2018-10-15 20:11


OAR: “De vină e benzinăria!”. Arhitectul care a minţit prin omisiune, salvat de Comisia de Disciplină

 |  18:14
OAR: “De vină e benzinăria!”. Arhitectul care a minţit prin omisiune, salvat de Comisia de Disciplină

Grupul Civic Iniţiativa Prelungirea Ghencea continuă lupta cu autorităţile pentru ca un bloc să nu fie construit lângă o benzinărie cu butelie GPL. Comisia de Disciplină a Ordinului Arhitecţilor din România (OAR) i-a convocat pe reprezentanţii grupului pentru a-şi salva colegul, nu pentru a face dreptate şi oamenii să trăiască în siguranţă.

“Comisia de Disciplină a Ordinului Arhitecţilor din România, Filiala Bucureşti ne-a chemat să susţinem reclamaţia făcută de noi contra arhitectului care a proiectat blocul «cu vedere la explozie» de lângă Lukoil. În urma sesizărilor noastre repetate către mai multe autorităţi şi în urma protestului din noiembrie al cetăţenilor din Prelungirea Ghencea, până la urmă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a revocat avizul de securitate la incendiu anexat autorizaţiei de construire, iar lucrările au fost oprite. Motivul este că, în urma controlului ISU pe şantier, s-a descoperit ca imobilul în construcţie nu respectă distanţa minimă de siguranţă de 40 m faţă de butelia GPL şi de 12 m faţă de gurile de descărcare ale benzinăriei. Întâlnirea de azi, marţi 19 ianuarie 2016, a fost foarte intensă: membrii Comisiei de Disciplină, trei domni şi o doamnă, arhitecţi cu toţii, au făcut eforturi foarte mari să-l scoată basma curată pe colegul arhitect. Au spus că ISU este o instituţie slab pregătită, că nu ne putem baza pe decizia acesteia ca fiind cea corectă şi că de vină e benzinăria! De ce? Pentru că prin prezenţa ei împiedică proprietarii terenurilor învecinate să construiască aşa cum doresc ei (?!)

După părerea membrilor comisiei, arhitectul a procedat legal ... deşi ISU spune clar că planul de situaţie depus de arhitect nu menţiona şi benzinăria învecinată. În concluzie, membrii comisiei de disciplină au ignorat toate legile aduse în discuţie de noi şi am plecat de acolo foarte dezamăgiţi de modul ciudat în care arhitecţii văd realitatea. E clar de ce avem un dezastru urbanistic şi, până la urmă, e un noroc chior că Bucureştiul nu arată mult mai rău. Noi vom merge mai departe şi vom afla dacă Primăria Sectorului 6 a revocat autorizaţia de construire a blocului şi dacă Prefectul Capitalei a anulat această autorizaţie.

Până la urmă, respectarea legilor care asigură protecţia şi securitatea la incendiu a construcţiilor nu trebuie să mai fie opţională”, informează Grupul Iniţiativa Prelungirea Ghencea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-20

TAGURI: ordinal, arhitectilor, benzinărie, initiativa, prelungirea ghencea
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...