2018-10-18 14:32


Nou scandal la Universitatea A.I. Cuza din Iaşi. Studenții reclamă trucarea alegerilor. Explicațiile conducerii

 |  21:01
Nou scandal la Universitatea A.I. Cuza din Iaşi. Studenții reclamă trucarea alegerilor. Explicațiile conducerii
Robert Veress

Un nou scandal a izbucnit la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi (UAIC), după ce, la jumătatea anului 2014 presa a dezvăluit că lucrările de licență se vând cu 1.000 de lei. Liga Studenților, una dintre organizațiile studențești din unitatea de învățămând, reclamă trucarea alegerilor pentru structurile de conducere ale UAIC și cere Ministerului Educației „să intervină urgent”. În replică, actuala conducere susține că respectă criteriile de performanță convenite cu organizațiile studențești și contestă reprezentativitatea Ligii Studenților. Mai mult, conducerea Universității a acționat în instanță organizația recalcitrantă.

Ce reclamă Liga Studenților

• Deşi alegerile încep săptămâna viitoare, la majoritatea facultăţilor nu se cunosc nici datele şi nici sălile unde se vor desfăşura scrutinele pentru alegerea reprezentanţilor studenţilor în Senatul Universităţii şi Consiliile Facultăţilor.

• La Facultatea de Istorie studenţii vor avea doar patru ore la dispoziţie pentru a-şi vota colegii, în condiţiile în care acestea se desfăşoară în sesiune, când studenţii pot ajunge mai greu la vot.

• La Facultatea de Litere alegerile sunt organizate direct de către conducerea Facultăţii, ceea ce încalcă prevederile art. 12 alin. 3 din Statutul Studentului care interzice implicarea personalului didactic şi administrativ în alegerile studenţeşti. Sancţiunile pentru asemenea fapte, pot merge până la destituirea din funcţie.

• Prin metodologia de organizare a alegrilor realizată de Senatul Universităţii, studenţii sunt obligaţi să aibă minimum media 8 (opt) la admitere sau pe fiecare semestru şi să nu aibă restanţe pentru a-şi putea reprezenta colegii în Consiliile Facultăţilor şi Senat. Astfel s-ar urmări eliminarea studenţilor vocali din cursa electorală. Aceste prevederi încalcă atât Legea Educaţiei Naţionale (art. 203, alin. 4), cât şi Statutul Studentului la nivel naţional, care interzic orice formă de condiţionare a statutului de student reprezentant de către conducerea universităţii.

„Studenții vocali sunt fie lăsaţi cu restanţe, fie puşi sub ameninţarea de a susţine un anumit candidat la funcţia de rector. O parte dintre studenţii senatori sunt cumpăraţi cu promisiunea că vor fi favorizaţi la obţinerea unui post în universitate, asta dacă sunt obedienţi faţă de camarila totalitară a domnului profesor Vasile Işan, actualul rector. Având în vedere că reprezentanţii studenţilor au drept de vot la alegerea rectorului şi a decanilor, miza este ca actuala conducere să îşi avantajeze favoriţii în cursa electorală. ”, susține Silvian-Emanuel Man, preşedinte Liga Studenţilor (LS IAŞI).

Conducerea UAIC: Liga studenților să-și schimbe denumirea!

Nou scandal la Universitatea A.I. Cuza din Iaşi. Studenții reclamă trucarea alegerilor. Explicațiile conducerii
zoom

Într-un punct de vedere transmis, la solicitarea PUTEREA, în replică la acuzațiile Ligii studenților, conducerea UAIC susține că „Acuzațiile sunt venite din partea unei grupări studențești care s-a autointitulat în mod abuziv «Liga studenților din Universitatea Alexandru Ioan Cuza», reprezentativitatea acesteia fiind contestată încă din anul 2014 atât de conducerea universității, cât și de asociațiile studențești și de reprezentanții aleși ai studenților. Conducerea UAIC a solicitat Ligii în repetate rânduri să își schimbe denumirea, pentru a nu mai induce ideea falsă că ar reprezenta toți studenții universității. La Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași există un criteriu de performanță academică și promovabilitate a tuturor examenelor pentru reprezentanții studenților. Acesta este stipulat în documentul privind Drepturile şi obligaţiile studenţilor de la Universitatea «Alexandru Ioan Cuza» din Iași, un document realizat în colaborare cu studenții și asociațiile studențești din universitate. De altfel, criteriul privind obţinerea a cel puţin media 8 la admitere în ciclurile de studii sau în anii anteriori şi promovarea tuturor examenelor apare în regulament la cererea studentilor senatori din universitatea noastră, pentru a exista o diferenţiere bazată pe recunoașterea competenţelor în studiu, ca principală activitate din viata studențească.

