2018-12-19 13:49


Particularele se bat să prindă mastere

 |  21:00
Particularele se bat să prindă mastere

Ministerul Educaţiei, prin Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), trebuie să anunţe astăzi oficial lista celor 12 instituţii de învăţământ superior care au dreptul să organizeze, din acest an universitar, doctorate.

Surse MECTS susţin că strategia a fost modificată şi că va fi anunţată o listă cu 20 de universităţi ce vor primi dreptul să organizeze masterate. “Luptele din culise, în special din spatele cabinetelor politice, sunt foarte puternice. Pe lista cu instituţiile selectate în vederea organizării de doctorate nu figurează nici o universitate particulară, situaţie ce a declanşat o nemulţumire generală la nivel parlamentar, indiferent de culoarea politică a subiecţilor, ştiindu-se că mulţi dintre ei semnează state de plată în învăţământul privat. În consecinţă, pentru a nu tulbura prea mult apele, în mare secret, conducerea MECTS a dispus să se întocmească şi o listă cu 20 de universităţi ce îndeplinesc condiţiile pentru organizarea de masterate, listă în care figurează şi instituţii particulare de învăţământ superior”, ne-a precizat un inspector de specialitate. Altfel spus, în accepţiunea conducerii ministeriale, un asemenea anunţ va dilua supărarea generală, în condiţiile în care fondul problemei este legat de finanţările venite de la bugetul de stat.

Ţeapă cu experţii internaţionali

Potrivit Legii educaţiei naţionale, ierarhizarea universităţilor în acest scop trebuia făcută împreună cu experţi internaţionali. Însuşi ministrul Funeriu a confirmat, încă din luna martie, că a fost semnat un protocol de colaborare cu Asociaţia Europeană a Universităţilor. "Legea educaţiei cere experţi internaţionali la clasificarea universităţilor, pentru că în mediul universitar românesc domneşte neîncrederea. Iar în mediul european domneşte neîncrederea faţă de ceea ce se întâmplă în mediul academic românesc”, spunea ministrul. Cu toate aceste asigurări, asistăm la o primă încălcare a legii.„A existat un , Ministerul Educaţiei şi EUA - Asociaţia Europeană  a Universităţilor -, prin care se anunţa colaborarea celor două instituţii în vederea realizării primei evaluări. Acela a fost şi primul, şi ultimul semnal în privinţa acestei colaborări. Ulterior, au apărut informaţii, pe surse, că EUA s-ar fi retras din proiect, pentru că nu are în obiectul de activitate evaluările universităţilor. Mai mult, circa 37 de universităţi româneşti sunt şi membre ale EUA, situaţie care ar fi pus sub semnul întrebării neutralitatea asociaţiei, faţă de toate universităţile româneşti”, precizează Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei EDU CER.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-03-04
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


CHIRA
10 Aug 2011

"fondul problemei este legat de finantarile venite de la bugetul de stat "... 20 univ pt master si alte cateva pt doctorate ... tot atatea gauri negre de inghitit alocatii bugetare ... si oricate defalcari ale acestor alocatii pe capitole ar fi prin lege, tot ii vor ramane lui costoiu, manager si gastii lui de parveniti si lipitor pentru a-si serba zilele de nastere cu purcel de lapte si alte delicatese in sala de protocol a politehnicii in care tocmai a schimbat termopanele cu firmele clientelare .. s-auzim numai de bine... si traiasca andronescu, recomandata de vanghelie ...
BABLU
29 Iul 2012

am citit blugul tau itnmaplator cautand ceva pe net.. fain blog si faina pasiune. Am citit aici la comentarii ca nu ai fost in piatra craiului si ma gandeam ca te-as incuraja in vre-un fel daca te-as invita la o tura in crai. Planuiesc de ceva zile o iesire si tot nu prea reusesc sa strang o gasca de 3-4 oameni mai toti is ocupati etc si fie ca ii strang fie ca nu m-as bucrua sa arat craiul unui iubitor de munte ca tine:>toate bune!
RAVI
31 Iul 2012

Alin Dane, gandeste-te un momnet doar ce ne-am face daca am avea suprematia (cum o au americanii la hochei, baschet, fotbal (american clar), atletism s.a.m.d. Ce am publica atunci, tot fotbal? Nu cred. Stai putin ??? noi detinem suprematia la fotbal de vedem numa fotbal la tv??? AVEM NOI ROMANIA O ECHIPA CARE SA FIE LOCUL 4 IN LUME????????? NU AVEM !!!!Avem un Adrian Pop care sta in chirie si abia se descurca cu bani de pe o zi pe alta si care DA este locul 4 in lume Fotbalul romanesc e praf dupa parerea mea si pentru mine este egal cu ZERO
Random imageUltimele stiri


loading...