2017-01-24 13:16


Oprescu ţine la secret proiectul Bulevardului Uranus. Ordinul Arhitecţilor refuză să comenteze „eşecurile de gândire” ale primarului general

 |  16:48
Oprescu ţine la secret proiectul Bulevardului Uranus. Ordinul Arhitecţilor refuză să comenteze „eşecurile de gândire” ale primarului general
Bulevardul Uranus dinCapitală nu este decât o stradă de dimensiuni mari care dărâmă totul în stângaşi în dreapta, dacă va fi realizat conform proiectului actual al primărieiconduse de Sorin Oprescu, susţine preşedintele Ordinului Arhitecţilor dinRomânia (OAR), Şerban Ţigănaş. Acesta acuză Primăria Municipiului Bucureşti (PMB)că ţine secret proiectul viitorului Bulevard Uranus şi că refuză să dialoghezecu specialiştii în construcţii, arhitectură şi urbanism. Potrivit proiectuluiPMB, Bulevardul Uranusvaface legătura între Piaţa Victoriei şi Palatul Parlamentului.

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR),Şerban Ţigănaş, a declarat pentru ziarul „Puterea” că proiectul BulevarduluiUranus, din Capitală, susţinut de primarul general Sorin Oprescu, nu prevedenimic despre spaţiul pietonal şi nu este altceva decât o stradă de dimensiunimari care dărâmă totul în lateralele ei. „Acest proiect pare neterminat. Uităsau nu are nici o referire la lucruri fundamentale, care sunt pietonul şicadrul construit. Este un proiect parţial. Este un proiect care - din câte ştiupână acum, poate există şi mai mult, dar de ce nu se arată - nu se referă lacadrul arhitectural. Se referă la doar cum să construim o şosea, o stradă demare capacitate, demolând în stânga şi în dreapta. Atât, unde e restul? După cese dă în funcţiune şi ne vom putea da cu maşinile pe acolo, ce va fi în stângaşi în dreapta?”, ne-a declarat Şerban Ţigănaş.

Edilul-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, a anunţat că îlva da în judecată pe preşedintele OAR pentru că a „blocat” proiectulBulevardului Uranus. De cealaltă parte, preşedintele Ordinului Arhitecţilorsusţine că nu el a blocat proiectul municipalităţii bucureştene şi că oficialiiPrimăriei Capitalei ţin ascuns proiectul cu pricina. „Prin ce susţine domnulprimar că mă dă în judecată? Nu are argumente. Eu nu am spus niciodată că vreausă blochez proiectul. Nu am blocat niciodată proiectul. Ce interes aş avea săblochez proiectul? Eu nu cunosc acest proiect. Ei lucrează în lipsă detransparenţă. Este o lipsă totală de transparenţă a Primăriei Generale. Aceastaeste prima problemă. Nu putem vorbi despre un proiect pe care nu-l cunoaştem.De fiecare dată când s-a vorbit despre acest proiect, s-a prezentat doar unfragment. Dânsul (n.r. - primarul general Sorin Oprescu) vorbeşte totalnefondat”, ne-a mai explicat Şerban Ţigănaş.

