2017-01-21 19:24

SOCIAL


Pensionarii militari nu se mulţumesc doar cu suspendarea recalculării pensiilor: “Indiferent de ce spune Băsescu, vrem urmărirea penală a lui Oprea şi a lui Igaş”

 |  19:28
Pensionarii militari nu se mulţumesc doar cu suspendarea recalculării pensiilor: “Indiferent de ce spune Băsescu, vrem urmărirea penală a lui Oprea şi a lui Igaş”

Peste 2.000 de foşti angajaţi din armată vor mărşălui astăzi pe străzileCapitalei, solicitând demisia Guvernului şi urmărirea penală a ministrului apărării, Gabriel Oprea, şi a celui de interne,Traian Igaş. Militarii nu se mulţumesc cu stoparea recalculării pensiilor şisolicită anularea Legilor 119 şi 263/2010. Cadrelor militare li se vor alăturapensionari civili şi sindicalişti din Ministerului Administraţiilor şiInternelor (MAI). Condiţiile meteorologice au decimat” numărul protestatarilor. Poliţia Rutieră a Capitalei anunţărestricţii de trafic. RATB susţine că nu a fost informată cu privire la miting,dar că autobuzele pot fi deviate după ce va începe marşul. Pensionarii militarivor organiza proteste în toate judeţele. Dacă Guvernul nu îi ia în seamă nicide această dată, pensionarii vor organiza un miting de amploare în Bucureşti,pe 1 martie, unde vor participa toţi militarii din ţară.

Foştii angajaţi din armată anunţă că decizia Guvernuluide a renunţa la recalcularea pensiilor militare nu anulează protestele lor. “Noi nu suntem tâmpiţi. Legea nu se aplică în funcţie de odeclaraţie a preşedintelui. Dacă renunţă la recalcularea pensiilor, Guvernul nuface decât să aplice legea după ce au încălcat-o. Ministrul apărării şi cel al internelortrebuiau să fie urmăriţi penal. HG 375 a fost doar suspendată. Nu am obţinutîncă recalcularea pensiilor. Guvernul trebuie să renunţe la Legea 119 şi la Legea263, ce nu se pot aplica retroactiv. Vom protesta în continuare până când ne vafi recunoscut statutul şi până când se va reveni la un stat de drept. Cerem încontinuare demisia Guvernului”, ne-a declarat preşedinteleSindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere (SCMD), colonelul în rezevă MirceaDogaru.

Condiţiile meteorologice au redus semnificativ numărulpensionarilor militari care participă astăzi la marşul de protest din Capitală.Totuşi, conducerea SCMD a anunţat că la protestul din Bucureşti vor participapeste 2.000 de foşti angajaţi din armată, acestora urmând să li se alăturepensionari civili şi sindicalişti din Ministerul de Interne. În plus, vor fiorganizate proteste ale pensionarilor militari în toate reşedinţele de judeţ. “Am fost informaţi că vor fi prezenţi peste 2.000 deoameni. Sunt persoane vârstnice şi condiţiile meteorologice le-ar putea pune înpericol viaţa. De aceea, am rugat persoanele cu probleme de sănătate să rămânăacasă. Ni se vor alătura reprezentanţi ai pensionarilor civili şi aiangajaţilor din cadrul MAI. Am insistat ca numărul acestora să nu fie mare. Nuvor veni pensionari din alte localităţi. Vor fi organizate proteste în toatejudeţele”, ne-a declaratpreşedintele SCMD. Reprezentanţii pensionarilor militari susţin că au fostluate măsuri pentru a evita eventualele incidente. “Întregul trase al marşului nostru este aprobat de PrimăriaCapitalei. Am colaborat cu reprezentanţii autorităţilor. Dacă vor existapersoane bolnave, care însă vor insista să participe la protest, nu ar trebuisă existe probleme. Vor exista salvări şi reprezentanţii ai JandarmerieiCapitalei. Nu va fi un protest violent. Motoul nostru este: «Să nu bruscăm nici o uniformă»”, ne-a mai explicat Dogaru. Preşedintele SCMDavertizează că, în cazul în care guvernanţii nu vor ţine seama de amendamentelelor, vor organiza un miting de amploare în Capitală la care vor participa toţipensionarii militari din ţară. “Vom depune sesizări la Guvern, printr-o delegaţie, şi la Palatul Cotroceni.Dacă nu vom fi luaţi în seamă, vom organiza un miting mare, în Capitală, pe 1 martie,la care vor participa toţi pensionarii militari din ţară”, ne-a mai declarat Mircea Dogaru.

Maşinile, deviate. Autobuzele?

Mitingul pensionarilor militari va bloca traficul pe maimulte străzi din centrul Capitalei. Brigada de Poliţie Rutieră (BPR) aMunicipiului Bucureşti a impus restricţii de trafic. “Între orele 11.30 şi 15.00, manifestanţii se vor deplasape banzile I şi II, pe traseul Piaţa George Enescu (în parcare) - CaleaVictoriei - Bulevardul Naţiunile Unite - Bulevardul Libertăţii - Calea 13Septembrie - Şoseaua Panduri - Strada Dr. Reiner - Piaţa Eroilor (platouAcademia Militară). Pe parcursul deplasării, se va restricţiona temporartraficul rutier pe arterele care intersectează itinerarul de deplasare a manifestanţilor.Recomandăm conducătorilor auto: să evite să circule în zona respectivă; săfolosească autovehiculele personale cât mai puţin pentru a evita blocajele detrafic; să îşi păstreze calmul şi să nu claxoneze abuziv în cazul în care seaflă în zone aglomerate; să respecte semnalele agenţilor de poliţie rutierăcare dirijează traficul pentru asigurarea fluenţei şi recomandărilepoliţiştilor care se află în punctele de deviere”, informează oficialii BPR.

Reprezentanţii Regiei Autonome de Transport Bucureşti(RATB) susţin că traseele autobuzelor nu au fost deviate, dar situaţia s-arputea modifica pe parcursul protestului. “Nu am fost informaţi că suntem deviaţi. Ar putea însă să intervină devieri,în funcţie de evenimente. Nu cunoaştem aploarea protestului. Putem fi deviaţide reprezentanţii Poliţiei Rutiere”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al RATB, Brânduşa Raeceanu.

Ministruldezvoltării regionale şi turismului, Elena Udrea, a declarat că procesulrecalculării pensiilor militarilor poate continua cu o altă hotărâre de Guvern,întrucât a fost suspendată de instanţa supremă doar aplicarea actualuluinormativ privind recalcularea acestor pensii. “Nu amvorbit cu premierul Emil Boc pe această temă, însă consider că dacă se emite oaltă hotărâre de Guvern se poate continua procesul recalculării pensiilor. S-asuspendat prin decizia Înaltei Curţi doar aplicarea acestei hotărâri de Guvern,iar dacă Guvernul emite o altă hotărâre în care spune despre o altă procedurăde recalculare, se poate continua cu recalcularea pensiilor militarilor”, aspus Elena Udrea. Totodată, ea a declarat că după decizia Înaltei Curţi actualahotărâre de Guvern nu poate continua să fie aplicată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image