2017-01-24 23:27


Numărul bolnavilor de gripă şi al celor cu viroze respiratorii va creşte

 |  20:10
Numărul bolnavilor de gripă şi al celor cu viroze respiratorii va creşte

Chiar dacă au decedat deja şapte persoane dincauza gripei porcine, Ministerului Sănătăţii (MS) precizează, după o analiză aevoluţiei epidemiologice, că în România nu se înregistrează epidemie de AH1N1.Totuşi, ministerul a elaborat măsuri şi recomandări care au fost transmisereţelei de asistenţă medicală. Specialiştii din MS au avertizat însă că situaţiaepidemiologică se încadrează la nivel mediu de intensitate şi “cu o tendinţă de creştere acazurilor de viroze respiratorii şi gripă pentru perioada imediat următoare”. Potrivit MS, dintre cazurilede gripă AH1N1 confirmate s-au înregistrat şapte decese, două în judeţul Iaşişi câte unul în judeţele Constanţa, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Bistriţa-Năsăud.

În prezent, există cazuri sporadice de gripăAH1N1 pe întreg teritoriul naţional şi focare teritoriale în Iaşi, Bucureşti,Constanţa şi Mureş. Medicii epidemiologi au constatat o intensificare acirculaţiei virusurilor gripale pe întreg teritoriul naţional. Tulpinacirculantă dominantă, care a dus şi la decese, este tipul AH1N1, dar,concomitent, sunt înregistrate şi cazuri de gripă cu virusul tip B şi AH3N2. Deasemenea, cazurile de pneumonie bacteriană şi virobacteriană la copii aucrescut în primul rând din cauza prezentării întârziate a copilului bolnav laserviciile medico-sanitare.

Din datele disponibile până acum, rezultă cămanagementul de prevenire şi combatere a virozelor respiratorii şi gripă a fostorganizat în conformitate cu normativele specifice pentru gripa sezonieră,sistemul informaţional de supraveghere a funcţionat bine şi au fost vaccinatecu vaccin sezonier 2010/2011 un număr de aproape 1,2 milioane de persoane, conformrecomandărilor de priorităţi.

În ultima săptămână, până duminică, numărulvirozelor respiratorii raportate şi înregistrate prin sistemul de supravegherede rutină arată o creştere cu 26,1%. Aceasta se reflectă prin ponderea crescutăa virozelor diagnosticate la nivelul medicului de familie şi creştereanumărului internărilor în spitale (în primul rând a copiilor). Absenteismul încolectivităţile de copii, în special în creşe, a crescut semnificativ.

S-a înregistrat o intensificare a circulaţieivirusurilor gripale pe tot teritoriul naţional. Astfel, prin sistemul desupraveghere sentinelă au fost confirmate 97 de cazuri de gripă (în 25 de judeţeşi Capitală) din care 64 de cazuri de gripă tip A H1N1, 26 de cazuri de gripătip B, două cazuri gripă tip AH3N2, 5 cazuri de gripă tip A, la care urmează săfie stabilit subtipul H şi N.

În ceea ce priveşte decesele, în patru cazuriau fost prezente afecţiuni cronice şi/sau obezitatea (recunoscute ca factori derisc pentru complicaţii). În două cazuri decesul a survenit la gravide, ceea cea impus naşterea prin cezariană (sarcina fiind considerată ca risc în cazulîmbolnăvirii prin gripa AH1N1). În cazul copilului de un an şi două luni, deşidiagnosticat cu gripă AH1N1, decesul a fost cauzat şi de boala gravă deperitonită, diagnosticată de la internare.

Recomandăripentru prevenirea îmbolnăvirilor

Pentru a preveni infectarea cu tulpinigripale, MS recomandă populaţiei evitarea aglomeraţiei, autoizolarea în cazulsemnelor de boală respiratorie, utilizarea batistei de unică folosire, spălatulfrecvent al mâinilor, alimentaţie corectă şi echilibrată, îmbrăcăminte adecvatăsezonului, utilizarea, la recomandarea medicului, a mijloacelor de prevenţiespecifică prin vaccinare antigripală (în primul rând a persoanelor identificatecu risc de complicaţii), prezentarea la medicul de familie cât mai rapid dupăinstalarea simptomatologiei respiratorii cu febră, evitarea utilizăriiexcesive, în cazuri nejustificate, a prezentării directe la serviciile deurgenţă din spitale şi solicitarea serviciilor de ambulanţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-09-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală