2017-01-19 00:11

SOCIAL


Oprescu nu vrea să mai subvenţioneze căldura . După privatizarea RADET, bucureştenii vor plăti 476 de lei mai mult pe gigacalorie

 |  19:04
Oprescu nu vrea să mai subvenţioneze căldura  . După privatizarea RADET, bucureştenii vor plăti 476 de lei  mai mult pe gigacalorie

Locuitorii Capitalei vor plăti 600 de lei pe gigacalorie, din 2020,potrivit unui studiu al Primăriei Municipiului Bucureşti. Edilul-şef alCapitalei, Sorin Oprescu, vrea privatizarea Regiei Autonome de Distribuţie aEnergiei Termice (RADET) pentru a nu mai plăti subvenţii. Sindicaliştii RADETavertizează că 50% din populaţia Bucureştiului nu-şi va mai permite încălzirealocuinţelor, dacă RADET va fi oferită unui investitor străin. Liderii sindicaliacuză primarul general că preferă să arunce banii publici pe subvenţii pentrulebede şi altele.

Privatizarea Regiei Autonome deDistribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, dorită de primarul general alCapitalei, Sorin Oprescu, va obliga cetăţenii să plătească până la 600 de leipe lună pentru o gigacalorie, în maximum nouă ani. Conducerea SindicatuluiLiber şi Independent din RADET acuză Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) cădezinformează opinia publică, deoarece nu prezintă efectele pe care le-ar aveaprivatizarea principalului distribuitor de energie termică din România. “A fost realizat un studiu de eficientizare a activităţiiRADET. Se urmăreşte privatizarea Regiei. Acest lucru ar însemna ca, până în2020, bucureştenii să fie nevoiţi să plătească 300-600 de lei pe gigacalorie.Puţini oameni îşi permit acest lucru, având în vedere ce salarii primesc.Oamenii vor rămâne în frig. Numărul angajaţilor va fi redus de la 4.100, la2.500. Facturile ar urma să crească încă de la sfârşitul acestei perioade detransmitere a energiei termice. Nu este explicată situaţia reală populaţiei.Mi-e greu să cred că un investitor străin ar veni să investească bani înRomânia, în loc să obţină ceva”, ne-a declarat preşedintele sindicatului dinRADET, Ioana Stoica. Aceasta susţine că primarul Oprescu ar putea să acorde încontinuare subvenţia pentru energie termică, renunţând la alte subvenţiiinutile pentru populaţie. “Primăria crede că va veni uninvestitor străin care să le aducă bani, să îmbunătăţească reţeaua de distribuţiea energiei termice. Pentru a privatiza Apa Nova, au trebuit să modernizezetoată reţeaua. Primarul spune că nu poate renunţa la Bucureşti pentru RADET şiRATB. Ar trebui să nu mai arunce subvenţii pentru lebede, lalele sau altele.Noi am realizat un sondaj şi am constatat că 50% din populaţia Bucureştiuluiare salariul minim pe economie sau este reprezentată de pensionari. Vom ajungeca jumătate să îşi permită căldură şi apă caldă, iar alţii să se zbată pentruexistenţă”, ne-a mai spus Stoica. Liderul sindical susţine că municipalitatea are partea ei de vină pentrudatoria istorică a RADET către ELCEN. “Consilierii aufost nemulţumiţi că le-am trimis o scrisoare prin care am explicat că bugetulnu este suficient pentru acoperirea datoriilor. În afară de drepturilesalariale, au blocat tot. Primarul spune că nu s-a întârziat niciodată platasubvenţiei. Nu este adevărat. La finele lui 2010 au existat datorii din 2009”, ne-a mai explicat Ioana Stoica.

Oprescu vrea concesionare de servicii

Conducerea Regiei susţine că studiul a fost realizat fărăştirea ei. “Primăria a realizat acel studiu. Noi nu am fost consultaţi. Primăria a luat date de la noi şi a realizatstudiul. Trebuie să negociem şi să vedem ce strategii pot fi aplicate. E normalca nici Primăriei să nu-i convină să plătească datoria istorică faţă de ELCEN.Am auzit şi de privatizarea RADET. E soluţia lor. Nu eu decid acest lucru”, ne-a declarat directorul RADET, Mihai Bogdan Becheanu.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, adeclarat, ieri, că problema privatizării RADET este în fază de informare aConsiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), care va decide pentru unadintre cele trei variante rezultate în urma unui studiu privind eficientizareaRegiei, precizând că el susţine ca variantă concesionarea de servicii. “Înprivinţa privatizării RADET, suntem în faza de informare a Consiliului. Varămâne la latitudinea consilierilor generali alegerea unei variante. Eu susţinconcesionarea de servicii ca variantă din cele trei rezultate în urma unuistudiu efectuat asupra modalităţii de eficientizare a Regiei”, a spus SorinOprescu. Edilul a explicat că, în urma unui studiu privind modalitatea defiabilizare a Regiei, au rezultat trei variante, din care municipalitatea, cuacordul CGMB, va trebui să opteze pentru una dintre ele în următoarea perioadă,având în vedere că începând cu 2012 subvenţiile la gigacalorie nu vor mai fiacordate. “Rămâne la latitudinea consilierilor care vafi varianta aleasă, însă o decizie trebuie luată, pentru că altfel în 2012 nuvom mai putea acoperi cu bugetul nici măcar un sfert din consumul populaţiei”,a mai spus Oprescu. Primarul a subliniat că, deşi, nu pot fi spuse cuexactitate efectele privatizării RADET, toate consecinţele urmează să fiediscutate cu cei care urmează să se prezinte la negocieri în privinţaconcesionării.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-07-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image