Preşedintele OAR: Primăria refuză orice discuţie

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România susţinecă instituţia pe care o reprezintă a încercat să colaboreze cu PrimăriaCapitalei, dar a fost refuzată. „Noi am făcut o serie de propuneri pentru caproiectul să fie mai fericit, să fie mai bun. Primăria confundă. Când îţi spunecineva hai să te ajut, ei înţeleg că vrei să-i blochezi. E problemă de limbaromână sau de logică. Eu nu trebuie să comentez orice eşec de gândire al cuiva.Ordinul Arhitecţilor a încercat să colaboreze cu Primăria Capitalei şi încearcăîn continuare. În primul rând, am cerut să fie cunoscut proiectul, apoi amfăcut nişte propuneri constructive. Nu este normal ca, atunci când cineva vineşi îţi spune că lucrurile nu sunt în regulă, hai să facem ceva, tu să sari săspui te dau în judecată. Nu noi am sesizat că lucrurile nu sunt în regulă, aconstat societatea civilă, toată lumea a constata, este evident”, ne-a declaratpreşedintele OAR, Şerban Ţigănaş. Acesta susţine că reprezentanţiimunicipalităţii sunt în continuare invitaţi la dezbateri pe tema viitoruluiBulevard Uranus. „Noi am propus să ne întâlnim. E mult mai uşor să dai vina pecineva că a blocat proiectul. Cu ce instrument să blochez eu un proiect?Justiţia română a blocat proiectul, judecând un proces probabil drept. Sper căjustiţia română e dreaptă. Am organizat dezbateri pe această temă. I-am invitatla dezbateri (n.r. - pe reprezentanţii Primăriei Generale), dar au refuzat. Îiinvităm în continuare. Noi propunem dialog, discuţii constructive cuspecialişti. Am organizat întâlniri internaţionale cu oameni pe care i-am adusde pe alte continente, din alte ţări care au experienţă extraordinară îndomeniul acesta”, a mai menţionat Ţigănaş. Preşedintele OAR susţine căoficialii Primăriei Capitalei ar putea măcar să fie deschişi la dialog. „Amfăcut o întâlnire în Comisia de mediu a Camerei Deputaţilor, prezidată deSulfina Barbu, în care am adus specialişti din America, din Austria şi de laBruxelles şi am discutat despre probleme de genul acesta. Am făcut dezbaterepublică în Bucureşti acum o săptămână. Astea sunt instrumentele care cred căsunt importante. Să discutăm şi să vedem ce nu e bine. Atât timp cât oamenicare vin din profesie, dar şi din afară susţin că au rezerve sau chiar aurespins cu argumente ce se întâmplă acolo, cred că cel mai bun lucru pe care îlputem face este dialogul. Nici atât nu am putut face”, a mai spus ŞerbanŢigănaş.

Oprescu vrea despăgubiri de 3,8 milioane de lei

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declaratcă îl va acţiona în judecată pe preşedintele Ordinului Arhitecţilor din Româniapentru că acesta a blocat în justiţie lucrările la Bulevardul Uranus.Edilula precizat că îi va cere despăgubiri de 3,8 milioane de lei, adicăsuma pe care constructorii bulevarduluio cer municipalităţii pentruîntârzierea lucrărilor. Potrivit lui Oprescu, municipalitateamai are înjustiţie o acţiune împotriva Organizaţiei neguvernamentale „Salvaţi Bucureştiul”,dupăce aceastaa cerut în instanţăblocarea lucrărilor la bulevard.Reprezentanţilor societăţii civileli se cerdespăgubiri morale de6,6 milioane de lei. Oprescu a mai spus că lucrările la diametrala Buzeşti - Berzei,care fac parte din proiectul bulevardului, au fost oprite imediat după sentinţade la Cluj în procesul deschis de preşedintele OAR, iar în zonă au locacumdoar lucrări de conservare.

Proiectul bulevardului, suspendat până în aprilie 2012

Curtea deApel Bucureşti a suspendat pe 16 iunie hotărârea Consiliului General alMunicipiului Bucureşti prin care Diametrala Buzeşti - Berzei - Uranus a fostdeclarată de utilitate publică. Decizia de suspendare este dată până lajudecarea procesului în care se cere anularea acestui act administrativ,respectiv aprilie 2012. Decizia este definitivă şi irevocabilă. Acţiunea a fostdepusă de Asociaţia „Salvaţi Bucureştiul” la Tribunalul Bucureşti pe 29octombrie 2010. Acesta este cel de-al cincilea proces pe care PrimăriaCapitalei îl pierde în cazul Diametralei Buzeşti - Berzei - Uranus.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-08



Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


TEODOR
21 Iun 2011

Da!Dupa PDL,Salvati Bucurestiul si prefectul Atanasoaei,iata ca grupul franarilor lui Sorin Oprescu s-a marit!Acesti oameni chiar nu inteleg ca si rabdarea lui Sorin Oprescu are limite?Cate proiecte gratuite a facut Serban Tiganas pentru Bucuresti?Bun,mai mult ca sigur ca nu a facut!Atunci sa-l lase pe Oprescu sa-si vada de treaba!
Random image




Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală