2018-11-19 21:59


“Omul fără splină”, ziua şi maratonul: Aventurile temerarului Toma Coconea la X-Alps 2013

 |  18:05
“Omul fără splină”, ziua şi maratonul: Aventurile temerarului Toma Coconea la X-Alps 2013

Temerarul Toma Coconea este aşteptat să ajungă mâine la prânz la punctul de sosire instalat la Monte Carlo după 11 zile petrecute în Munţii Alpi şi peste 2.300 de kilometri parcurşi. Cotat printre principalii favoriţi să câştige cea mai dură competiţie de anduranţă din lume, Red Bull X-Alps, parapantistul român se află în Top 10, astăzi, asta după ce în primele zile a pierdut timp important din cauza nesincronizării cu condiţiile meteo. A încercat să recupereze handicapul tehnologiei prin calităţile sale fizice impresionante, fiind pe primul loc în ceea ce priveşte numărul kilometrilor parcurşi în alergare.

Cei 31 de atleţi au luat startul duminica trecută, la Salzburg, iar la primul punct din totalul de 10, la Gaisberg (1.287 metri), petroşăneanul în vârstă de 37 de ani era lider. Lipsa unui sistem de ultimă generaţie pentru a afla în timp real vremea şi condiţiile de zbor, aflate în continuă schimbare în munţii austrieci, l-au ţinut pe loc pe tricolor, care a cedat ulterior, ajungând chiar şi pe poziţia a 11-a la un moment dat, din cauza faptului că a găsit foarte greu un punct ideal de a zbura cu parapanta. Marele său rival, elveţianul Chrigel Maurer, un obişnuit al Alpilor, a profitat şi şi-a activat night-pass-ul (n.r. - posibilitatea de a alerga şi noaptea), luând un avans copleşitor în faţa celorlalţi combatanţi. Câştigătorul ediţiilor din 2009 şi 2011, un specialist în Alpi, a reuşit să încheie cursa Salzburg – Monte Carlo într-un timp record, numai 8 zile, asta şi deoarece organizatorii au permis ca de această dată sportivii să nu aibă o rută predefinită, ci doar să bifeze punctele de control. Un adevărat maestru al aerului, Maurer a bifat 2.288 de kilometri cu parapanta, având o viteză medie de 48 de kilometro la oră, în timp ce 268 de kilometri au fost parcurşi pe jos. Azi, la Monte Carlo, acestuia i s-au alăturat francezii Antoine Girard şi Clement Latour, ambii sosind în micuţul principat în acelaşi timp.

A alergat zilnic minim un maraton

Cunoscut deja printre atleţii din întreaga lume ca “omul fără splină” deoarece poate alerga fără întrerupere pe distanţe foarte lungi, Toma Coconea a reuşit şi de această dată să impresioneze în special datorită performanţelor sale ca şi alergător. Până astăzi, tricolorul contabilizase peste 580 de kilometri, ceea ce înseamnă că în fiecare dintre cele 10 zile din mega-maratonul X-Alps a alergat în medie câte 58 de kilometri! Nu e însă cea mai bună performanţă din carieră, asta deoarece în 2007, atunci când a terminat al doilea la celebra competiţie montană, a alergat nu mai puţin de 1.021 de kilometri în cele 10 zile de concurs. “Din păcate, Tomi nu a avut aceleaşi condiţii ca şi adversarii lui. Practic, s-a repetat istoria celorlalte competiţii. Acum a fost şi o problemă de strategie, a mizat pe anumite cărţi, care nu i-au ieşit. Cum şi condiţiile de zbor se modifică de la oră la oră, atunci el a avut probleme să ţină pasul cu informaţiile despre vreme, pe care participanţii din Elveţia şi Franţa le-au avut în timp real”, explică apropiaţii singurului român care a participat vreodată la X-Alps, acolo unde la fiecare ediţie se înscriu peste 7.000 de sportivi din întreaga lume, dar numai 30 sunt selectaţi. De altfel, Coconea, care a fost prezent la toate cele 6 competiţii, are în palmares şi două titluri de vicecampion, obţinute în 2007 şi 2011. Conform datelor celor de la X-Alps, Coconea ar urma să aterizeze la Monte Carlo în jurul orei locale 13.30, printre fanii tricolori care îl vor aştepta numărându-se şi vedeta de televiziune Mihaela Rădulescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-16

GALERIE MEDIA

Aventurile temerarului Toma Coconea la X-Alps 2013
Aventurile temerarului Toma Coconea la X-Alps 2013
Aventurile temerarului Toma Coconea la X-Alps 2013
Aventurile temerarului Toma Coconea la X-Alps 2013
Aventurile temerarului Toma Coconea la X-Alps 2013
Aventurile temerarului Toma Coconea la X-Alps 2013
Aventurile temerarului Toma Coconea la X-Alps 2013


TAGURI: toma coconea, x-alps, red bull, maraton, munti, alpi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PIT DIN DEVA
17 Iul 2013

...suntem cu TINE pana la CAPAT!...Felicitari pentru toate participarile in care ne-ai reprezentat pe noi...ROMANII !... RESPECT!
PAULINA ILIE
17 Iul 2013

Felicitari si mult succes, suntem mandri de tine !
JULIA VASILE
17 Iul 2013

Toma te iubim si ne mandrim cu tine!Speram ca prin vanzarea tricourilor sa iti poti cumpara un sistem de ultima generatie ca sa poti fi din nou pe podium in 2015!Toata stima!
LORE - PETROSANI
17 Iul 2013

Avem numai vorbe de lauda si urari de bine! Doamne-ajuta! Suntem toti mandri de tine!
OANA
17 Iul 2013

Super om! Felicitari Tomi si suntem alaturi de tine
ROMEO
17 Iul 2013

Un sportiv de exceptie, indiferent de rezultat!
TENZI
17 Iul 2013

Toma merita toata stima noastra,dar autorul artcolului,ca ziarist ar trebui sa fie mult mai bine informat,mai ales daca urmareste cursa,finisul nu este la MONTE CARLO,ci la MONACO.
IRINA
17 Iul 2013

HAI TOMA!
LUCIA CAMPIAN
18 Iul 2013

Felicitari
ANDREEA
18 Iul 2013

Felicitari Tomi !!!!
BOGDAN SEVERIN
19 Iul 2013

Bravo, Tomi! Suntem mandri de tine! Ai un sincer loc I in inimile noastre!
KOMAROMI ARPAD
19 Iul 2013

FELICITARI!!!
Random imageUltimele stiri


loading...