În ceea ce privește acuzațiile cu privire la organizarea alegerilor pentru reprezentanții studenților, precizăm că facultățile și rectoratul nu au dreptul de imixtiune în organizarea acestora. Întreaga responsabilitate a organizării alegerilor aparține reprezentanților studenților din fiecare facultate (prevedere ce se respectă inclusiv de Facultatea de Litere), iar procesul electoral este monitorizat independent de Biroul Electoral Central (din UAIC - n.r.). Prof.univ.dr. Vasile Cocriș, Președintele Biroului Electoral Central, a declarat că «până în momentul de față, alegerile se desfășoară în conformitate cu graficul și metodologia votate de Senatul Universității. În cazul în care orice alegător constată că nu se respectă metodologia sau există încercări de încălcare a regulamentelor, îi rugăm să reclame în scris acest lucru la Biroul Electoral Central. Până în momentul de față, nu există nici o sesizare în acest sens».”

Liderul Ligii: „Perpetuează sistemul împotriva căruia s-a luptat cu arma în munți”

Contraatacul conducerii UAIC l-a îndârjit pe liderul Ligii Studenților: „Actuala conducere a transformat instituția într-un fel de republică separatistă, o feudă de clan, în care legislația națională în vigoare nu este respectată. Nimeni nu poate impune «criterii de diferențiere» pentru studenții reprezentanți, atât timp cât introducerea lor este clar interzisă de Legea Educației Naționale. Autonomia universitară este garantată de Stat doar dacă instituția garantează la rândul ei că respectă drepturile studenților. Or, conducerea preferă să dialogheze doar cu studenții «agreați», care nu contestă deciziile ilegale și care sunt lipsiți de spirit critic. Ei nu fac altceva decât să perpetueze un sistem nedemocratic, împotriva căruia s-a luptat cu arma în munți și de care am scăpat prin jertfele din 1989. În final, Adevărul va răzbi, indiferent de cât de mulți sunt cei care se pun împotriva Sa!”, ne-a declarat Silvian Man.

Întrebat despre numărul de membri ai Ligii Studenților, Man a contestat faptul că există o echivalență între popularitatea unei organizații studențești și reprezentativitatea acesteia: „Atributul reprezentativităţii este specific doar sindicatelor, acestea fiind obligate să aibă un minimul de 50%+1 din numărul de angajaţi pentru a putea fi recunoscute ca legitime de către angajator. În schimb, organizaţiile studenţeşti pot doar să reprezinte interesele studenţilor, nu studenţii în sine. Nu contează numărul de membri care determină o legitimitate formală, ci legitimitatea reală, concretă, care rezultă din numărul şi calitatea acţiunilor întreprinse de organizaţie. Avem în universitate organizaţii cu sute de membri, dar care nu se ocupă cu nimic altceva decât cu petreceri şi baluri ale bobocilor. Noi suntem o organizaţie de elită, cu 50 de membri actualmente, aleşi dintre cei mai buni studenţi, care luptă cu adevărat pentru respectarea intereselor legitime ale comunităţii studenţeşti din universitate”.

La UAIC, lucrarea de licență = 1.000 lei

În luna mai 2014, reporterii Digi24 au realizat un reportaj cu camera ascunsă, demonstrând că, la universitatea ieșeană, „pentru o mie de lei, orice student poate deveni licenţiat în administraţie publică, marketing sau management”. Ofertele erau afisate chiar pe pereţii facultăţilor. „În toaletele Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din Iași găsești pe alese numere de telefon unde poți comanda o lucrare de licență. Un reporter Digi24 a negociat cu unul dintre cei care promit că poți deveni licențiat fără prea mari bătai de cap. În tarif este inclusă și găsirea unei teme, în cazul în care studentul nu are una”.

„Vânzatorul de licențe dă asigurări că nu exista niciun risc: studentul trece garantat examenul, iar profesorul nu își va da seama că lucrarea este copiată”. Pe de altă parte, „Reprezentanții facultății de Economie și Administrarea Afacerilor dau asigurăru că pot descoperi orice lucrare plagiată cu ajutorul unui soft. Acesta compară lucrarea cu documentele din baza de date a facultății, dar și cu cele existente pe internet. Profesorii spun că, datorită acestui soft, doar 3-4 la sută dintre studenți mai îndrăznesc să vina la examen cu lucrări care nu sunt originale. «Aproape că este inexistentă această practică ca lucrările să fie copiate, pentru că ei ştiu că acele lucrări deja sunt pe internet şi atunci gradul de plagiat este de 100%», spune prodecanul Vasile Cocriș. Cei care sunt prinşi cu lucrări plagiate nu mai pot da examenul în sesiunea respectivă şi primesc o corecţie la nota finală”.

Căminul Gheto

În decembrie 2015, cotidianul Bună Ziua Iași (bzi.ro) zugrăvea condițiile din căminul UAIC, comparate cu cele dintr-un gheto: „De ani buni, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza functioneaza un adevarat camin «fantoma», plasat in vecinatatea Pietei Nicolina. Este vorba de caminul G4, care e in proprietatea unitatii de invatamant superior! Chiar daca aici sunt cazati inclusiv cei mai buni doctoranzi, asistenti sau lectori de la Cuza, practic este vorba de un ghetou mizerabil si insalubru”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-13

TAGURI: scandal, universitatea a.i. cuza, iasi, student, trucare, alegeri, uaic, ministerul educatiei
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...