2019-03-19 10:45


Persoanele care nu au cotizat la pensii pot plăti retroactiv, pentru ultimii cinci ani

 |  18:09
Persoanele care nu au cotizat la pensii pot plăti retroactiv, pentru ultimii cinci ani

Persoanelecare, indiferent de motiv, nu au cotizat la sistemul de pensii vor avea dreptulsă plătească retroactiv, dar numai pentru ultimii cinci ani, în baza unei ordonanţede urgenţă adoptată, joi, de Guvern. "Persoanele care nu au calitatea depensionari pot solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contribuţiei deasigurări sociale, pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea deasigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări socialeneintegrat acestuia. (...) Perioadele de timp pentru care se poate solicitaasigurarea în sistemul public de pensii, cu plata corespunzătoare acontribuţiei de asigurări sociale, sunt de cel mult cinci ani anteriori,calculaţi de la data încheierii contractului de asigurare socială", searată în ordonanţă.

Bazalunară de calcul a sumelor datorate de persoanele care vor să plăteascăretroactiv pentru ultimii ani şi să beneficieze astfel de vechime în plus lapensie este valoarea unui salariu minim brut pe ţară, garantat în plată,reglementat de legislaţia în vigoare pentru fiecare din perioadele pentru carese solicită asigurarea în sistemul public de pensii. Cei interesaţi trebuie săplătească între 27,5 şi 31,5% din valoarea salariului lunar minim brut pe ţară,aşa cum a fost reglementat prin acte normative din 2005 şi până acum, sumă careva fi "actualizată" cu indicele de inflaţie.

Sumelevor fi plătite la bugetul de pensii fie într-o singură tranşă, fie eşalonat,dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2010.Perioada pentru care se achităcontribuţia de asigurări sociale va constitui stagiu de cotizare în sistemulpublic de pensii.

Facilitateaprivind plata retroactivă va fi valabilă doar până la sfârşitul anului 2010.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-03-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...