2018-07-16 21:29


PERICOLUL DIN ŞCOALĂ. 26.000 de elevi învaţă în clădiri cu risc seismic ridicat. Echipamentele moderne avertizează cu 30 de secunde înainte de producerea cutremurului

 |  21:00
PERICOLUL DIN ŞCOALĂ. 26.000 de elevi învaţă în clădiri cu risc seismic ridicat. Echipamentele moderne avertizează cu 30 de secunde înainte de producerea cutremurului

Împlinirea a 36 de ani de la cutremurul devastator din 1977 a determinat autorităţile să îi înveţe pe elevi cum să se comporte în cazul unui seism, mai ales dacă avem în vedere că 97 de şcoli din Capitală au risc seismic ridicat.

Proiectul „Too Quick to Quake” a fost început în 4 martie 2012, fiind derulat în două etape. În cadrul instruirii elevilor, profesorii au prezentat o serie de imagini care ilustrează modul potrivit de reacţie în caz de cutremur, mai ales care sunt primele lucruri pe care trebuie să le faci când eşti avertizat că urmează un cutremur (de exemplu, aşază-te sub tocul unei uşi, nu fugi pe scări sau cu liftul) sau după terminarea lui (dacă eşti prins sub dărâmături loveşte ritmic într-o ţeavă sau într-un perete astfel încât echipele de salvare să te poată auzi). Suportul educaţional a fost conceput de către experţii suedezi în pregătirea populaţiei pentru situaţii de urgenţă. Peste 26.000 de elevi au vizualizatproiectul unui simulator mobil de cutremur pentru uz didactic, unic în regiunea Europei de Est.

Chiar dacă şcolile pot prezenta un pericol, specialiştii au încercat să liniştească populaţia. Institutul de Fizica Pământului dispune în prezent de echipamente care înregistrează mişcarea tectonică cu 30 de secunde înainte de a se produce cutremurul. După sesizarea cutremururului sunt blocate automat instalaţiile cu risc, respectiv Centrala de la Cernavodă, instalaţiile de pe Platforma Măgurele, Centrala de Cercetări Nucleare Piteşti şi Centrala de la Turnu Severin. Totodată, prin STS sunt alarmate instituţiile statului şi Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.

În Capitală, potrivit datelor Primăriei Municipiului Bucureşti, sunt 112 clădiri înscrise în clasa I de risc seismic, care prezintă pericol public, construite între 1900 şi 1950, corespunzând construcţiilor cu risc ridicat de prăbuşire la cutremure, şi alte 260 imobile, dintre care aproape 60 construite în intervalul 1824-1898.S.S.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-12-11

TAGURI: cutremur, scoala, proiect, elevi, reactie, risc seismic, avertisment, echipamente, simulator

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

Apa Nova

Besliu Servicii Funerare Brasov este o afacere de familie. Promisiunea noastra este aceea de a fi alaturi de fiecare familie si de fiecare persoana pentru a trece peste momentele grele, pentru ca timpul si atentia dumneavoastra sa fie acordate celor dragi.