2017-01-24 11:07


Nici o universitate particulară nu va mai putea organiza doctorate

 |  16:09
Nici o universitate particulară nu va mai putea organiza doctorate

După clasificarea universităţilor, nici o instituţie de învăţământ superior particulară nu va mai avea dreptul să organizeze programe de doctorat, au declarat pentru ziarul Putereasurse oficiale.

Zvonul a fost confirmat şi de conducerea Asociaţiei EDU CER. “Într-adevăr sunt zvonuri cum că numai 12 universităţi vor putea organiza doctorate. Cu toate că domnul ministru spune că este doar zvonistică, sunt informaţii plauzibile. Noi am făcut un calcul şi am spus că este rezonabil dacă 10 universităţi vor mai putea organiza doctorate. Sunt slabe şansele ca între acestea să fie şi universităţi particulare. A mai fost realizată o ierarhizare a universităţilor din ţara noastră (n.r. - de către o asociaţie particulară), tot cele de stat erau pe primele locuri. Este o realitate dură, dar asta este”, ne-a declarat preşedintele EDU CER, Ştefan Vlaston. Acesta susţine că există dubii în privinţa modului în care a fost realizată clasificarea. “În Legea Educaţiei se menţionează că, în primul stadium, clasificarea trebuie realizată de o agenţie internaţională, din afară. Din informaţiile noastre, EUA doar îşi va da acordul pe raportul întocmit de agenţiile din România. De asemenea, tot potrivit Legii Educaţiei, după 6 luni de la intrarea ei în vigoare, trebuia publicată Hotărârea de Guvern care să prevadă aplicarea clasificării universităţilor. Au trecut 6 luni şi nu a apărut hotărârea”, ne-a mai explicat Vlaston.

La începutul lunii, surse din cadrul MECTS au declarat pentru “Puterea”că multe instituţii de învăţământ superior “cu nume” vor rămâne fără programe de doctorat şi/sau masterat, potrivit sursei menţionate. Printre universităţile mari de stat care nu vor avea probleme să se încadreze în prima clasă a instituţiilor de învăţământ (cea care asigură programe de cercetare, doctorat, masterat şi licenţă) se enumeră: Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, Universitatea de Vest din Timişoara, “Babeş-Bolyai” din Cluj, “Alexandru Ioan Cuza” Iaşi, UMF “Grigore T. Popa” Iaşi, Universitatea Maritimă din Constanţa şi Universitatea din Craiova. 

Doar 12 universităţi ar putea primi dreptul de a organiza doctorat

Doar 12 universităţi ar putea primi dreptul de a organiza doctorat, începând din anul academic 2011-2012, după clasificarea instituţiilor de învăţământ superior, potrivit unor surse oficiale. "Este vorba despre cele mai performante universităţi. Doar acestea vor putea organiza doctorat. Numărul acestora este mic, probabil 12 instituţii de învăţămînt superior vor fi acreditate pentru studii doctorale", au precizat surse oficiale pentru Mediafax.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a terminat evaluarea universităţilor şi a anunţat că premiază instiuţiile care acceptă fuziunea. Raportul privind evaluarea a fost prezentat experţilor Asociaţiei Europene a Universităţilor, "probabil cea mai respectată voce la nivel european", după cum afirmă autorităţile. Totodată, conducerea MECTS a făcut precizarea că doctoratele aflate în derulare vor continua până la finalizarea ciclului de pregătire, chiar dacă universitatea va pierde din august dreptul de a mai organiza alte doctorate. Mai mult, conducătorii de doctorate de la instituţii de învăţământ superior, care nu figurează printre cele 12 universităţi, vor putea să conducă acest tip de pregătire postuniversitară, dacă universitatea lor creează un consorţiu cu alte instituţii acreditate pentru studii doctorale. Pentru luna septembrie vor fi scoase la concurs 3.500 de locuri la doctorat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-08-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală