2017-01-20 11:57

SOCIAL


Chiulul, sport naţional în şcoli

 |  21:00
Chiulul, sport naţional în şcoli

O statistică neoficială arată că, în primele trei luni de şcoală, numărul absenţelor a crescut cu 35%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului şcolar precedent. Unii directori au luat măsura ca situaţia acestora să fie actualizată zilnic într-un tabel afişat în cancelarie. Majoritatea cadrelor didactice, în special diriginţii, sunt nemulţumiţi de această obligaţie suplimentară.

Afişarea zilnică în cancelarie a situaţiei absenţelor de la ore este o măsură extremă impusă de directori. O statistică neoficială atrage atenţia că absenteismul de la şcoli scapă de sub control şi că a ajuns cu peste 30% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului şcolar trecut. “Problema absenţelor există şi e chiar gravă, dar nu cred că Ministerul Educaţiei a ales o cale potrivită ca să o rezolve! Nu ştiu ce beneficiu ar putea să aducă. În plus, este o activitate suplimentară inutilă care nu rezolvă situaţia”, ne-a declarat un cadru didactic de la Colegiul “Nichita Stănescu”. La o simplă socoteală, la un liceu cu 200 elevi pe an de studiu, adică un număr de 800-1.000 de elevi înmulţit cu cinci scutiri semnate de părinte, reiese un număr de maximum 5.000 de cereri pentru perioada septembrie-decembrie. “La mine la şcoală, profesorul de serviciu stă câteva ore ca să numere toate absenţele din ziua respectivă şi le trece într-un tabel. Avem două schimburi, aşa că toată treaba se termină târziu, în noapte”, ne-a informat Liviu Truică, profesor de matematică la un liceu din Turnu-Severin. Pe de altă parte, măsura e considerată benefică: “Poate e mai bine aşa. Numărul de absenţe este văzut mai sus, la inspectorat, şi nu rămâne doar la nivel de gunoi sub preşul şcolii. Eram sătulă de elevii care veneau din joi în Paşte (şi, când veneau, mai bine nu veneau - la ce figuri făceau), iar directorul îmi sărea în cap să le închei media, şi nu oricum, ci promovaţi”, ne-a menţionat Gina Lupaşcu, profesor de franceză în Bucureşti.

Sancţiunile se aplică foarte rar

În opinia cadrelor didactice, sancţiunile prevăzute de lege împotriva chiulangiilor sunt permisive şi se aplică rar. Regulamentul şcolar stipulează printre altele: „Art.113. (1) Eliminarea de la cursuri pe o perioadă de 3-5 zile constă în substituirea activităţii obişnuite a elevului, pe perioada aplicării sancţiunii, cu un alt tip de activitate în cadrul unităţii de învăţământ, în conformitate cu prevederile regulamentului de ordine interioară de către director, la propunerea consiliului clasei; (2) Dacă elevul refuză să participe la aceste activităţi absenţele sunt considerate nemotivate şi se consemnează în catalogul clasei; Art. 115. (1) Preavizul de exmatriculare se întocmeşte, în scris, de diriginte şi de director, pentru elevii care absentează nejustificat 20 de ore la diferite discipline de studiu sau 15% din totalul orelor la o singură disciplină, cumulate pe un an şcolar.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-09-08

TAGURI: absente, statisticaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image