2017-01-25 01:24


Orfanii, trataţi cu indiferenţă

 |  21:00
Orfanii, trataţi cu indiferenţă

Timp de aproape un deceniu, 136 de copii instituţionalizaţi într-un oferlinat din Capitală au fost obiectul unui studiu efectuat de cercetători americani de la mai multe universităţi de renume. Echipa oamenilor de ştiinţă, din care a făcut parte şi un român stabilit în SUA, Sebastian Koga, a concluzionat faptul că micuţii au avut mari probleme pentru a se dezvolta mintal dacă au stat în centrele de plasament în primii doi ani de viaţă, nereuşind să interacţioneze ulterior cu persoanele din jurul lor.

Toate datele au fost făcute publice la întâlnirea anuală a Asociaţiei Americane pentru Progresul Ştiinţei. Conform şefului echipei, Charles Nelsen, de la Şcoala Medicală Harvard, copiii care au petrecut primii doi ani din viaţă la orfelinat s-au comportat anormal în interacţiunile cu restul oamenilor în momentul în care au părăsit instituţia. Nelson şi colegii săi au ajuns la concluzia că micuţii au trăit în toată această periodă “într-un mediu spartan, în care au petrecut ore întregi holbându-se la un perete alb. Au primit foarte puţină atenţie din partea îngrijitorilor şi au urmat un program extrem de strict”, conform unui reportaj publicat în Science News. Comportamentul va rămâne unul asemănător la mulţi ani după părăsirea sistemului instituţionalizat.

Ulterior, jumătate dintre ei au fost mutaţi în case individuale, unde au fost educaţi de asistenţii maternali. Cunoscut ca şi Proiectul de Intervenţie Timpurie Bucureşti, experimentul a oferit o modalitate de a testa importanţa traiului într-un mediu bun. Când au împlinit 8 ani, micuţii care au trăit minim doi ani în centrele de plasament au avut deficienţe profunde pentru a purta o conversaţie normală, având de asemenea şi alte probleme de ordin social. Practic, micuţii instituţionalizaţi au înregistrat o scădere dramatică a materiei cenuşii, acolo unde sunt celulele nervoase ale creierului.  Echipa de cercetători a stabilit că micuţii trebuie adoptaţi urgent sau trimişi unui asistent maternal. “Îngrijirea instituţională trebuie să fie ultima instanţă”, a precizat Nelsen, adăugând că “ar trebui să se facă eforturi pentru a plasa un copil cât mai repede într-un mediu bun”. Conform ultimelor date, în România sunt peste 10.000 de copii instituţionalizaţi.

Lupte dramatice cu birocraţia

Românul Sebastian Koga, şef rezident la Universitatea Virginia, susţine că a întâmpinat probleme cu proiectul. “E o poveste lungă cu multe episoade din Kafka, conflicte cu baroneasa Nicholson şi lupte dramatice cu birocraţia. Cred că am contribuit la câteva reforme legislative importante în UE în această perioadă. În 2004 chiar am lansat Institutul pentru Protecţia Copilului la Bucureşti, dar, din păcate, nu a luat anvergura necesară”, ne-a spus Koga.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-06-06

TAGURI: orfani, Romania, proiect, cercetatoriComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image
Media

Trenuri intarziate
Trenuri intarziate 06 Ian 2017 | (0)
Social

Deszăpezire „exemplară” în Capitală