2018-12-14 17:28


Perlele bacalaureatului

 |  21:00
Perlele bacalaureatului

Lică Sămădăul încolţeşte un conflict interior în sufletul lui Ghiţă”, “Lăpuşneanu îi face cadou Elei căpăţânile celor 20 de boieri”, iar “prietenul la nevoie şi iubita la boală”sunt doar o parte dintre perlele candidaţilor de la Bac.

Punctul 2 de la primul subiect le-a cerut candidaţilor să explice rolul punctelor de suspensie. “Au rolul de a ascunde continuarea propoziţiei”, se notează în teza unui candidat. Un alt absolvent spune “Rolul punctelor de suspensie:lasă loc gândurilor şi ideilor pe de o parte şi de alta”.

Punctul 7 de la primul subiect le-a solicitat candidaţilor să explice semnificaţia interogaţiei retorice din text. Un absolvent susţine că “Interogaţia retorică sugerează obsesia autorului pentru Adela, având rolul de a induce în eroare autorul”, în timp ce pentru un altul “are rolul de a pune în dificultate personajul”.

La punctul 9 de la acelaşi subiect li s-a cerut candidaţilor să comenteze în şase- zece rânduri următoarea secvenţă: “În acest moment începu trecutul. Ca o muzică de pe alte tărâmuri, reflectată într-un ecou, erau toate câte se petrecuseră în zilele fierbinţi ale verii, care trecuse şi ea”. Un candidat susţine că “Din acest text se înţelege că există un regret pentru toţi că se termină vara”, în timp ce un alt absolvent argumentează:“Fragmentul ne spune despre dragostea lui şi despre zilele fierbinţi de vară pe care el le-a petrecut cu ea, care acum trecuseră precum şi ea cu ele”.

“Moara cu noroc”, un plagiat?!

Subiectul al II-lea le-a cerut candidaţilor să redacteze un text argumentativ despre prietenie, pornind de la afirmaţia lui Nichita Stănescu, “Prietenia nu este un dor, ci o prezenţă”. Unul dintre candidaţi a ales să ofere o altă zicală: “Părerea mea despre prietenie constă în a-mi dovedi cu seriozitate şi interes sincer prietenia dezinteresată în momentele necesare, de aici şi zicala prietenul la nevoie şi iubita la boală”. “Prietenia este ceva frumos, că atunci când ai prieteni poţi să te distrezi, să ieşim împreună la un suc, să stăm de vorbă, iar asta înseamnă prietenie”, se notează într-o altă teză.

La punctul al III-lea, din teza unui candidat aflăm că “Semnificaţia titlului (n.r., «Moara cu noroc») este de bine, dar până la sfârşit se dovedeşte că este o loterie”. Un alt candidat a descoperit că aceeaşi operă este un plagiat. “A fost tradusă din limba germană în limba română”, noteazăabsolventul. Într-o altă teză ni se povesteşte că “La han, apare şi o turmă de porcari care consumă băutură şi mâncare pe săturate”.Un alt candidat a descoperitcăGhiţă avea o pasiune ascunsă pentru Lică Sămădăul. “Îşi face apariţia Lică Sămădăul care încolţeşte un conflict interior în sufletul lui Ghiţă. Acest conflict interior al lui Ghiţă era între cârciumă şi Lică”.

Tot din teze aflăm că “Lăpuşneanu îi face cadou Elei căpăţânile celor 20 de boieri”, “Doamna Ruxanda avea hainele cu monede, un colier cu perle la gât, era foarte frumoasă”, iar “Alexandru Lăpuşneanu a murit şi după câţiva ani au ridicat o statuie cu el şi familia sa”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-11-02

TAGURI: Bacalaureat, BAC, toamna, sesiune, perle, Ghita, Puterea
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...