Pensiile vor deveni decente doar prin creşterea contribuţiilor la Pilonul II
2018-08-15 10:11


Pensiile vor deveni decente doar prin creşterea contribuţiilor la Pilonul II

 |  19:44
Cota contribuţiei la fondurile de pensiiprivate obligatorii (Pilonul II) ar trebuie să crească accelerat în următoriiani şi să depăşească nivelul stabilit prin lege, respectiv 6% în 2016, adeclarat preşedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

"Dacăvrem ca viitorii pensionari să aibă cu ce trăi decent, ar trebui să accelerămcreşterea cotei de contribuţie la Pilonul II. Faptul că avem o cotă redusă decontribuţie la Pilonul II se reflectă şi în ponderea volumului activeloraferente fondurilor de pensii private în Produsul Intern Brut la României, carese situează la 0,5%, comparativ cu alte state din regiune, cum ar fi Ungaria -10%, Polonia - 14% sau Bulgaria - 4%", a spus Oancea.

Datele CSSPParată că, la finele lunii septembrie, volumul activelor pe Pilonul II a atins3,88 miliarde de lei, iar numărul participanţilor a ajuns la 5,11 milioane depersoane. În cazul fondurilor de pensii facultative (Pilonul III), activeleînsumează 297,6 milioane de lei, bani aflaţi în conturile unui număr de 211.800de persoane.

MirceaOancea a adăugat că majorarea contribuţiei la Pilonul II ar trebui însoţită şide creşterea pragului de deductibilitate la 1.000 de euro pentru contribuţiilecătre fondurile de pensii facultative, comparativ cu 400 de euro cât prevedelegislaţia în prezent. "De asemenea, ar trebui majorată şi cotacontribuţiei lunare către Pilonul III, care în prezent nu poate depăşi 15% dinvenitul salarial brut, sau chiar eliminată, pentru a da posibilitatea celorcare mai au puţini ani până la pensie să acumuleze o sumă de bani mai mare încontul personal de pensie", a afirmat şeful CSSPP.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-09-08

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

Besliu Servicii Funerare Brasov este o afacere de familie. Promisiunea noastra este aceea de a fi alaturi de fiecare familie si de fiecare persoana pentru a trece peste momentele grele, pentru ca timpul si atentia dumneavoastra sa fie acordate celor dragi.

loading...