2017-01-21 17:38

SOCIAL


Numărul românilor afectaţi de boli tropicale, în creştere

 |  12:48
Numărul românilor afectaţi de boli tropicale, în creştere

România este extrem de expusă bolilor infecţioase şi tropicale din cauza liberei circulaţii atât a persoanelor, cât şi a mărfurilor, a declarat prof.dr.Molnar Geza, consilier al ministrului Sănătăţii, cu prilejul deschiderii conferinţei privind medicina de călătorie. Acesta a spus că există o creştere a numărului celor afectaţi de boli tropicale, dar există şi un centru specializat - Spitalul “Victor Babeş” - care poate trata şi diagnostica aceste afecţiuni. Prof.dr.Molnar Geza a evidenţiat faptul că în ultimul timp se constată, în cazul malariei, în Africa Centrală şi Asia de sud-est, o rezistenţă la chimioterapeutice, de aceea se ajunge la forme grave. ''Şi România ar trebui să revadă tratamentele întrucât noi ne rezumăm la tratamente gratuite, preventive cu antimalarice mai uşoare şi din această cauză sunt cazuri care vin din Africa Centrală cu rezistenţă. Trebuie făcut un program pentru lărgirea gamei de antimalarice în funcţie de zonă'', a opinat prof. dr. Molnar Geza. Între bolile care trebuie avute în atenţie se numără febrele hemoragice - cu diferite forme pe lângă cele cunoscute, cum este cazul Ebola - şi alte febre dezvoltate mai puţin grav din zona mediteraneană şi din Munţii Stâncoşi în SUA, care pot ajunge şi aici, a spus prof. Geza. Medicul a subliniat necesitatea prevenţiei atunci când mai multe persoane merg într-o zonă unde se ştie că evoluează astfel de afecţiuni.

Şi la noi se pune problema endemizării unor boli de import. Există recomandări ale OMS cuprinse într-un ghid, pe zone, cu toate afecţiunile care evoluează în aceste arii şi pornind de la aceste ghiduri se poate face profilaxie pentru persoane care urmează să călătorească în aceste ţări. De exemplu, pentru hepatita A, care este mai răspândită în Thailanda, se poate face vaccinarea din ţară, în India este un pericol mai mare pentru dezvoltarea holerei şi atunci trebuie luate toate măsurile de profilaxie care să cuprindă şi igiena personală, respectiv spălatul mâinilor, utilizarea apei îmbuteliate şi acordarea unei atenţii sporite în privinţa felurilor de mâncare pe care le consumăm.

La rândul său, prof. dr. Emanoil Ceauşu, managerul Spitalului “Victor Babeş”, a subliniat că înainte de plecarea într-o zonă în care se ştie că există pericolul unor boli tropicale, trebuie să se face profilaxie, mai ales dacă urmează ca persoana să stea mai mult. ''Cele mai frecvente afecţiuni cu care s-au confruntat românii plecaţi în aceste zone sunt malaria - cam 10-20 de cazuri pe an, leishmaniaza viscerală - care se întâlneşte şi în sudul Europei în Italia, Spania şi de unde vin românii care lucrează multă vreme'', a subliniat prof. dr. Emanoil Ceauşu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-08-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image