2018-07-18 00:10


ONG-urile reclamă că Municipalitatea ar fi început reamplasarea Halei Matache

 |  08:21
ONG-urile reclamă că Municipalitatea ar fi început reamplasarea Halei Matache

Organizaţiile neguvernamentale reclamă faptul că, luni seara, municipalitatea ar fi început acţiunile de reamplasare a Halei Matache din Capitală, în zonă aflându-se utilaje şi poliţişti care ar fi încercuit perimetrul.

Preşedintele Asociaţiei "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan, a declarat, luni seara, la Digi 24, că "operaţiunea este total ilegală pentru că nu ai voie să îl muţi (n.r. un monument istoric) decât pentru a-l proteja".

"La lăsarea întunericului, Primăria şi echipele au ceva de ascuns, le e frică de adevăr şi de opinia publică. Speră ca, până mâine dimineaţă, când lumea o să meargă la muncă, operaţiunea să fie încheiată şi să nu mai existe scandal. (...) Operaţiunea este total ilegală pentru că nu ai voie să muţi un monument istoric decât pentru a-l proteja pe el nu pe şoseaua care trece pe lângă el", a afirmat Nicuşor Dan.

El a susţinut, de asemenea, că va fi depusă o plângere penală în cursul zilei de marţi "şi acţiuni civile împotriva mutării halei cu solicitarea ca aceasta să fie reconstruită pe amplasamentul pe care se găseşte deja".

"Am sunat la 112, a venit un echipaj de poliţie care a chemat şeful de şantier, iar şeful de şantier i-a arătat o autorizaţie emisă de primarul general azi. Deci lucrările se desfăşoară în baza unei autorizaţii pe care primarul general a emis-o azi, probabil în baza unui aviz al Ministerului Culturii. (...) E puţin probabil ca în ritmul în care se lucrează clădirea originală să poată fi salvată", a afirmat Nicuşor Dan.

Irina Zamfirescu, reprezentantul unui ONG care se opune mutării Halei Matache, a spus că în cursul zilei de luni a avut loc o dezbatere publică referitoare la trei PUZ pentru zona Berzei-Buzeşti şi a adăugat că acestea ar urma să intre în discuţia CGMB, în următoarea şedinţă.

''Nu este legal ce se întâmplă aici. Azi (n.r. luni) au fost discutate trei planuri urbanistice zonale. Noi (n.r. ONG-urile) am fost din nou încrezători într-un dialog real şi că dezbaterea va avea consecinţe. Se pare că decizia de demolare a Halei Matache era luată dar nu ni s-a comunicat. Luptăm pentru legalitatea demersului'', a spus Irina Zamfirescu, potrivit Agerpres.

Arhitectul şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, a declarat, luni, că în ceea ce priveşte problema Halei Matache locuitorii din zonă sunt victime ale conflictului dintre municipalitate şi organizaţiile neguvernamentale pe tema strămutării sau nu a acestei hale.

"Important, după părerea mea, în acest moment, este să se facă un proiect corect de reabilitare a zonei propriu-zise a pieţei, care să asigure şi un parcaj subteran, o reabilitare a spaţiilor de acolo pe domeniul public, pentru că victimele sunt cetăţenii din zonă, cei care trăiesc acolo şi şi-au pierdut comerţul, nu s-a luat nicio măsură reparatorie pentru ei. Important ar fi să se conştientizeze că sunt nişte probleme acolo", a afirmat reprezentantul Primăriei Capitalei, prezent la o dezbatere publică privind aprobarea celor trei planuri urbanistice zonale ale zonei Berzei - Buzeşti, care prevăd inclusiv strămutarea Halei Matache.

Primăria Capitalei precizează că lucrările de demontare a Halei Matache, începute luni seară, au autorizaţia necesară, eliberată conform legii, monumentul urmând să fie reconstruit, folosind elementele arhitecturale cu valoare de patrimoniu, pe un amplasament din apropiere.

"În vederea operaţiunii de demontare a halei s-au obţinut atât avizul pentru conceptul de strămutare eliberat de Ministerul Culturii, precum şi avizul Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Bucuresti. Astfel, pentru proiectul de desfacere, s-a eliberat în condiţiile legii autorizaţia de dezmembrare, în vederea executării lucrărilor pentru demontarea elementelor artistice componente ale Halei Matache", se arată într-un comunicat remis de municipalitate.

Potrivit sursei citate, restaurarea, recondiţionarea şi depozitarea elementelor halei se vor face în condiţii optime, în vederea reconstruirii pe un amplasament adiacent.

Primăria Capitalei mai precizează că activitatea de demontare se face în baza expertizei şi a studiului întocmit de specialişti în clădiri de patrimoniu, la solicitarea municipalităţii.

"Operaţiunea are loc în prezenţa unui expert restaurator, atestat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, în domeniul restaurării structurilor metalice, conform prevederilor exprese ale legii. De asemenea, precizăm şi pe această cale că vor fi executate mulaje ale basoreliefului ornamental de pe faţada principală, în vederea reconstruirii acestuia. Este important de subliniat că elementele arhitecturale cu valoare de patrimoniu se vor preleva, conserva, depozita şi restaura, în vederea reconstrucţiei clădirii", se mai arată în comunicat.

Potrivit municipalităţii, lucrările vor fi executate cu celeritate, având în vedere "situaţia de disconfort prelungit a locuitorilor din zonă, (disconfort creat de nenumărate contestaţii ale lucrării depuse atât la instanţele din Bucureşti, cât şi la cele din Cluj-Napoca), precum şi impactul negativ asupra agenţilor economici, astfel încât operatiunea de desfacere să fie finalizată cât mai repede".

Este important de menţionat, subliniază Primăria Capitalei, că autorizaţia de construire a fost eliberată cu respectarea legislaţiei în vigoare, având la bază toate avizele necesare. "Totodată, menţionăm şi pe această cale că faza avizării PUZ-urilor corespunzătoare diametralei Nord-Sud este independentă de decizia strămutarii Halei Matache, aceasta din urmă reprezentând un imobil aflat în proprietatea privată a municipalităţii încă din 2010", se mai arată în comunicat.

In cazul Halei Matache, mai precizează sursa citată, decizia municipalităţii nu a fost una de demolare a imobilului, ci de relocare a acestuia, pe un alt amplasament, reamplasare ce urmează a fi realizată ulterior restaurării elementelor metalice care au fost considerate de către experţii în materie ca având valoare de monument istoric.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639874-08-22

TAGURI: ONG, PMB, Hala Matache

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova

Besliu Servicii Funerare Brasov este o afacere de familie. Promisiunea noastra este aceea de a fi alaturi de fiecare familie si de fiecare persoana pentru a trece peste momentele grele, pentru ca timpul si atentia dumneavoastra sa fie acordate celor dragi.