2018-06-22 04:42


Patriarhul Daniel sfinţeşte apa de Bobotează

 |  00:18
Patriarhul Daniel sfinţeşte apa de Bobotează

Credincioşii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi Boboteaza, sărbătoare care marchează ultima zi din ciclul sărbătorilor de iarnă, dedicată purificării mediului înconjurător, în special sfinţirii apelor. Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Daniel, oficiază sărbătoarea Botezului Domnului, slujba de sfinţire cea mare a apei, în faţa reşedinţei patriarhale.

”Ca în fiecare an, în curtea Catedralei patriarhale a fost înălţată o cruce din cetină de brad, împodobită cu flori şi busuioc. De asemenea, au fost pregătite peste 20 de vase cu o capacitate de aproximativ 12.000 de litri de apă de la izvorul din Grădina Maicii Domnului de pe Dealul Patriarhiei”, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române. După sfinţire, apa va fi oferită credincioşilor prezenţi la Catedrala patriarhală. În credinţa ortodoxă, sărbătoarea aminteşte de Botezul Domnului în apa Iordanului la vârsta de 30 de ani, înainte de a păşi în viaţa publică. Potrivit tradiţiei, la Bobotează se săvârşeşte slujba de sfinţire a apelor - Agheasma Mare, care are semnificaţia simbolică de act de regenerare cosmică. Apa sfinţită de Bobotează se ia dimineaţa, pe nemâncate, până la Odovania praznicului Botezului Domnului din data de 14 ianuarie, apoi Agheasma Mare se păstrează în case şi se ia în afara acestor zile doar cu acordul preotului duhovnic. Sărbătoarea Botezului Domnului precede ziua în care în Biserica Ortodoxă este pomenit Soborul Sfântului Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2017-01-06

TAGURI: boboteaza, patriarh, sfitire, apa

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova

Besliu Servicii Funerare Brasov este o afacere de familie. Promisiunea noastra este aceea de a fi alaturi de fiecare familie si de fiecare persoana pentru a trece peste momentele grele, pentru ca timpul si atentia dumneavoastra sa fie acordate celor dragi.