2018-12-11 04:41


ONG-urile cer anchete şi controale. Afacerea “Panseluţa”. Prejudiciul primăriilor din ultimii 7 ani, 600 milioane de euro

 |  21:01
ONG-urile cer anchete şi controale. Afacerea “Panseluţa”. Prejudiciul primăriilor din ultimii 7 ani, 600 milioane de euro
P24

Scandalizaţi de sumele exorbitante cheltuite de primăriile bucureştene, oamenii cer sprijinul autorităţilor de control. Mai multe ONG-uri au postat online o scrisoare deschisă adresată şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi ministrului Finanţelor, Anca Dragu, în care le cer să cerceteze cazurile prezentate de Curtea de Conturi şi să ia măsuri împotriva celor care au risipit banul public. În acest sens, s-a declanşat şi o petiţie online, pentru pedepsirea persoanelor vinovate de cheltuirea a 600 de milioane de euro pentru spaţiile verzi.

Zece ONG-uri au iniţiat o petiţie online prin care cetăţenii cer organelor de control anchete serioase privind cheltuirea banului public în ultimii şapte ani de către primăriile din Bucureşti. Revolta oamenilor este cu atât mai mare cu cât primăriile s-au văitat constant că nu sunt bani pentru consolidarea şi reabilitarea clădirilor sau pentru reducerea poluării din Capitală. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, în ultimii şapte ani, autorităţile locale au “tocat” circa 600 de milioane de euro pentru amenajarea spaţiilor verzi. Preţurile de achiziţie a plantelor şi arborilor au fost şi de 20 de ori mai mari faţă de preţurile producătorilor. “Cerem o anchetă a DNA care să cerceteze fiecare fărădelege consemnată în raportul Curţii de Conturi şi să facă publice, de urgenţă, măsurile luate în cazul celor ce se fac vinovaţi de această scandaloasă risipă de bani publici. Cerem ANAF să facă controale de fond la toate firmele «prietene» primăriilor bucureştene spre a se vedea dacă acestea şi-au îndeplinit obligaţiile de plată a impozitelor şi taxelor. De asemenea, solicităm recuperarea întregului prejudiciu suferit de buzunarul public prin proasta gestionare a bugetelor primăriilor bucureştene”, se arată în petiţia online.

Scrisoare deschisă adresată DNAşi Ministerului Finanţelor Publice

Am citit cu îngrijorare raportul Curţii de Conturi referitor la performanţa utilizării fondurilor bugetului local pentru amenajări peisagistice şi întreţinere spaţii verzi la nivelul Municipiului Bucureţti în perioada 2007-2014.

Sunt scandaloase sumele cheltuite pentru amenajări de spaţii verzi în Bucureşti şi concluziile raportului Curţii de Conturi trag un puternic semnal de alarmă: banii publici sunt cheltuiţi fără discernământ, în folosul unor firme agreate de primăriile capitalei, nu în folosul cetăţeanului. În aceste condiţii, considerăm că se impune ca statul să impute sumele prejudiciate edililor din Capitală, care de ani de zile cheltuiesc banul public fără să dea socoteală nimănui.

Doamnă procuror-şef Kovesi, vă solicităm să dispuneţi cercetarea cazurilor prezentate în raportul Curţii de Conturi, să identificaţi şi să trageţi la răspundere vinovaţii.

Doamnă ministru Dragu, vă cerem verificarea de către ANAF a activităţii financiare a firmelor «abonate» la contracte publice, semnalate în raportul Curţii de Conturi.

Afacerea panseluţa

Potrivit inspectorilor Curţii de Conturi, în ultimii şapte ani, pentru amenajarea spaţiilor verzi s-au cumpărat flori şi arbori la preţuri de 20 de ori mai mari decât cele de la producători. În unele sectoare ale Capitalei, o mare parte din arbori s-au uscat imediat sau au fost furaţi. Jaful s-a constatat şi la amenajarea locurilor de joacă din parcuri. În perioada 2007-2014, primăriile au cheltuit circa 600 de milioane de euro pentru întreţinerea şi amenajarea spaţiilor verzi. Inspectorii au constat că o parte dintre firmele cu care primăriile au încheiat contracte nu produceau arbuşti şi plante, ci le cumpărau de la producători şi le vindeau cu adaos comercial care depăşea adesea 2.000%.

• Sector 1

Potrivit raportului, primăria condusă de Andrei Chiliman a plătit pentru un balansoar 12.750 de lei, în timp ce sectorul 3 a achiziţionat-o cu 927 de lei. Pentru o jucărie pe arc amplasată în parc, sectorul 1 a plătit 11.500 de lei, faţă de 2.612 lei, cât a costat aceeaşi jucărie în sectorul 4. Spaţiile verzi amenajate de Administraţia Domeniului Public au fost deteriorate în proporţie de peste 50% cu ocazia lucrărilor de reabilitare a sistemului rutier pe Bd. C-tin Prezan şi Bd. Aviatorilor, fără ca firmele care au produs deteriorările să aibă obligaţia aducerii la starea iniţiala a suprafeţelor verzi.

• Sector 2

Pentru amenajarea Platbandei (spaţiu verde între carosabil şi trotuar) de pe Şoseaua Fundeni s-a plătit suma de 360.000 lei în anul 2009. O parte din materialul dendro-floricol  (magnolii,  rododendroni,  trandafiri, buxus forme, buxus gard viu, plante perene), distrus de lucrările SC Electroaparataj SA, decontate de ADP Sectorul 2 în anii 2009 şi 2010 (primar Neculai Onţanu, UNPR) nu se mai regăsea pe teren la data auditului (2011). În 2014, la ADP Sectorul 2, preţul băncilor variază de la 415 lei (banca cu spătar de lemn şi schelet metalic) la 1.432 lei (banca cu spătar, material plastic reciclat). ADP a angajat  fondurile bugetului local pentru amenajarea spaţiilor verzi s-a realizat în principal în anii 2011-2012 prin utilizarea procedurii de achiziţie directă, în proporţie de 72% din totalul contractelor încheiate, se arată în audit.

• Sector 3

În 2012 (an în care primari au fost Liviu Negoiţă - PDL şi Robert Negoiţă - PSD), s-au cheltuit circa 4,5 milioane de lei pentru arbori care s-au uscat sau au fost furaţi. O pagubă de 1,5 milioane de lei s-a înregistrat la arbuştii plantaţi pe bd. Theodor Pallady deoarece nu a rămas nici măcar unul. În plus, primăria nu avea garanţie pentru arbuşti. “Suma plătită, doar pentru achiziţionarea de flori, arbori şi arbuşti de către Sectorul 3 în anii 2011 şi 2012 (cand primar era Liviu Negoiţă, PDL) a însumat 39.514.000 lei, rezultând astfel că Sectorul 3 a dovedit o vădită lipsă de responsabilitate şi dezinteres faţă de banii contribuabililor”, se spune în document. În perioada 2007-2010 (primar Liviu Negoiţă), au  fost plantaţi 4.506 platani şi tei, din care 2.042 au fost cumpăraţi la un preţ cuprins între 20-30  lei/buc în anii 2007-2008, iar  2.464 arbori au fost achiziţionati la un preţ cuprins între 1.559 şi 2.419  lei/buc, în intervalul 2009-2010, de 100 de ori mai mult, se mai arată în audit. Patru bănci cumpărate în mai 2012, au costat 20.000 lei, 410 bănci înregistrate sub denumirea “complex ornamental compus dintr-un ghiveci şi bancă betonată”, achiziţionate în 2010 şi 2011, au costat 2,8 milioane lei şi 13 coşuri de gunoi din lemn exotic şi metal, cumpărate în 2010 au costat 37.000 de lei. ADPB Sector 3 (primar Robert Negoiţă), a achiziţionat o bancă la preţul de 3.890 lei.

• Sector 4

La Sectorul 4, în anul 2010 (primar Cristian Popescu Piedone) s-au constatat plante perene şi rulouri de gazon în valoare de 354.000 de lei care nu au fost găsite de auditori pe amplasamente. Primarul a afirmat că acestea fie au fost furate, fie s-au uscat. De asemenea, în 2008 o investiţie în amenajări peisagistice (primari Adrian Inimăroiu - PNL şi Cristian Popescu Piedone - PC) în valoare de 263.000 lei, cu recepţii finale în 2009, a fost înlocuită total în 2009 pentru că ADP Sector 4 a efectuat lucrări de modernizare la comanda primăriei. Este vorba despre un sistem automatizat pentru irigaţii,  arbuşti,  rulouri de gazon în sumă  de 1.088 mii lei achitată de Sectorul 4, efectuate în luna mai 2008 la scuarul de pe toată lungimea Şoselei Berceni, distruse în 2010 ca urmare a lucrărilor   de   supralărgire   efectuate   de Administraţia Străzilor.

• Sector 5

Din verificarea efectuată la ADP Sector 5, (primar Marian Vanghelie - PSD), în două contracte pentru parcurile Romniceanu şi Pecineaga s-au constatat diferenţe foarte mari pentru aceleaşi produse. De exemplu, o magnolie în parcul Romniceanu a costat 405 lei, iar în Parcul Pecineaga 35 lei. Un Chamaecyparis gold a costat 243 lei într-un parc, iar în altul 162 lei.

• Sectorul 6

Cele mai mari distrugeri au fost constatate la arbuştii Thuja: din cele 5.000 fire plantate au fost  găsite pe teren  doar 1.500 de fire, paguba reprezentând  un  procent  de 70%  din cantitatea plantată în anii 2013-2014 (primar Rareş Mănescu, PNL) şi la arborii Acer, la care procentul distrugerilor şi furturilor, pe o perioada de doi ani, a fost de 88,8%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-12

TAGURI: prejudiciu, primarii, curtea de conturi, ong
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CETATEAN
12 Ian 2016

Bravo sa il faceti pe mafiotul Negoita primar general . Ura mafia
S-A LASAT SA PERIME
16 Ian 2016

CONSTATAM CA LIBERALII (1) IMPREUNA CU PSD-ISTII (2) AU FACUT CEL MAI MARE JAF IN BUCURESTI
Random imageUltimele stiri


loading...