuse deosebesc una de cealaltă aşa mult. Sifilisul e ceva mai complex. Borelia e unorganism mai primitiv decât sifilisul”, ne-a mai declarat medicul. Acesta a explicat că existămai multe căi prin care se poate transmite boleria, nu doar prin muşcătura căpuşelor.“Se poate transmite de ţânţar,purici şi păduchi, deci de orice hematofag şi se mai poate transmite şi printransfuzii de sânge, dacă sângele nu a fost testat pentru boleria, sau de lamamă la făt. Nu se ştie încă dacă se poate transmite şi sexual sau prin salivă,dar există indicii în acest sens. Adică un pacient care are boleria, are, deregulă, infectată întreaga familie. Şi încă nu găsim infestările numaiorizontal (soţ–soţie), ci şi vertical (părinţi –copii –bunici etc.). Dacă oboală se transmite numai orizontal, te gândeşti la o transmitere sexuală. Dacăse transmite şi vertical, te gândeşti fie la o transmitere prin salivă, adicăprin sărut, sau prin hematofagi”, ne-a mai explicat Bogdan Cristian Ion.Medicul susţine că tratamentul este scump şi dificil. “Tratamentul este extrem de complicat şidestul de costisitor. Există o terapie uneori de durată. Depinde de imunitateapacientului. Sunt şi pacienţi care nu au o simptomatică puternică şi care potfi uşor trataţi. Unele tratamente necesită protectoare, care nu toate suntacoperite de casele de asigurări, şi antibiotice naturale, care, iarăşi, nusunt plătite de casele de asigurări”, a precizat medicul. Acesta a precizat că “boleria se asociază cu alte afecţiuni şipoate avea consecinţe grave, putând provoca chiar şi decesul”.

Un singur microscop poate depista boala

Singurul microscop care poatedepista bolerioza la om (microscop ce operează în câmp întunecat) se află la uncabinet veterinar privat din Sectorul 1 al Capitalei. “Boala lyme nu este transmisănumai prin căpuşă. Numele bolii vine de la oraşul american Lyme, unde a fostdepistată pentru prima oară, iar acolo, toţi locuitorii aveau această infecţie.Sunt şanse mai mari ca persoanele care au un animal să aibă şi această boală, însăea este transmisă şi de ţânţari. Până acum, românii erau nevoiţi să se ducă pânăîn Ungaria pentru microscopie în câmp întunecat. După ce am adus noimicroscopul, ne-au fost aduşi mai mulţi pacienţi, de la medici cu care colaborăm,pentru a le face aceste analize. Toţi aveau această boală. Este singurulmicroscop de acest gen din România. Singurul folosit, fiindcă a mai fost achiziţionatunul în Constanţa, dar deocamdată se testează”, ne-a declarat medicul veterinar Cristian Moscu.

Simptomele la om:

Ameţeală – este cel mai frecvent simptom; Dureri articulare; Durerile şi ameţelile sunt rezistente la antibiotice şi antiinflamatorii.

Simptomele la animale:

“Această boală poate rămâne în fază latentă şi poate evolua şi20 de ani, ori un câine nu trăieşte 20 de ani. Simptomele care apar la animalesunt lipsa poftei de mâncare, febră şi tremur într-o anumită zonă a corpului, într-unanumit membru. Ziua următoare, după ce se constată refuzul animalului de a mânca,este bine ca stăpânul să-l ducă la medicul veterinar”, ne-a explicat medicul veterinar Cristian Moscu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-01-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ASKMENOQUESTIONS
12 Iul 2011

BORELIOZA, domnule Musoiu!
ILEANA ALEXANDRESCU
28 Feb 2012

ministarul sanatatii sa fie mult mai responsabil decat pana acum si sa faca dezinscetia pr a omori insectele ce transmit boli grave oamenilor daca le mai pasa de oameni
SANDA
11 Mai 2012

Buna , nu cred ca ministru e de vina ,de vina sunt oamenii care nu sunt de acord sa se eutanasieze cainii vagabonzi .Nu credeti?Parcurile sunt pline de astlel de animale ,copii nostri se joaca in aceste parcuri sau spatii verzi unde cainii stau de obicei.Sa nu mai dam vina pe cei de sus.
Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală