2018-12-14 05:08


Pe strada Mântuleasa se va construi un imobil care nu respect normele de înălţime ale unei zone protejate

 |  21:01
Pe strada Mântuleasa se va construi un imobil care nu respect normele de înălţime ale unei zone protejate
P24

Primăria Capitalei şi-a dat acordul pentru construirea unui imobil cu 5 etaje, de circa 25 de metri înălţime, pe strada Mântuleasa. Pe acest teren a funcţionat şcoala unde a învăţat Mircea Eliade, care a fost demolată în 2002 fără avizul Ministerului Culturii. Într-o dezbatere publică organizată de Primăria Capitalei, reprezentanţii OMG-urilor şi locuitorii din zonă s-au opus deciziei Municipalităţii, susţinând că terenul se află într-o zonă protejată, unde înălţimea maximă admisă este de 16 metri.

ONG-urile şi locuitorii din zona Mântuleasa se luptă cu Primăria Capitalei să respecte normele PUZ pentru arii protejate. Conform acestora, înălțimea maximă admisă este de 13 metri, dar Municipalitatea a avizat un PUZ care prevede o înălţime de 25 de metri. Înainte de a fi supus votului decisiv al Consiliului General al Municipiului București, PUZ-ul a fost dezbătut într-o ședință publică. Locuitorii din zonă și reprezentanții ONG-urilor au reclamat faptul că noul proiect nu respectă prevederile PUZ Zone Protejate, nu se integrează în țesutul zonei și deteriorează calitatea vieții pentru cei care locuiesc pe strada Mântuleasa. Oamenii s-au declarat total împotriva realizării acestui proiect în forma avizată de PMB, pentru că nu vor să fie mutilată şi această zonă şi au ridicat problem de bunsimţ. Terenul de pe strada Mântuleasa nr. 7-9 face parte din ansamblul de arhitectură “Strada Mântuleasa” ce figurează pe Lista Monumentelor Istorice și se află în zona protejată nr. 22.

Critici şi argumente

Preşedinta Asociaţiei ProDoMo, avocat Roxana Wring a pledat pentru decenţă în construcţii şi respect faţă de istorie şi cetăţeni.

“Acest proiect a început cu 17 etaje, a ajuns la 25 de metri înălţime (5 etaje) şi ar trebui să fim recunoscători. Dar nu suntem recunoscători, pentru că eu citez din regulamentul zonei protejate unde se află terenul pe care se doreşte ridicarea blocului şi care spune că înălţimile admise sunt maxim 13 m şi minim 10 metri. Peste înălţimea maximă se permite un etaj în plus. Clădirea prezentată aici are 25 de metri înălţime. Este adevărat că legea permite majorarea indicatorilor urbanistici cu 20%, dar nu scrie nicăieri că este obligatoriu. Mă întreb care este rolul Primăriei, să dea dreptate numai beneficiarilor şi să ignore cetăţenii, istoria oraşului, sau să modereze între cele două păreri. (…) Când s-a cumpărat acest teren este clar că s-a început cu o ilegalitate, pentru că demolarea caselor vechi a fost ilegală, fără aviz de la Ministerul Culturii. S-a mai încercat odată să se obţină ilegal 17 etaje şi numai o mobilizare masivă a oprit acel proiect. Noi nu suntem de acord cu proiectul, fiindcă nu respectă regulamentul zonei protejate. Nu suntem de acord cu el fiindcă zona aceasta este ansamblu de arhitectură şi în zona de protecţie sunt încă 13 monumente istorice. Eu nu ştiu cum faţada, culorile, finisajele se integrează în ţesutul zonei. Nu am văzut nicăieri studii de impact, studii de trafic, cum vor supravieţui vecinii cu tot traficul generat de această clădire. Proiectul trebuie reîntors experţilor, redus ca volum şi ca înălţime şi create nişte faţade care să fie respectuoase cu contextul. Şi aş vrea să ştiu de ce este oportună construirea acestei clădiri. Va creşte valoarea zonei, suprafaţa de spaţiu verde, se va crea un centru de cartier?”, a spus Roxana Wring.

Parcările pe Mântuleasa, o demenţă

“Această stradă este în acest moment un canal de circulaţie. În acest canal de circulaţie să găseşti un loc de parcare este o demenţă. Poarta noastră este blocată în fiecare zi de maşini parcate. Noi îi dăm afară, ei ne înjură. 104 locuri de parcare sunt un banc. Noi trăim prost pe strada Mântuleasa, care era o stradă liniştită şi frumoasă. Eu m-am născut acolo, am mers la şcoala care a fost demolată. Era o şcoală impecabil construită. De ce s-a demolat, nu ştie nimeni. Cum a ajuns din proprietatea Ministerului Educaţiei în proprietate privată, nu ştie nimeni. De ce nu se construieşte o şcoală acolo? Dumneavoastră de la Primărie ar trebui să faceţi ceva fiindcă locuitorii din zonă au nevoie de o şcoală. Problema noastră cu acest proiect este că vreţi să construiţi în faţa unui bloc de patru etaje, o clădire echivalentul unui bloc de şapte etaje ca înălţime. Nu se poate! Ne stricaţi calitatea vieţii, a celor care deja locuim acolo”, a spus Marina Echeriu, locuitoare pe strada Mântuleasa.

Discuţii în zadar

În replică, reprezentanţii Primăriei Capitalei au spus că, deşi se organizează această dezbatere, ea este tardivă, iar Primăria nu mai poate schimba nimic, consilierii generali fiind singurii care în acest moment mai pot schimba ceva, iar cetăţenii trebuie să-i convingă pe ei. La dezbaterea publică nu a participat nici un ale local.

Investitorii s-au apărat spunând că nu au avut nici o legătură cu demolarea şcolii în care a învăţat Mircea Eliade. Ei susţin că blocul lor respectă normele privind numărul locurilor de parcare şi va aduce plus valoare zonei.

“Grupul PNL din Consiliul General va vota împotriva PUZ-ului de pe strada Mântuleasa nr. 7-9 (fosta şcoală a lui Mircea Eliade). Împărtăşim aceleaşi puncte de vedere cu Asociaţia ProDoMo referitoare la interesele private, care, în materie de urbanism, forţează excepţiile de la lege. Este nevoie de sprijin reciproc pentru a apăra ceea ce a mai rămas din valoarea arhitecturală a Bucureştiului!”, a spus viceprimarul Cornel Pieptea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-05-13

TAGURI: zona, protejata, strada, mantuleasa, imobil, scoala, mircea, eliade, prodomo, roxana, wring
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


APLICA LEGEA
14 Mai 2015

Si in cartierele Damaroaia si Bucuresti Noi tot asa a facut praf . A luat cite un apartament de la fiecare autorizatie a dezvoltatorilor imobiliari tigan . 500 blocuri a cite un apartament .
Random imageUltimele stiri


loading...