2017-01-21 15:24

SOCIAL


Oprescu lasă francezii să ne “ardă“ la căldură

 |  19:12
Oprescu lasă francezii să ne “ardă“ la căldură

RADET Bucureşti urmează să-şi concesioneze serviciile către Dalkia SA,firmă ce face parte din acelaşi concern cu Apa Nova. Măsura este parte din strategia detransformare a RADET în societate comercială, aşa cum doreşte primarul SorinOprescu. Această variantă a fost confirmată atât de sindicaliştii Regiei, cât şide reprezentanţi ai Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi ai Primăriei Capitalei.

Serviciile Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti,aflată în curs de “transformare” în societate comercială, vor ficoncesionate către Dalkia SA, potrivit datelor deţinute de sindicalişti.Posibilitatea ca firma străină să preia serviciile celui mai mare distribuitorde energie termică din România şi, în acelaşi timp, unul dintre cei mai maridin Europa, a fost confirmată pentru ziarul “Puterea” şi de surse din cadrul Primăriei Capitalei şi ConsiliuluiGeneral al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Sindicaliştii din RADET nu suntde acord cu proiectul de privatizare a Regiei, dorit de edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu,şi de consilierii municipalităţii. Sindicaliştii susţin că în cazul în careRADET va fi privatizată, vor avea de suferit atât angajaţii Regiei, cât şi ceilalţilocuitori ai Capitalei. “Este adevărat că se vorbeşte despre o concesionare de servicii. Noi am spuscă nu suntem de acord cu acel proiect. Vor fi urmări grave şi pentru angajaţi şipentru consumatori. Potrivit acelui studiu realizat de Pricewaterhouse (n.r. -la solicitarea primarului Sorin Oprescu), în 8 ani, gigacaloria va fi de 630 delei. Primăria tot va fi nevoită să plătească subvenţiile pentru populaţie. Nurezolvă nimic. Asta pentru că au refuzat să majoreze treptat preţulgigacaloriei. Ei nu au majorat preţul cu 5-10 procente, dar CET-urile au făcut-oşi s-a ajuns la această situaţie. Dacă va fi aplicat acest proiect, ar urma săfie diponibilizaţi 1.900 de angajaţi ai RADET, conform studiului. Serviciile arurma să fie concesionate către Dalkia”, ne-a declarat preşedintele sindicatului liber dinRADET, Ioana Stoica.

În şedinţa din 28.07.2011 a CGMBvor fi stabilite, cel puţin teoretic, toate procedurile de transformare a RADETîn societate comercială. Abia în urma acestei “operaţii” urmează să fie concesionate, cel mai probabil cătreDalkia SA.

Dalkia face parte din grupul VeoliaEnvironnement (cu filiale în 84 de ţări), unde mai sunt incluse şi Veolia Apă(Apa Nova), Veolia Salubritate şi Veolia Transporturi.

În România, Dalkia este prezentă din 1992, prinfilialele Dalkia Termo Prahova, Dalkia Alba-Iulia şi Dalkia Tulcea.

Debranşărileau îngheţat în aşteptarea decizieifinale privind RADET

Reprezentanţii RADET Bucureştine-au explicat că, spre deosebire de alte perioade ale anului, a fost înregistratun număr redus de cereri de debranşare, în ultimele două luni. Aceasta întrucâtcetăţenii aşteaptă să afle ce se va întâmpla cu Regia, dar şi pentru că mulţi bucureştenisunt în concediu, susţin angajaţii RADET.

În şedinţa din 30.06.2011, consilieriigenerali ai Capitalei au discutat planul de redresare financiară a RADET, ceprevede şi “transformarea” Regiei în societate comercială.

Primarul general, Sorin Oprescu, a declarat în repetate rânduri,că, în opinia sa, concesionarea de servicii ar fi cea mai bună soluţie pentruRADET, “după modelul Apa Nova”. Rămâne la latitudineaconsilierilor care va fi varianta aleasă, însă o decizie trebuie luată, pentrucă altfel în 2012 nu vom mai putea acoperi cu bugetul nici măcar un sfert dinconsumul populaţiei", spunea edilul-şef al Capitalei la începutul anului.Oprescu sublinia că, deşi nu pot fi spuse cu exactitate efecteleprivatizării RADET, toate consecinţele urmează să fie discutate cu cei careurmează să se prezinte la negocieri în privinţa concesionării. Potrivitprimarului general, şi-au arătat disponibilitatea de a participa la discuţii înprivinţa concesionării atât concerne naţionale, cât şi multinaţionale din SUA, Elveţia, Franţa şiItalia, însă discuţiile sunt "la faza de intenţie".Studiul privind eficientizarea RADET a costat între 80.000 şi 120.000 de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-04-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

CRISTIV
19 Iul 2011

De ce nu pot romanii sa aiba grija de ce e al lor?
ARES
20 Iul 2011

Se astepta cineva ca sindicalistii sa sara in sus de bucurie ?Nu,nimeni!Ideea privatizarii sau a concesionarii regiei nu e pe placul sindicalistilor!Le convine actuala situatie!Ce le pasa lor ca Sorin Oprescu si municipalitatea nu-si mai pot permite subventionarea caldurii?
ANDUTU
20 Iul 2011

Da ma dar isi pot permite sa ii cheltuiasca pe spatii verzi sau in studii de fezabilitate etc. Halal.

Adauga un comentariu

Random image