2017-01-21 17:41

SOCIAL


O explicaţie pentru dezastrul la titularizare şi Bac. Boc şi Funeriu “au ars” dascălii cu 1.400 lei pe lună

 |  19:17
O explicaţie pentru dezastrul la titularizare şi Bac. Boc şi Funeriu “au ars” dascălii cu 1.400 lei pe lună
În timp ce ministrul educaţiei, Daniel Funeriu, caută responsabili pentrudezastrul de la bacalaureat la începuturile învăţământului românesc, datelereale din statele de plată ale profesorilor arată că pe timpul actualeiguvernări, dascălii au pierdut şi 1.400 de lei pe lună. Această situaţie sereflectă direct în rezultatele de la examenul de bacalaureat - sesiunea devară, precum şi la cel de titularizare a profesorilor, ale cărui rezultate aufost anunţate, ieri, de secretarul de stat Oana Badea. Astfel, doar 30% dincadrele didactice care s-au prezentat la concursul de titularizare au obţinutnote peste 7 (ceea ce le asigură un post de profesor), 38% au avut note între 5şi 7 (putând activa ca suplinitori), iar 32% au primit note sub 5, ceea ce îidescalifică din start pentru un loc în învăţământ.

După cele mai slabe rezultate din istorie la examenul de bacalaureat, a urmatun dezastru şi la Titularizare. Aproximativ 32%dintre candidaţi au picat concursul, 52 având note de 1, alţi 38% au luat noteîntre 5 şi 7, iar 30% au note peste 7, 26, asigurându-şi un post de titular, aanunţat, luni, secretarul de stat pe învăţământ preuniversitar, Oana Badea. Aceasta aprezentat situaţia rezultatelor la titularizare comparativ cu ultimii trei ani.Astfel, în 2008, ponderea celor care au obţinut note sub 5 a fost de 18%, între5 şi 7 - de 37%, iar între 7 şi 10 - 45%. În 2009, note sub 5 au avut 17%,între 5 şi 7 - 39%, iar între 7 şi 10 - 44%. În 2010, note sub 5 au obţinut23%, între 5 şi 7 - 39% şi tot atât între 7 şi 10. Oana Badea a precizat căobiectivul acestui concurs este acela de a selecta candidaţii care vor preda înînvăţământ şi acela ca la 12 septembrie elevii să aibă în faţă cadre didacticepregătite. „Cel mai important este faptul că obiectivulde a selecta resurse umane de calitate a fost atins, astfel că nu oriceabsolvent poate ajunge în faţa elevilor. La 12 septembrie, elevii vor avea înfaţa lor cadre didactice pregătite”, a spus Oana Badea.

Aceste rezultate dezastruoase nu ar trebui să fie osurpriză, cât timp salariile profesorilor din învăţământul preuniversitar auscăzut dramatic în ultimul an. Guvernanţii vorbesc despre o diminuare aveniturilor cu doar 25%, ce s-a transformat ulterior într-o tăiere de 15%, dar,în realitate dascălii au pierdut mult mai mult. Astfel, pe lângă tăierilesalariale de 25%, dascălii au rămas şi fără salariul de merit, al 13-leasalariu, bani de navetă şi prima de 2%. În aceste condiţii, o educatoare sau unînvăţător cu peste 25 de ani vechime a pierdut 700 de lei pe lună din salariu. Unprofesor din preuniversitar cu peste 20 de ani vechime a pierdut 900 de lei lasalariu.

La aceste sume se adaugă majorarea salarială de 34% pecare Cabinetul Boc a refuzat să o acorde, cu toate că dascălii au obţinut ohotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă în acest sens. Astfel, unînvăţător pierde 1.100 de lei pe lună, iar un profesor pierde aproximativ 1.300de lei lunar.

Dacă Executivul nu ar fi tăiat fără milă salariiledascălilor, cei cu vechime la catedră de peste 20 de ani ar fi câştigat în locde 1.200 de lei pe lună (bani “în mână”), între 2.000 şi 2.500 de lei.

Nici aşa tinerii nu ar fi avut multe motive să vizeze ocarieră în Educaţie. Un profesor debutant câştigă în prezent aproximativ 700 delei, iar fără “măsurile de austeritate”ar fi depăşit cu puţin 1.000 de lei.Învăţătorii debutanţi primesc aproximativ 600 de lei, iar cei care sunt nevoiţisă facă şi naveta până la şcoală rămân cu aproximativ 400 de lei în mână pelună.

Ca tacâmul să fie complet, ministrul educaţiei, DanielFuneriu, a trecut peste Legea 1/2011, iniţiată chiar de el, şi a amânatechivalarea studiilor pentru educatoare şi învăţători până în toamnă(echivalarea le-ar fi adus educatoarelor şi învăţătorilor 100-150 de lei pelună). Motivul? Ministerul Educaţiei nu are bani.

Nistor: “Slaba finanţare asistemului, motivul rezultatelor de la Titularizare”

Preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor dinÎnvăţământ (FSI) “Spiru Haret”, Marius Nistor, consideră că, în proporţie de 90%, finanţarea slabă dinînvăţământ este cauza rezultatelor slabe de la Titularizare. “În proporţie de 90% salarizarea proastă din învăţământ, finanţarea şi modulde promovare au determinat rezultatele de la examenul de Titularizare. Pentrufaptul că profesorii, în ultimii ani, au pierdut cel mai mult la salariu,vinovaţi sunt premierul Emil Boc, ministrul de finanţe şi preşedinteleRomâniei, care nu a respectat Pactul pentru Educaţie”, ne-a declarat Nistor. Acesta este convins că, din toamnă, cei care auobţinut note mici la Titularizare îşi vor găsi loc la catedră, din cauza lipseide concurenţă. “Cei care au obţinut note mici vorpreda, ca suplinitori. Sunt multe posturi libere şi nu avem de ales. Va trebuisă apelăm la aceşti candidaţi cu rezultate slabe. Poate vor învăţa şi aceştiguvernanţi că fără o finanţare corespunzătoare, nu poţi avea educaţie”, a spusNistor.

Au lăsat catedra pentru ospătărie

Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FLSI) susţinecă rezultatele slabe de la Bac şi Titularizare erau previzibile, după măsurileluate de Guvern. “Scăderea este într-adevăr dramatică. Eu am spus că profesoriisunt clasa socială cea mai lovită. E normal să apară şi consecinţele. Avemrezultate slabe la bacalaureat, puţine persoane care se prezintă la examenul deTitularizare. Vin mai mult cei slab pregătiţi, care obţin note mici”, ne-adeclarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Tot mai mulţi dascăli tineri, o parte chiar titulari,aleg să părăsească sistemul educaţional românesc pentru a lucra ca ospătari saumenajere în străinătate. “E normal când ai un salariu mai mic de 800 de lei. Se îndreaptă cătremeserii care nu necesită o calificare, pentru a-şi asigura un trai mai bun”, a explicat Hăncescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

DETECTIV
19 Iul 2011

DU-TE LA COASA MAI BOC IMPREUNA CU BASESCU !

Adauga un comentariu

Random image