2018-12-11 15:36


Noul Cod al Dialogului Social va lăsa mulţi angajaţi pe drumuri

 |  16:59
Noul Cod al Dialogului Social va lăsa mulţi angajaţi pe drumuri
Noul Cod al Dialogului Social va determinascăderea salariilor şi noi disponibilizări, atât la stat cât şi la privat,avertizează liderii confederaţiilor sindicale. Conducerea Cartel Alfa susţine că ministrulmuncii, Ioan Botiş, minte când spune că desfiinţarea contractului colectiv demuncă la nivel naţional va scădea puterea sindicatelor, deoarece confederaţiilesunt plătite de federaţiile membre şi nude salariaţi. Numeroşi angajaţi vor rămâne fără contract de muncă, dupăaplicarea noii legi.

Lideriiconfederaţiilor sindicale susţin că ministrul muncii, Ioan NeluBotiş, a comis o mare gafă, afirmând că desfiinţarea contractelor colective demuncă la nivel naţional le va scădea “puterea”. “Nu este adevărat ceea cea declarat domnul Botiş. Dânsul a demonstrat încă o dată că nu cunoaşteproblema dialogului social. Pe noi (n.r. liderii confederaţiilor sindicale) nune interesează puterea. Eliminarea contractelor colective la nivel naţional nuface un rău liderilor de confederaţii. Noi primim finanţare de la federaţiilesindicale care plătesc cotizaţia la confederaţie”, ne-a declarat vicepreşedintele confederaţiei sindicale “Cartel Alfa”, Petru Dandea. Acesta avertizezază că noul Cod al Dialogului Social, dacăva fi adoptat în forma actuală, va determina o scădere a numărului de contractecolective de muncă şi, implicit, eliminarea protecţiei angajaţilor faţă deabuzurile patronilor. “Codul, dacă va fi adoptat în forma sa actuală, va determina o scădere anumărului de contracte colective de muncă încheiate, inclusiv la nivel deîntreprindere. Angajaţii nu vor mai avea protecţie. Angajatorii vor puteareduce salariile. Patronatele vor încerca să facă economi, renunţând inclusiv lao parte din angajaţi”, ne-a mai explicat Dandea.

Nici federaţiile sindicale nu sunt însă mulţumite de noulCod al Dialogului Social. Conducerea Federaţiei Sindicatelor Libere dinÎnvăţământ (FSLI) susţine că noua lege va lăsa numeroase cadre didactice fărăcontract colectiv de muncă. “Eu cred că domnul ministru Botiş este într-o gravă eroare. Ori se urmăreşteo ticăloşie cu această lege, ori nici domnul ministru nu ştie ce vrea să facă.Nu ştiu cum vor putea fi negociate contractele colective la nivel local. Estenevoie de minim 21 de angajaţi pentru a negocia contractul colectiv. Aşa spuneîn lege. Avem unităţi şcolare unde nu sunt 21 de angajaţi. Cum vor negocia acestepersoane contractul de muncă? Dacă va fi aplicată noua lege, aceste persoane vor rămâne fără contract demuncă. Nici liderii sindicali din judeţ nu au timp să negocieze 100 decontracte. Nu ştiu cum vor fi negociate contractele la nivel local. Este o legefăcută cu picioarele. Poate se urmăreşte desfiinţarea contractelor colective demuncă”, ne-a declaratpreşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Botiş crede că va lăsaliderii confederaţiilor sindicale fără putere

MinistrulMuncii, Ioan-Nelu Botiş a declarat că noul Cod al Dialogului Social pe careGuvernul îşi va angaja răspunderea va determina translaţia puterii sindicatelorde la nivelul confederaţiilor la cel al liderilor sindicali de sector. Botişaafirmat cănoua legislaţie a dialogului social concentrată într-un singurnormativ nu ştirbeşte puterea sindicatelor în sine, ci o transferă în rândulliderilor sindicali aflaţi până acum în linia adoua şi a treia a lupteisindicale.“Nu iau din puterea sindicatelor, ci leîntăresc. Într-adevăr le slăbesc poziţiile liderilor de rang naţional pentru căpierd obiectul muncii care era legat de semnarea contractului colectiv de muncăla nivel naţional, dar liderii sectoriali vor avea de câştigat şi vor fi multmai apropiaţi de membrii de sindicat. Reforma va crea sindicate şi patronateputernice”, a declarat, joi, ministrul Muncii. Din acestconsiderent a fost eliminat şi contractul colectiv de muncă la nivel naţional,astfel încât contractele colective să se stabiliească la nivelderamură.“Economia României are nevoie să respire pe tonalităţidiferite. Este altă forţă în industria textilă faţă de zona IT şi din acestmotiv am considerat oportun să întăresc negocierile la nivel de sector, astfelîncât sindicate puternice să negocieze cu patronate puternice. Va fi un avantajimediat faptul că unele sectoare îşi vor permite salarii mai mari”, a estimatIoan Botiş. Acesta a respins şiafirmaţiile liderilor sindicali care au apreciat că inexistenţa unui contractcolectiv de muncă la nivel naţional va determina o scădere a contribuţiilorsociale. Botiş a susţinut că, dimpotrivă, după ce la Ministerul Muncii nu a maifost înregistrat niciun contract colectiv de muncă la nivel naţional dincauzaneînţelegerilor dintre partenerii sociali, cuantumul contribuţiilorsociale a crescut. De asemenea, ministrul a apreciat că proiectul CoduluiDialogului Social prevede schimbarea radicală a componenţei ConsiliuluiEconomic şi Social, prin retragerea reprezentanţilor Guvernului şi desemnareaunora din partea societăţii civile, inclusiv din partea organizaţiilor depensionari. “Deschidem calea societăţii civile spre forurile consultative.Faptul că reprezentantţii Guvernului se retrag din CES este o reformă profundăîn România”, a spus Botiş după şedinţa de Guvern de joi. În plus, esteînfiinţat un consiliu naţional tripartit pentru dialogul social care are un rolconsultativ, este coordonat de premier şi înel se vor regăsireprezentanţi ai patronatelor, ai sindicatelor şi din mediul financiar-bancar.În ceea ce priveşte conflictele de muncă, a fost înfiinţată încă o instanţă demediereprin crearea unui oficiu de mediere şi arbitraj. "Acest pasinduce ideea partenerilor că important este dialogul în primul rând, nu stareade conflict", a afirmat Botiş.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-06-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...