2018-10-22 13:00


Nou scandal pentru preţul termoficării. ELCEN vrea majorarea costului apei calde ca să achite prime salariaţilor

 |  21:01
Nou scandal pentru preţul termoficării. ELCEN vrea majorarea costului apei calde ca să achite prime salariaţilor
P24

Războiul dintre RADET şi ELCEN a intrat într-o etapă nouă. De această dată, ELCEN „negociază” cu RADET majorarea apei de adaos în termoficare. Din corespondenţa internă, reiese că ELCEN vrea să majoreze în acest fel fondul de salarii al angajaţilor. ELCEN recunoaşte că a cerut majorarea cu 19%, dar susţine că este o „minciună” faptul că vrea bani mai mulţi pentru „adaosul de sărbători”.

Într-un comunicat de presă transmis redacţiilor, RADET reclamă solicitarea furnizorului de agent termic de majorare preţului apei de adaos în termoficare de la 5,02 lei/m³ la 5,99 lei/m³, respectiv cu 19%.  

“Solicitarea majorării cu 19% a fost făcută după ce, iniţial, la sfârşitul lunii decembrie 2015, SC Electrocentrale Bucureşti SA a cerut creşterea cu 27% a preţului apei de adaos în termoficare, respectiv de la 5,02 lei/m³ la 6,38 lei/m³. Conform adresei transmise de ELCEN în data de 29.12.2015 către RADET, se arăta că fundamentarea creşterii preţului pentru apa de adaos cu 27% are la bază mai mulţi factori, printre care şi creşterea fondului de salarii destinat personalului acestei societăţi, fond de salarii care este deja prevăzut în calculul tarifului la Gcal. În fundamentarea creşterii preţului, un procent de 4,06 îl reprezenta valoarea destinată cheltuielilor cu personalul angajat ELCEN, majorarea fiind justificată prin faptul că în anul 2009 fondul de salarii nu cuprindea «adaosurile de sărbători» destinate salariaţilor ELCEN. În urma corespondenţei purtate pe această temă cu SC Electrocentrale Bucureşti SA, prin care instituţia noastră şi-a exprimat obiecţiunile cu privire la creşterea preţului pentru apa de adaos, societatea a revenit cu o nouă solicitare de majorare a preţului apei de adaos cu 19%”, se spune în comunicatul RADET. Regia de termoficare a precizat că bucureştenii nu vor resimţi vreo modificare de costuri, în acest caz, pierderea va fi suportată de RADET. Acest lucru este greu de crezut, este posibil ca lunile următoare RADET să solicite Primăriei Capitalei o nouă creştere a subvenţiei care să acopere cel 5 procente cerute de ELCEN. În fapt, tot bucureştenii vor plăti creşterile salariale de la ELCEN.

Replica ELCEN

Directorul general al ELCEN, Marcel Nicolaescu, s-a înfuriat când a văzut că RADET a dat publicităţii o corespondenţă internă. „Este normal să negociem pentru creşterea preţului apei de adaos. Acesta nu a mai crescut din 2009. Chiar şi Curtea de Conturi ne-a întrebat de ce nu există un preţ actualizat. Acest preţ nu este reglementat de ANRE. Astăzi, luni, RADET trebuia să vină la negocieri, dar au cerut să le amânăm, în schimb, dă în presă. S-a depăşit orice limită. Este o minciună faptul că noi cerem majorarea pentru salarii. Vă vom ţine şi noi la curent cu ce se întâmplă”, a declarat pentru PUTEREA Marcel Nicolaescu.

Situaţia actuală

Scandalul vine pe fondulunor dispute mai vechi. În urmă cu câteva zile, RADET și Primăria Municipiului București au dat în judecată Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), reclamând faptul că modalitatea în care ANRE a stabilit prețul reglementat al energiei termice livrate anul acesta de Electrocentrale București (ELCEN) către RADET este incorectă, iar rezultatul ar fi total defavorabil Regiei de Termoficare. Astfel, RADET și PMB au cerut anularea deciziei ANRE din noiembrie 2015 de stabilire a prețului reglementat pentru energia termică livrată în anul 2016 de centralele ELCEN CET Sud, CET Vest, CET Progresu și CET Grozăvești. De asemenea, cele două instituții au cerut suspendarea ordinelor ANRE de instituire și modificare a metodologiei de stabilire și ajustare a prețurilor pentru energia electrică și termică produsă în centrale de cogenerare ce beneficiază de schemă de sprijin prin bonus de cogenerare. Cele două cereri au fost depuse la Curtea de Apel București, dosarele fiind înregistrate pe rolul instanței pe 4, respectiv 11 ianuarie 2016.

Reglementări legislative

Potrivit Metodologiei de stabilire a apei de adaos în termoficare, în baza Ordinului nr. 116/2008 al ANRE:

2.4. Preţurile pentru apa de adaos pot fi modificate o dată cu revizuirea sau ajustarea preţurilor reglementate de vânzare/cumpărare, a tarifului de transport şi distribuţie pentru energia termică. Prezenta metodologie nu se aplică producătorilor/distribuitorilor de energie termică sub formă de apă caldă pentru încălzire şi de apă caldă de consum.

Apa de adaos este definită ca apa tratată, introdusă suplimentar de producător în reţeaua de transport pentru completarea pierderilor de agent termic în instalaţiile clienţilor şi în reţeaua de transport. În contextul prezentei metodologii noţiunea se referă doar la compensarea pierderilor de agent termic în instalaţiile clienţilor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-18

TAGURI: elcen, radet, bani, termoficare, scandal
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...