2017-01-21 15:26

SOCIAL


Pacienta cu escare folosită de ministrul sănătăţii ca argument pentru închiderea spitalelor a murit

 |  14:20
Pacienta cu escare folosită de ministrul sănătăţii ca argument pentru închiderea spitalelor a murit
Pacienta din Constanţa, cu răni până la os, folosită ca exemplu deministrul sănătăţii, Cseke Attila, pentru a demonstra necesitatea închideriispitalelor, a murit. După ce unitatea medicală din Băneasa (judeţul Constanţa),în care era internată a fost închisă, femeia a fost mutată la un spital dinVaslui şi apoi înapoi în Constanţa, un drum dus-întors de sute de kilometri.

Pe data de 13.04.2011, ministrul sănătăţii, CsekeAtilla, le-a cerut celor care au scos oameni în stradă să protesteze faţă deînchiderea spitalelor să înceteze aceste manifestări, precizând că măsuraînchiderii unităţilor sanitare trebuia luată chiar dacă nu este populară. Csekes-a folosit de imaginea unei paciente care avea escare până la os pentru a-iconvinge pe manifestanţi să renunţe la proteste. „Îi rog pe cei care au scos oamenii în stradă să înceteze acestemanifestări. Cseke poate fi ministru azi, mâine sau poate să nu mai fie ministru,dar toţi vom fi pacienţii acestui sistem. Nu este omăsură populară, dar trebuia luată”, declara ministrul cu aproximativ o lună în urmă. Pentru ademonstra că era necesar ca 67 de unităţi sanitare să fie închise, Cseke Atillaa prezentat imagini şocante cu pacienta de la Centrul de Sănătate Băneasa, dinjudeţul Constanţa, care avusese un accident vascular cerebral şi prezentaescare profunde, până la os. Ministrul a precizat că femeia era internată de 32de luni în unitatea sanitară, iar răni de o asemenea gravitate puteau fi făcuteîn patru-şase luni de imobilizare. „Astăzi (n.r. - ieri) nu vă prezintindicatori sau cifre. Vreau să vă arăt imagini pentru a vă arăta şi demonstracum erau trataţi pacienţii în spitale. (...) Şase luni afost imobilizată fără să-i pese cuiva. Ca bolnav cronic, trebuia internată 50de zile. Nu doar că au ţinut-o degeaba, dar auîmbolnăvit-o şi de altceva”, a declarat atunci ministrul Cseke Atilla.

După prezentarea imaginilor cu rănile femeii internate în Centrul deSănătate de la Băneasa, demnitarul i-a întrebat pe cei care au criticat măsurade închidere a unităţilor medicale dacă ar fi fost mai bine ca astfel depacienţi să rămână într-o instituţie care nu poate fi numită spital. „Ce artrebui să facem cu acest sistem? Să luăm măsuri radicale sau să păstrămasemenea cazuri? Oamenii mor cu zile, măcinaţi de răni. (...) Cine îşi asumăsuferinţa acestei femei? Un om responsabil trebuie să ia măsuri”, a mai spusCseke Atilla, adăugând că în acest caz va fi sesizat ColegiulMedicilor şi toate instituţiile abilitate.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-08-31

Mai multe imagini:
Pacienta cu escare folosită de ministrul sănătăţii ca argument pentru închiderea spitalelor a murit
zoom
Pacienta cu escare folosită de ministrul sănătăţii ca argument pentru închiderea spitalelor a murit
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image