2019-05-21 05:52


 |  10:01
O bijuterie arhitectonică: fostul Palat al Ministerului Lucrărilor Publice, astăzi sediul Primăriei Capitalei

O bijuterie arhitectonică: fostul Palat al Ministerului Lucrărilor Publice, astăzi sediul Primăriei Capitalei

Domnia lui Carol I, și mai ales perioada de la începutul secolului XX, premergătoare Marii Uniri, a reprezentat o perioadă de mare avânt pentru România și pentru București, inclusiv în ceea ce privește realizarea unor clădiri emblematice, adevărate simboluri peste timp care încântă și astăzi ochiul privitorului.

Este și cazul fostului Palat al Ministerului Lucrărilor Publice, actualul sediu al Primăriei Capitalei.

Construit în stil tradițional, neoromânesc, între anii 1906 și 1910, Palatul a fost ridicat pe un teren viran aflat vizavi de „Grădina Cișmigiului”, denumit pe atunci „Maidanul lui Duca”. La acea vreme, Ministerul Lucrărilor Publice avea să fie una dintre puținele instituții adăpostite într-o clădire special dedicată. Construcția a fost realizată de Elie Radu - un celebru inginer constructor din epocă, ajuns mai apoi chiar academician -, după planurile nu mai puțin cunoscutului architect Petre Antonescu, și el viitor academician, cel căruia îi datorăm și Arcul de Triumf, Palatul Facultății de Drept sau Palatul Kretzulescu.

Pe 26 octombrie 1910, în prezența autorităților, în frunte cu ministrul de la acea vreme, Vasile Morţun, Ministerul Lucrărilor Publice a preluat oficial clădirea. În onoarea evenimentului, Monetăria Statului a bătut o medalie inaugural, având pe avers chipul Regelui Carol I al României, iar pe revers silueta impozantului edificiu. Fațada principală a construcției domină Bulevardul Elisabeta Doamna, arteră denumită astfel încă de la trasarea ei, în 1871, în cinstea soției Regelui Carol I.

Conceput în plan simetric în formă de careu, Palatul Ministerului Lucrărilor Publice a fost construit în două etape, fiind inspirat din arhitectura vechilor mănăstiri brâncovenești, cu interior bogat împodobit cu coloane de piatră. După prima etapă a lucrărilor, care s-a finalizat în 1910, au fost realizate demisolul, parterul și etajele 1 și 2. În timpul Primului Război Mondial, clădirea a fost rechiziționată de trupele germane care au ocupat Capitala, servind drept sediu al Komandaturii.

A doua etapă a construcției a început în 1948, impusă și de faptul că, la finalul celui de-al Doilea Război Mondial, clădirea a suferit daune importante în urma bombardamentelor aliate care au lovit Bucureștiul.

Lucrările de renovare s-au încheiat doi ani mai târziu, clădirea fiind înălțată, practic, cu încă două niveluri. Proiectul a fost realizat tot de arhitectul Petre Antonescu, devenit între timp membru al Academiei Române.

Din finalizarea lucrărilor, Palatul Ministerului Lucrărilor Publice a devenit sediul Primăriei Capitalei, mai exact al Sfatului Popular al oraşului Bucureşti, denumirea de atunci a instituției, impusă de regimul comunist care venise la putere. Sub o nouă denumire, aceea de Minister al Construcțiilor, Ministerul Lucrărilor Publice a continuat să funcționeze în clădire până spre sfârșitul anilor ’50.

În anul 1952, arhitectul Petre Antonescu a primit “Premiul de Stat” pentru refacerea şi supraetajarea sediului Primăriei Capitalei.

Primăria Generală a Capitalei a ocupat clădirea până în 2010, atunci când, urmare a slăbirii structurii din cauza cutremurelor din ultimele decenii, au fost decise ample lucrări de consolidare şi renovare a clădirii.

În cadrul lucrărilor de consolidare, care au început în 2011, s-a utilizat o metodă inovatoare de izolare antiseismică a bazei clădirii, care constă în decuplarea structurii de vibrațiile terenului și introducerea izolatorilor antiseismici, aceeași metodă fiind utilizată și la consolidarea Arcului de Triumf din București. În decembrie 2016, după încheierea lucrărilor, Primăria Capitalei a revenit în sediul său istoric de pe Bulevardul Elisabeta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-12-10
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


FREACA MENTA
10 Dec 2018

IA FACUT MILIONARI PE PROPIETARI BLOCULUI DIN SEMANATOAREA . ALTA HOTIE A GURELOR ALBE . DECI LA CONSTRUIT TOTAL 4 ANI SI ZUGRAVIT 6 ANI .
Random imageUltimele stiri


STARBAG