2019-02-21 07:58


Pașapoartele NU vor fi GRATUITE de la 1 februarie

 |  14:39
Pașapoartele NU vor fi GRATUITE de la 1 februarie
Florentin Dincă

Mulţi români au fost induşi în eroare în legătura cu taxele de liberare a paşaportului. De la 1 februarie vor fi eliminate doar o parte din taxele paşaportului, după adoptarea de către Parlament a legii care elimina 102 taxe. Astfel, românii vor plăti în continuare pentru pașaport. Chiar dacă nu atât de mult ca înainte, dar oricum, el nu este GRATUIT, cum greşit s-a înţeles.

S-a lăsat să se înţeleagă că, de la 1 februarie 2017, persoanele fizice nu vor mai trebui să plătească taxe la eliberarea pașapoartelor, conform potrivit Legii nr. 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ce a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 15 din 6 ianuarie 2017 şi va intra în vigoare la 1 februarie 2017.

IMPORTANT DE ŞTIUT. Prețul unui pașaport este format din trei taxe: contravaloarea fizică a pașaportului, taxa de eliberare și recuperările. Prin legea de mai sus se elimină doar ultimele două taxe. Astfel, românii vor plăti în continuare pentru pașaport. Pașaportul electronic simplu va fi 59 de euro sau contravaloarea în lei, față de 100 de euro în prezent. Pașaportul temporar va costa 20 de euro (sau contravaloarea în lei), față de 80 de euro cum este acum, iar titlul de călătorie va fi de 5 euro, în loc de 60 de euro, conform digi24.ro. Procurile, care costă în acest moment 60 de euro, vor costa doar 3 euro.

Ce taxe nu vor mai plăti persoanele fizice de la 1 februarie:

- taxa pentru eliberarea unui pașaport electronic, a unui pașaport simplu temporar sau a altui document de trecere a frontierei, procurarea unui act judiciar sau extrajudiciar, la cererea unor persoane fizice sau juridice străine, eliberarea de adeverințe, precum și alte servicii prestate de autorități;

- taxele pentru acordarea cetăţeniei române şi pentru redobândirea acesteia;

- taxa aplicarea apostilei pe actul oficial administrativ sau înregistrarea cererii pentru aplicarea apostilei;

- taxa pentru cazierul judiciar/fiscal;

- taxele aplicate supralegalizării sigiliilor şi semnăturilor de pe un act oficial;

- taxele pentru identificarea unei persoane pe teritoriul României;

- taxele consulare şi de cetăţenie, percepute la misiunile diplomatice şi oficiile consulare de carieră ale României în străinătate, spre exemplu: taxele pentru înregistrarea cererii de eliberare a unei cărți de identitate sau a unei cărți electronice de identitate, taxele pentru eliberarea unui paşaport sau a unui titlu de călătorie, sau taxele pentru legalizarea semnăturii de pe un înscris sub semnătură privată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-01-16

TAGURI: taxa, pasaport gratuit, nu, 1 februarie
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...