2017-01-16 23:54

SOCIAL


Părinţii îşi abuzează psihologic copiii

 |  14:08
Părinţii îşi abuzează psihologic copiii

Un studiu realizat de Departamentul de Asistenţă Socială din cadrul Universităţii “Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, privind Abuzul şi Neglijarea Copilului în Balcani arată că mulţi copii din România sunt ignoraţi chiar de părinţii lor.

În ultimul an, 65,8% dintre copii au avut experienţe de tipul abuzului psihologic, cum ar fi ignorare, evitarea comunicării, nerecunoaşterea meritelor, defăimare, denigrare, nerespectarea intimităţii sau umilire.

Un procent de 42,3% dintre fete şi 48,0% dintre băieţi afirmă că au avut parte de comportamente parentale care intră în categoria abuzului fizic.

Comportamente de tipul neglijării sunt declarate mai frecvent de către fete, decât de băieţi (20,7% vs 17.6%). Părinţii nu au renunţat la metoda parentală tradiţională, dar în 93% dintre cazuri copiii au parte şi de discuţii sau recompense.

Atât din chestionarele copiilor cât şi din cele ale părinţilor rezultă că abuzul psihologic este forma cea mai răspândită de rele tratamente (practici parentale din această categorie fiind semnalate de 65,8% dintre copii şi 63,8% dintre părinţi).

Frecvenţa comportamentelor parentale de tipul abuzului fizic este de 47,8% conform răspunsurilor părinţilor, faţă de 44,8% la copii.

Neglijarea este subestimată de către părinţi, ei declarând doar în proporţie de 7% comportamente din categoria neglijării copiiilor, pe când o cincime (19,4%) dintre copii afirmă că au suferit comportamente parentale de neglijare. Diferenţele sunt semnificative şi în cazul abuzului sexual, care apare la 5,1% dintre copii, în comparaţie cu 2,7% la părinţi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-12-18Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image