2018-12-10 15:11


“Noaptea Muzeelor” a scos românii din case. Şoseaua Kiseleff, epicentrul evenimentului în Capitală

 |  18:40
“Noaptea Muzeelor” a scos românii din case. Şoseaua Kiseleff, epicentrul evenimentului în Capitală
Gilda Popa

Cimitirul Bellu din Capitală a fost vizitat de 25.000 de persoane, la ediţia din 2015 a Nopţii Muzeelor, transformându-se, în premieră, într-un „cimitir vesel”, pe arii de operetă şi musical. Ajunsă la a 11-a ediţie, Noaptea Muzeelor a propus un protest împotriva „aculturalizării” României, peste 110 sedii de muzee şi zeci de mii de piese din colecţii fiind retrocedate sau sunt în curs de retrocedare.

Şoseaua Kiseleff a însemnat punctul de pornire pentru „vânătoarea” de muzee din noaptea de sâmbătă spre duminică: o călătorie prin istorie, artă şi natură. Pentru mulţi dintre bucureşteni, traseul pentru Noaptea Muzeelor a început un pic înainte de lăsărea serii, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Sute de oameni au ajuns şi la Muzeului Naţional al Ţăranului Român, pentru a vizita expoziţiile permanente ale instituţiei, dar şi cele temporare, precum „Pe urmele armenilor” şi expoziţia „Ion Anghel”, iar cei care au zăbovit un pic mai mult au putut viziona, în curtea interioară a instituţiei, un film documentar.

Muzeului Ţăranului i-a făcut concurenţă Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”. Astfel, coada de persoane care aştepta să viziteze expoziţia temporară de păianjeni şi scorpioni vii – „Ţesături periculoase” – s-a întins pe câteva sute de metri.

Mulţi dintre cei care aşteptau să intre la cele două muzee s-au răzgândit şi au decis să meargă la Muzeul Naţional de Geologie, aflat în apropiere, unde aşteptarea nu părea a fi la fel de mare. Aici, bucureştenii au putut pleca „În căutarea ţării de la capătul pământului – Chile”.

Pentru iubitorii de artă clasică, Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) a deschis, de la ora 19.00, Galeria Naţională şi expoziţiile temporare. MNAR s-a alăturat şi protestului ediţiei din acest an a evenimentului şi a organizat o galerie numită „Priveşte arta, arta te priveşte”, în care vizitatorii au aflat care sunt lucrările care nu mai fac parte din patrimoniul MNAR, pentru că „au plecat în urma unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile”, admirând ramele şi soclurile unor lucrări.

Ediţia din 2015 a Nopţii Muzeelor a fost marcată de un protest pe care Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), organizatorul evenimentului, l-a propus tuturor muzeelor din ţară ca o consecinţă a faptului că, în ultimii zece ani, peste 110 sedii de muzee şi zeci de mii de piese din colecţii au fost deja retrocedate sau sunt în curs de retrocedare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-17

TAGURI: noaptea, muzeelor, bucuresteni, colectii, protest
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...